Srpsko kolo

4

Год. И.

СРПСКО К0Ј10

С/гр. 5.

„Бог убио свакога Турчина „Који више каурину дође, 155 „Кад каурин крсно име служи; „Што дадосмо за једну ужину, „Била б' рана за годину дана."

Некоји прописи о војничкој служби. 1) Ео сиада у докнадну причуву (ерзацрезерву)? У докнадну причуву додјељују се: 1) они који уче за свештеника; 2) који уче за учитеља и учитељи сами; 3) они, који су због породичних прилика ослобођени од активне (праве) службе, која траје три године у заједничкој војсци или двије у домобранству, 4) они, који су мање способни; 5) они који су преко броја. Исто тако спадају у докнадну причуву они, који су наслиједили толико господарство (економију), да на њему сами господаре, па је приход од те економије довољан да се самостално уздржава породица од пет чланова. Али тај приход не смије прекорачити четир пута више. То се доказује грунтовним и катастралним изватком, порезном књижицом или свједоџбом суда, који је то насљедство расправљао. Затим ваља донијети још и свједоџбу опћ. поглаварства потписану по двојици опћинара, којима су синови позвани на асентацију или у службу а не траже опроста или олакшице за војничку службу. 2) Ко се оирашта због мородичник ирилика од редовне дјелатне (активне) службе? Због породичних прилика опрашта се у вријеме мира од редовне службе: 1) једини син оца за привреду неспособна или син матере удовице; а ако сина нема, онда може добити опрост једини зет; 2) по смрти очевој јединац унук дједа неспособна за рад или удовице бабе, ако ови немају другога жива сина; 3) једини брат или полубрат сасвим осиротјеле браће и сестара и једини полубрат браће и сестара, која су без оца, али само онда, ако их тај брат или полубрат по дужности уздржава, и уздржавање до њега стоји. Незакониту сину даје се та олакшица онда, ако он сам уздржава рођену матер. Као год што с јединим сином, унуком, братом односно зетом стоји, тако "ће се исто поступати и може добити опрост од редовне службе' она!, коме једини брат или остала браћа, сваци и шурјаци: 1) стоје у активној војничкој служби или су изузетно позвани на активну службу, ако нису бјегунци; 2) ако су му ти сродници млађи од осамнаест година и 3) ако су због неизљечивих мана неспособни за рад и привреду. Молбе за опрост (рекламације) од редовне дјелатне (активне) службе због породичних об-

зира имаду рођаци, који требају ту помоћ, сваке године, докле буде зван на асентацију тај обавезник, поднијети их мјесеца јануара или фебруара чиновнику кот. области или најкасније (оно прво је свакако боље) за вријеме саме асентације повјеренству (комисији) за асентацију.

Руско-јапанеки рат. Око Портарт\Јра. Јапанци су трубили, а новине у Европи, енглеске, њемачке, жидовске и друге писале, да ће јапанска војска, која стоји око Портартура, освојити ову тврђаву за кратко вријеме. Међутијем они су се јако преварили, јер не само, што нијесу освојили Портартура, него му сс нијесу за право још ни приближили. Прије петнаест дана (10. и 11. јула) чуло се, да су Јапанци са великом силом ударили на Портартур са сјеверне стране и то цестом (друмом) и жељезничким путом. Прије десет година освојили су Јапанци од Китајаца истијем овијем путом Портартур, јер је та страна била најслабије утврђена. То су мислили и сада, али им је лоша срећа била, јер су Руси ту страну утврдили и поткопали минама. Кад су Јапанци прије петнаест дана јурнули туда, Руси су их дочекаше топовском паљбом и запалише жицом из Портартура мине, те су Јапанце силно потукли и дигли у ваздух. Вијести китајске, које су стигле у Европу говориле су, да су Јапанци том приликом изгубили тридесет хиљада људи. Касније су вијести енглеске говориле, да су Јапанци изгубили око петнаест хиљада. Још се ни данас не зна тачно, колико је Јапанаца страдало у том боју, јер руска вијест из опкољеног Портартура није још стигла, а Јапанци по свом обичају ћуте о томе, а кажу чак да таке битке није ни било. Ади ми можемо рећи толико, да су Јапанци јурнули на Портартур, али су уз велике губитке сузбијени натраг. Од тога времена догађају с.е мања чаркања, али већих окршаја није било. Говори се да су Јагтанци одустали од тога, да Портартур на силу узму, него ће га опкољена држати и гледати, да војску приморају глађу, да се преда. Ако то покушају, онда ће дуго чекати, јер војска има обилне хране, а осим тога стићи ће дотле и велика војска из Европе, па Јапанци неће ни доспјети, да им се Портартур преда.

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и читају овај лист.