Srpsko kolo

Год Ш.

СРПСКО КОЛО

Стр. 6.

одлуче, да се Гранида укине и сједини код нас са Хрватском и Славонијом а у Мађарској са Маџарском. Тако је и било. Тај закон о уки дању Границе створен је 1871. год., а Граница је сасвим спојена код нас са провинцијалом тек 1881. год. Границу су основали они, којима је то у корист ишло, кад им је требала, а тако су јс и укинули кад им није требала. Наш српскп народ нити ју је основао, нити укинуо, то од њега није зависило. Тако смо завршили причање о прошлости Срба, који су се овамо преселили. Јели та сеоба била на корист или штету српског народа? Ја држим да је била на велику нашу штету. За вријеме силних ратова, немира, крвопролића у задњих 300 година изгинуло је без икакве користи за нас Србе најмање милијун Срба. У исто вријеме покаточило се, поунијатило, одродило барем двије стотине хиљада Срба, а иселило се у Русију сто хиљада и тамо порусило. Пропало нас је најмање четврти дио од цјелокупног садашњег броја, а само за корист туђина. Преко милијун нас има још у овој држави. толико нас је пропало и више, то су два и по милијуна. Да су та два и по милијуна сад у Србији, Босни и Турској, друкчије би Српству птице пјевале. А од колике је штете та сеоба била браћи нашој, која осташе под Турском, то ћете текар чути. 22. Устанци Срба Турској. Ми смо оставили своју браћу у Турс-кој, како се муче да сачувају своје главе и иметак од неких бијесних Турака, јер сви нијесу били такви. Због тога многи из Турске иселише. многи се пребијаше по планинама, светећи се турским насилницима, а остали остадоше код куће, старајући се да изађу са мање зла. Испрва Турци и нису били зли, народ је прилично лако подносио њихову власт, али што касније било је све то горе. И народ наш то пјева у пјесми, јер вели, како је цар Мурат, прије него што је од ране задане му Обилићем, умро, овако говорио: Пасте народ као дјецу своју! Не удрите глобе ни намета: Нек је харач петнаест динара Нек је харач и дваест динара,. Ал немојте раји горки бити, По шумама да од вас зазире, Јер зулум ће народ побунити ! Па кад скочи сиротиња раја, Кад се дигне кука и мотика, Биће Турком по Медини мука.

Кад су особито намети учестали, почеше се дизати устанци. Знамо да су Срби увијек дизали се на оружје, кад је аустријска војска прелазила у Турску, управо у садашњу Србију. Али касније почеше Срби дизати устанке и сами на своју руку. Први велики устанак плануо је у Србији, па иза Србије дође на ред Босна и Херцеговина, а сада ено и Старе Србије и Маћедоније. У Србији је плануо први устанак 1804. године под водством Ђорђа Петровића прозваног од Турака Карађорђа, дједа краља Петра. Други устанак плануо је 1815. године под водством Милоша Обреновића. Ми ћемо најприје говорити о овим устанцима и то опширније, јер они су родили садању Краљевину Србију.

Закони у корист ратара у Србији. Има већ неколико пута, како у овом вашем листу народном читате о законима у Србији. Ови се закони износе преда вас да видите, да нису свуда по свету у државама право и правица једнако подељени. Има земаља, у којима се води више бриге о ратару. Тако и треба, јер ратар је, браћо, главна полуга свега живота у земљи, ратар, човек сељак и радник, држи на плећима државу. И Србија је земља, која то знаде. Све законе своје управља она тако да доносе сељаку користи. То је нама видите мило, јер у Србији живи наш народ српски, крв од наше крви. Износимо те добре законе и зато, да видите што је добро, из тога се поучите добру и тако пођете у напредак. Овај пут ћемо говорити какав је у Србији закон о војсци. * Сви ви знадете сами какав је терет и мука војска за ратара и радника. Војска је најтежи порез који он даје држави. Осим тога што за њу плаћа у новцу, мора наш ратар још да оставља кућу и посао и да иде дуге три године под пушкЈ^, да у војсци троши време дугачко, које би могао радити на свом добру код куће. У Србији је у том боље, тамо стоји са службом у војсци овако. 1. Служба у српској војсци траје за оне код коња и топова 2 године, код свију других трупа, дакле и код пешака само 1 и по године. Ови рокови се зову пуни, али има и скраћених. 2. Рекрути пешаци, који постану у служби врло добро писмени, који се извежбају врло добро и изуче војнички, пуштају се кућама већ после 14 месеци. 3. Самохрани или самци, којима је изумрло све задружно сродство, а наследили су какво земљорадничко имање или какву радњу служе само 6 месеџи. То вреди и за ђаке, па и за оне, којн су свршили неку привредну или занатску школу, тта се баве привредом или занатима код своје куће. 4. У задругама где гша више обавезника служи