Srpsko kolo

Стр. 2.

СРПСКО

коло

Год. VIII.

чак и онде, где слободни Срби поставе свог кандидата. То би, видите, било исто, као да ми самосталци овде гласамо за Јозуу Франка и његову тевабију, а против Срба. Кад на то помислимо, нама се крв буни. А радикали ништа, као да је то у најбољем реду што чине. И док то раде, дотле називају самосталце издајицама, који се овде боре у друштву честите браће Хрвата, против србождерских рауховаца и франковаца. Зар они мисле, да ће се српски народ дати Вечито опсењивати, да он неће прогледати ову неваљалу игру њихову. Да народ прогледава, чак и у Бачкој, у радикалској кули најтврђој, то су показали избори за црквену скупштину у Н. Саду, а видите то и из дописа, из села Дероња у Бачкој, који штампамо у овом броју. Јест, јест, народ прогледава и суд његов над опсенарима биће страшни суд. То нека запамте. Јер премного су згрешили, а да им буде. опроштено. Еосански муслиман и Србин трговац, Један Србин „велеиздајник" из Глине био је скоро код нас и причао нам овај занимљиви догађај: Глина је врло живо трговачко мјестанце. Уз остало, много се у Глини из цијелог краја сабере јаја, која трговци шаљу даље. Прије је већину овог доброг посла имао у својим рукама Мавро Хиршл, Јевреј, чији је син Жига свједочио против нас глинских Срба. Овај се Хиршл и дигао високо радећи са српским тежацима, па нам је овако лијепо захвалио. Али боље нисмо ни заслужили, кад смо га дигли сами, мјесто да смо дизали своје људе. Неки млађи Срби трговци добро раде у Глини и много сметају Хиршлу, па и у трговини јајима. Али наши тежаци још нису доста свјесни. Србин трговац плаћа једнако као и Хиршл, али многи иду Хиршлу. Као да његове круне нису једнаке онима српских трговаца, и као да његова круна вриједи више од 100 филира! Али што многи православни Србин тежак не зна процијенити и неће да разумије, то је врстан разумјети босански Муслиман, или како наши тежаци криво кажу „Турчин". Тако је скоро један тежак муслиман донио на продају јаја у Глину, па кад је чуо да Хиршл плаћа исто тако као и Срби, он донесе јаја Србину Јосипу Гавриловићу и каже му: — Ето веле да Мавро (Хиршл) плаћа јаја кЗ и ти. Ако је истина, купи ова јаја. Волим и' продати теби нег њему.

Православни Срби и Муслимани крвили су се вијековима, сатирали и упропашћавали међу се. Остао је још и до сад многима жалац у срцу од те вјековне борбе и клања. Па, упркос томе, видите, један обични Муслиман, човјек тежак, кад мора бирати између православног Србина и Хиршла, воли Србину. И ако се стара мржња није посве изгубила, опет му крв иста неда, да заборави на свога за вољу туђе крви. Тако ради босански Муслиман, а шта раде многи Срби? Они воле сваком прије него свом. А ако баш и не воле, а оно као муве без главе, не мислећи даље од носа, срљају туђину, дижу га, да их онда, кад ојача и осили се, пење нг вјешала, што неће да се и имена свог одрекну Неће Срби тежаци да промисле и о том: Даје ли Хиршл за српску цркву, за српску књигу, за српску сиротињу, за „Привредник", иде ли у тамницу стога, што држи уз народ? Купи ли он претплатнике за „Српско Коло", сакупља ли прилоге, да се „Коло" шаље сиромашним Србима тежацима бадава, као српски трговац Гајић и други? Јесу ли српски трговци ишли свједочити криво у Загреб против Срба? Ни о чем томе не мисли многи Србин тежак. Кад промислимо добро какви смо и погледамо како нам је, Бога ми, добро још пролазимо, могло би нам и стопут горе бити. Јер ко сам своје и свога не воли барем једнако као туђе, ако не боље, не треба се чудити, ако му је зло. Срамота нас и стид мора бити, да од Муслимана тежака морамо учити, како треба вољети свом Србину. Али наш образ као да је постао претврд и предебео за стид и срамоту. Ми чекамо ваљада, да нам сам Хиршл рекне, како не ваља шта радимо. Онда би ваљада могли поцрвењети. а.

Звијезде репатице. Ове године много пишу новине о звијезди репатици, која ће 20. маја проћи између сунца и земље. И народ је чуо за то, па прича свашта. Неки су се препали, да ће се репатица сукобити с нашом земљом, и да ће настати пропаст свијета, што није истина. Па да рекнемо коју поучну у овом народском листу о звијездама. репатицама и о овој, која ће у мају проћи мимо нас, а зову је Хелијева комета. Комета значи исто што репатица. Имаду двије врсте звијезда: непомичне и помичне. Оне непомичне зовемо: звијезде стајаћице или сунца. И наше је сунце звијезда непомична. Друге звијезде се крећу и зовемо их покретнице. И наша је земља звијезда покретница, која се окреће око сунца и око себе саме.