Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 7.

а да му замажу очи, онда удараЈу по школама и учитељима, — као и онај лопов, који нешто зграби, па први почне викати, држите лопова, само да на њега нико не посумња. Припазите, браћо ратари, на ту господу, и пропитајте се — да дознате, ако не знате. како су се та господа држала у ово двије године, док је пијани Раух пунио тамнице са онима Србима, који су увијек с народом држали и за њега радили. Па ако се освједочите, да су и они држали уз Рауха, и брзојавно поздрављали његовог подбана Цуваја, онда ћете и сами знати, зашто тако раде и зашто говоре народу, да му пријети затор и пропаст од његових школа. С таквом господом треба обрачунати, јер нијесу достојна, да их народ за њихово издајство плаћа из својих крвавих жуљева. Не вјерујте никому, школе вас не затиру него оне још повећавају ваш приход. Чим више трошите на школе тим ћете мање давати на болнице, жандаре, судове, криминалне (кривичне) истраге, сигурносне страже итд. итд., а више имати изучених трговаца, обртника или занатлија, свештеника и учитеља, који ће касније радећи сваки свој посао, онај новаџ, који је за њихову наобразбу утрошен, десетероструко више повратити свом народу својој опћини. Запамтите, ако које мјесто нешто више троши на своје школе, онда не затире тим свој народ, него шта више, оно тим још повећава приход своје опћине. П. С. П. Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно иомагање", исплаћује не само посмртнину од К 2.000 (велико коло), од к 1.000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за сирочад Српскога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјећом и путиим трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне што више српске сирочади спремити за живот. моли она св е имућније Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2а&гећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

Па у Кореници на сред тржишта и неђељног сајма, продаје се новосаграђена једнокатна кућа са балконом, по најновијем стилу саграђена, за сваку трговину прикладна, у којој г. Вујо Д. Опсеница свој трговачки посао води. Ко овакову кућу, а на најбољем мјесту у Кореници жели купити, нека се обрати на Дану пл. БудисављевиЋа-Србенду пошта Кореница (Лика).

| МУШКАРЦИ! ^ЈГ^ура 1 ^ лијечи сигурно ГОНОТОЛ, како то ф & оверовљене признанице доказују. Гоно- ^ тол се једе, дакле нема шприцања. ^ ||^ Само 3 лончића без даљњег трошка за 12 круна шаље дневно ^ % Љекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. да (Славонија). 1188

Лековито варошко АРТЕСКО КУДАТИДО Фрање Ракоцаја пут. - У К0В0М САДУ. - Телефон бр. 264. Отворено п ; .еко целе године. Надалеко припознато, те хиљадама похваљено као лековито купатило, с најјачом садржином јодне лековите воде, која је по исказу првака хемичара, потпунија него садржнна јода у купатилу Липику. Најлековитија сумпорна вода за лечење Ишиаса, хроничне реуме, костобоље и севотине, женске болести и т._д.

Сваковрсна лечења ладног купаља. Угљене киселине, фанго, блатне и сумпоровите купке. Електрична купаша. С'ваковрсне лековите и вибрадионе масаже. Радиогенова лечења са пикем и купаљем. Сунчана, ваздушна и у песку кутш.а. Раскошно парно купатило. Дивна дворана за читање, за одмарање, одлично уре!>ена гостиона са елегантним гостинским собама и добром ку]ном. Божња аутомобилом до купатила и натраг у варош. Сталан купалишни лекар. Комбиниране јефтине цене за купке. Диван ценовник се на захтев шаље бесплатно и франко. УПРАВА КУПАТИЛА.