Srpsko kolo

Стр. 4.

СРПСКО КОЛО

Год. VIII.

Колико смо пута, сред јада и туге, С напорима силним тражили слободе?! Али заман море наше крви оде Јадна земљо моја, ми смо и сад слуге. Гдје су наше муке? Гдје су наше жртве? Зар не чује нико, све јаче и јаче, Крв наших отаца, како му то плаче И како се тресу оне кости мртве? Тешко нама! Ено, туђин се весели И сва блага наша отима и хара, И Бог му помаже и њиме се стара А наш црни сељак црна хљеба жели. На убогу пољу свога завичаја Он не пјева пјесму весеља и жетве, Само шум жалосни робиње Неретве Хладан вјетар носи преко пуста краја. Адекса Шантић.

Шта се збива у нас и у свијету, За „Српско Коло". Послали су нам претплату и прилоге ови пријатељи „Срп. Кола": Божић Симо из Чобић Поља у Босни 6 К 40 ф.; Теодор Срђеновић из Медара 9Кб0ф.; парох Влаховић из В. Зденаца 5 К 20 ф.; Јефто Ковачевић из Ораховице 12 К 80 ф.; Српска црквена опћина у В. Барни 32 К; Илија Јакшић из Српских Моравица б К 40 ф.; Опћннско поглаварство у Крњаку 9 К 60 ф.; Д-р Глиша Стојшић адв. кандидат из Панчева 20 К; Милан Пољанац учитељ из Н. Топоља 11 К 20 ф.; Драгић Миљковић из Н. Кршља 11 К 20 ф.; Српска Штедионица у Петрову Селу 50 К; Мића Миљковић из Ивањског Бока 14 К 40 ф.; Љубомир Јовановић из Моловика 8 К 60 ф.; Никола Затезало 5 К; Милица Затезало из Моловина 2 К; Миле Дивић 3 К; Раде Вишњић 10 К; Ђуро Вранић 5 К; Н. Н. 5 К; Светозар Бусић 10 К; Стево Врлинић 5 К; Симо Карапакџа 5 К, из Г. Дубрава сви; Емил Бунаревић из Ст. Пављана 6 К 40 ф.; Драгомир Шумоња учитељ из Тушиловића 32 К; Коста Мајкић из Бање Луке 5 К 77 ф.; Јово Вучинић из Ком. Моравица 6 К 40 ф ; Петар Орлић из Петрова Села Личког 73 К 60 ф.; Јово Миљковић из Куљана 19 К 20 ф.; Ђуро Јовановић „велеиздајник", ратар из Бовића 6 К 40 ф. (по пети пут); Јован Бадрић учитељ из Мајских ГГољана 12 К 10 ф. (по трећи пут); Пајо Пишчевић учитељ из Турчевић Поља 6 К 40 ф ; Андрија Јакоповић учитељ из Миклушеваца 6 К 40 ф.; Никола Орешчанин учитељ из Батровца 22 К 40 ф.; Илија Р. Дракулић из Корјенице 22 К 40 ф.; Радивој М. Опсеница из Шврачкова Села 41 К 60 ф.; Аксентије Бановчанин из Голубинаца 9 К 60 ф.

Дјеца за „Српско Ноло". Даница Рајчевић, Михаило Ракић и Емил Пуховић, школска дјеца из парохије Српска Капела код Бјеловара, молила су своје родитеље, да се претплате на „Српско Коло", кад су видјела лист у других ратара. Родитељису иучинили по њиховој жељи. Евала младој Српчади! Кад се већ наша дјеца почињу бринути за народне ствари српске, онда ће добро бити. Кад одрасту, биће та дјеца мало другачија у сваком српском послу него ми, који смо људи, па ипак многи од нас неће да пораде о напретку српске ствари. Накнадни избори за земаљски сабор. Од када је изабран садањи сабор, упразнила су се нека мјеста посланичка. Неки су посланици умрли, неки су опет изабрани на више мјеста, па су сад захвалили на сувишним мјестима. Тако ће идућих дана бити обављени поновни избори и то у Вараждину и Госпићу дне 18. априла, у Новској дне 20. априла, а у Огулину и Земуну дне 26, априла. Према споразуму што га је склопила коалиција с баном Томашићем, кандидираће у свима упражњеним котарима присташе бивше народне странке, који су за Раухове владе били уз народ против Рауха, као што је то био и бан Томашић. Коалиција ће их помоћи код избора. У Земуну кандидираће подбан Левин пл. Чаврак, у Новској свеучилишни професор Јосип Шиловић, у Вараждину свеучилишни професор Јулије Рорауер, у Огулину Трговац сисачки Никола пл. Шипуш, ау Гозпићу сзеучилишни професор Кришковић. Сви чланови српске самосталне стракке дужни су гласати за ове људе. Јер, као што бан са своје стране испуњава све тачке споразума, тако морамо и ми са своје стране, ако хоћемо да се зовемо људима од ријечи. Скупштина Српске Самосталне Странке. Дне 20. априла у 4 сата по подне биће у Загребу одржана скупштина С. С. С. ради споразума о изборима за српско-народно црквени сабор. На скупштину су позвани преко новина: 1. Чланови Централног Одбора с. с. с.; 2. Народни заступници с. с. с.; 3. Предсједници и чланови извршних одбора с. с. с.; 4. Изасланици конференција с. с. с. (у срезовима гдје нису устројени до сад извршни одбори треба да се састану чланови странке у конференције и изаберу изасланика за скупштину). Избори изборника за српски народно-црквени сабор. У владичанству горњо-карловачком биће обављени избори изборника у црквеним скупштинама, који ће бирати посланике за наш народно-црквени сабор у Карловцима, дне 4. априла по старом или 17. априла по новом.