Srpsko kolo

Год. Ш.

СР1КЖО коло

Стр. 7.

Даље је послао г. Којо Вунаревић из Старих Бољана К 7'20 као погодишњу претплату за 6 претллатника. Госп. Милош Н. Јовановић из Слатине у Босни послао је К 8'40 као скупљену претплату за 4 претплатника. Пречасни госп. Милан Машић парох у Бунићу послао је даље К 10 у име претплате за „Српско Коло". Госп. Јово Рољић из Прњавора у Босни послао је управи нашег листа К 7'20 као годишњу претплату за 3 претплатника. Свима овима нека је срдачна хвала, па се моле и остали пријатељи Срба ратара, да се овако заузимљу за „Српско Коло".

Шта се збива у нас и у свијету. У Угарској стоје ствари још увек онако, као и пре. Мађари не попуштају. Нити се плаћа порез, па држава нема новаца, нема рекрута, ерзацрезервисте биће позвани у службу, да накнаде оно, што не достаје, управа је запела, јер жупаније и градови не слушају владе и отказују јој послушност, па не само у Угарској, него у читавој монархији Аустро-Угарској иду ствари све некако на'еро. ?. (15.) септ. састаје се сабор, па ће, како изгледа, пући тиква. Која ће страна победити, да ли Беч или Пешта, видећемо. Да Беч не може уништити Мађаре, то је јасно; он може у најбољем случају приморати Мађаре, да мало попусте^ али друго ништа. То влада и владина већина у загребачком сабору неће да виде, него се предају у слепу службу Бечу. Иде време, па ће се видети, како се љуто свети слепа служба туђину у борби против слободе једног народа. Просвјетни Савјет у Црној Гори. Указом кнеза Николе објављен је у посљедњем броју „Гласа Црногорца" закон о уређењу Просвјетног Савјета код министарства просвјете и црквених послова. Овај ће Просвјетни Савјет подносити министарству своје мишљење у свим важнијим питањима ниже и средње наставе, школског унутрашњег и спољног развитка и школске наставне књижевности. Овај закон ступа у живот 1. августа ове год. Незадовољство у Бугарској с кнезом Фердинандом. У Бугарској влада велико незадовољство с кнезом Фердинандом. Чак се по Бугарској сада шире штампани прогласи, у којима се бугарски народ позива да свргне с пријестоља кнеза Фердинанда. Полиција се ужурбала због тога и тражи те прогласе, а у народу је стање веома озбиљно. Страдање Срба у Турској. Из Маћедоније је стигао глас, да је једна грчка чета напала село Каландрот у леринској кази битољскога вилајета и убили 16 егзархијских Срба. Бугараши су запалили српски манастир Лиселај у битољском вилајету и ножевима изболи економа Ташка. У селу Царевици, прилепској кази, Арнаути су напали на тамошње Србе и поубијали 17 Срба, међу њима и неколико жена и дјевојака. Арнаутски упади у Србију. „Београдске Новине" пишу, како је Арнаутима мало што на буљуке убијају

Србе по Старој Србији, но у посљедње вријеме чешће прелазе преко границе у саму Србију и убијају српске грађане и војнике. Тако је недавно више Арнаута прешло границу српску и запало у засједу, да убију кога од Срба. На несрећу своју прођу поред ове зликовачке засједе два редова граничне трупе Макарије Пауновић, из Петримља и Ћира Вујанић, из Параштице. Арнаути опале плотуном на њих и Макарија на мјесту убију, а Ћиру лако ране у лакат, па побјегну. На глас плотуна потрче српске страже са свих страна мјесту, одакле се плотуни чули, а по том ударе у потјеру за разбојницима, али ови умакну. Француско-енглеско зближење. Ових је дана француска флота походила енглеске луке и у том су поводу приређене у Енглеској велике свечаности. Заповједници француских бродова дошли су и у Лондон. Енглески сабор приредио је у суботу њима у почаст сјајну гозбу. Министар предсједник Балфур наздравио је француској флоти Казао је, да су ове походе претеча мира, који ће завладати читавим свијетом од Запада до Истока. Енглески и француски народ треба да увиди, да су њихови свјетски интереси исти и да међу собом немају рашта да се препиру.

Различне вијеоти. Народно-Митрополијски Црквени Савјет састао се П./24. августа у Срем. Карловцима. Вијећање ће трајати неколика дана. Претплатницима из Стрмена. Питате нас, да ли је могуће, да „Српско Коло" излази сваке недјеље, па да бисте вољни били радо дати двоструку цијену за лист. На то Вам можемо одговорити, да бисмо и ми ради, када би „Српско Коло' могло излазити сваке недјеље. Но да то буде могуће, требали бисмо исто тако очитовање и од других 4000 наших претплатника, јер би лист дакако морао бити скупљи него досад. Осим тога требао би да буде и број претплатника већи него досад, јер су издаци за штампу, отпремање листа, плаћање људи, који пишу за лист и воде књиге веома велики. Када би се дакле наши пријатељи још боље заузели за лист, па да буде још знатно више претплатника, а осим тога, ако се изјаве наши сви претплатници да би били вољни дати двоструку претплату за лист, онда би могло „Српско Коло" излазити сваке недјеље. Позивамо дакле све своје претплатнике, да се у појединим мјестима о том договоре, па нам пишу, што су одлучили, да се знамо равнати. Пунољетство српског нашљедника пријестола. У краљевском двору српског краља Петра у Београду спремају се за свечану прославу на дан, када ће српски нашљедник пријестола Ђорђе бити пунољетан. Прослава ће трајати три дана. На овој прослави биће и кнежеви Божидар и Алексије. Тога дана биће произведени у чин потпоручика наредници — питомцИ Војне Академије и помиловаће се политички кривду^ Биће и одликовања.