Srpsko kolo

бтр. 8.

бРПСКО коло

Род. III.

нистри, јер нико од угледнијих Мађара неће да буде члан ненародне владе. Шта мислите, колико би их се код нас јавило! Зато Мађари и напредују, што је њима преча народна ствар од господства. Чланови хрватске пучке сељачке странке из Костајнице и околице држали су састанак, на ком су ријешили, да се пошаље писмо вођи странке Стјепану Радићу, у ком га коре, што стаје у овом метежу на бечку (швапску) страну, кад од Беча ништа не можемо добити. УплаЋивање пореза. Упућујемо народ да редовито плаћа порез државни, и ако се за сад не може тјерати егзекуцијом, јер још будимпештански сабор није одобрио прорачуна државног. Он ће, кад се ова збрка у држави заврши, бити накнадно одобрен, па ће свеједно свако морати платити, и то ће бити тешко, јер у то ће приспјети и нови порез. Зато је боље сад одмах платити. Отварање српског свеучилишта (универзитета). У Београду је 2. (15.) овог месеца отворено српско свеучилиште. До сад Србија није имала свеучилишта, већ само : Велику Школу. Дао Бог да се на том свеучилишту одгоје права народна учена господа, којима ће корист и добро српског народа бити прече од свега на свету.

КУПУЈТЕ само

!! ( СРПСНЕ ШКСЛСКЕ ЖНГИЦЕ

ТРАЖИТЕ ОД <Јр ТРГОВАЦА ДА ИХ ПРОДАЈУ

Различне вијести.

Народне (пучке) књижнице у Данској. У краљевини Данској има много књижица за народ. У свима покрајинским градовима има ових народних књижница, а исто тако у многим селима. Сама држава помаже ове књижнице и то на два начина: преко државног одбора (комисије) за Народне књижнице и преко одбора за унлпређење народне просвјете. Одбор државни оомагао је прошле године 42 градске и 366 сеоских књижница. Зато ова краљевина и напредује у сваком погледу, јер тамо мало ко да не зна читати, а осим тога људи сами настоје да купују ваљане и корисне књиге и оснивају сеоске пучке књижнице, у чему их и сама држава помаже. И наши Срби ратари треба да увиде, да ваљана корисна књига или лист није никад скупа, јер ће га у многом поучити, те ће му се то и десетороструко исплатити.

О Г Л А С. Пошто је шума у порезној опћини Вучјак, која лежи између парохије Чечавац и Боломача, у опсегу од по прилици 500 јутара већим дијелом исјечена и искрчена, пружа се красна прилика раднику сељаку да до самосталности и сигурне коре хљеба дође. На тих 500 јутара имало би се населити до 50 породица, па пошто шума није још посве исјечена, отпало би на сваку породицу око 2 јутра шуме и 8 јутара за поткућницу и ораће земље, која би се још дјеломично искрчити имала. Осим горе наведеног, имаде у изгледу још око 800 јутара шуме, али колико ће на исту насељеника доћи, установиће се накнадно. Они, који би на ову насеобину дошли, могли би своју куповнину отплатити тако, да би у тој шуми гориво дрво сјекли и у Пожегу довезли, дочим би Српска Кредитна Задруга у Пожези дрва преузела и даље распачавала. Пошто је у тој околици сам српски живаљ, за желити би било, што је и намјера продавалаца, да се што више млађих снага јави, па у случају да се која породица и преко установљенога броја пријави, настојаће се, да се и оне повољно смјесте. Понуде као и сва друга питања, ваља управити на Српску Кредитну Задругу у Пожези. 1654, 1—3

Фабрика жалузија, ролета, дрвених и желзвзних завојних капака

Р. СКРБИЋ Илица 40. — ЗАГРЕБ — Илица 40. препоручује своје признато солидне, тачне и јеФТине — ФабрИЦаТе

€(\

вуековнвш? бадт и Франка.

-2? ^ ^ .^7

604. 5—2

Штампа : Српске Штаипарије у Загребу,

Одговорни уредник: Буде БудисављевиЋ.