Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 3.

Не потписуј, док не прочиташ. Видјели смо у загребачком процесу, како су страдали неки свједоци, који су слијепо потписивали своје преслушне записнике. Овакове људе, који слијепо вјерују свакоме зовемо будале, или ако ћемо љепше да их назовемо, ми им кажемо да су безазлени као мало дијете, које се није још из материна крила мицало. Чини ми се, загребачки процес још није умудрио свију Срба, јер има их још, који слијепо вјерују туђем поштењу. Ево вам примјера: У априлу ове године у Чемерници, котару вргомоском, држало је опћинско вијеће своју сједницу. Опћински одборник Гајо Орешчанин предложи, да се опет у опћини пише ћирилицом, као што се писало и прије Рауха. Престојнику Муићу ваљда још пред очима стоји пријатељство Д-р Алтмана и Ракића, двију франкових перјаница у овом котару, па је изнајприје хтио, да се тај предлог одгоди. Али, кад на то вијећници једногласно прихватише тај предлог, кришом учини г. престојник и перовођа, датај закључакинијеушаоузаписник. И чујте! Наши одборници потписаше тај записник, у пуној вјери, да су потписали и на тај закључак. А да су прије тога записник сами прочитали видјели би, шта је учинио тај Муић, коме су они као безазлена дјеца вјеру поклонили, да је закључак у записник унешен! Додуше, то ће наши Срби Чемерничани поправити у идућем вијећу — али вама драга браћо Срби добар савјет: да не примате све за готов грош, нити да потписујете оно, што добро и ваљано прочитали нијесте! — ан.

Шта се збива у нас и у свијету. Данашњем броју „Српског Кола" приложили смо штампане арке за скупљање претплатника. Молимо све пријатеље да се најживље заузму, да задобију што више претплатника за „Српско Коло". Ми поново кажемо, да ћемо од мјесеца јулија сваком броју давати прилог уз исту цијену, ако дотле број наших претплатника буде износио 5000. Сада их имамо око 3500. За два мјесеца може их се сакупити још 1500, ако сви пријатељи листа људски о том узнастоје. У листу ће моћи бити много више и поуке и забаве, кад буде већи. Зато би сваки претплатник већ због себе сама морао настојати, Да порасте број претплатника. Од 1. маја, падо31. децембра 1910. стоји наш лист само 2 К 14 фил. Пријатељи на посао!

Пријатељи „Српског Кола". Госпођица А. Омчикус из Бјеловара 9 К 60 ф.; Д. Јагодић, трговац из Новске 3 К 20 ф.; Срп. цркв. опћина из Пакраца 16 К (по други пут); Тоша Новковић из Г. Михољца 12 К 80 ф.; Методије Брадић из Ораховице 9 К 60 ф.; Васо Мајсторовић из Ораховице 16 К; Ђуро Мишчевић из Ловинца 32 К; Никола Новаковић, учитељ из Старог Села 6 К 48 ф.; госпођица А. Омчикус из Бјеловара опет 17 К 20 ф.; Душан Трбуховић учитељ „велеиздајник" из Чемернице 30 К 94 ф.; Пајо Пишчевић из Турчевић Поља 6 К 40 ф.; Стеван Радујковић, парох из Липовчана 4 К 28 ф.; Раде Ресановић, трговац из Вргинмоста 14 К 98 ф.; Божо Поткоњак из Госпића 5 К 60 ф. Свима нашим пријатељима, који нам помажу у ширењу листа, а тиме и просвјете и свијести у српски народ, нека је од свег срца хвала! Избори за народно-црквени сабор. У горњокарловачком владичанству изабрао је народ једногласно 16 кандидата с. с. с., а двојицу с већином гласова, и то у Костајници и Грачацу. У Костајници су радикали поставили за кандидата Мојицу Хрваћанина из Дубице, који је добио 22 гласа, а кандидат с. с. с. д-р Богдан Стојановић добио је 154 гласа. У Грачацу један дио присташа с. с. с. није хтио пристати да бира д-ра Милана Мандића, него је против воље и управе странке, и скупштине, која је одржана у Загребу, кандидирао на своју руку Адама Прибићевића и изабрао га, разумије се, против воље њега самог, дочим је мањина гласала за д-ра Мандића, према закључку странке. Овај жалосни случај недисциплине у странци мораће бити повучен пред суд странке. , Побједа самосталаца. 10. о. мј. обављени су избори у дијецези пакрачкој и архидијецези карловачкој. У пакрачкој су изабрани све сами самосталци њих 8. Радикали су изгубили у пакрачкој дијецези два посланика, свјетовног новоградишког и свештеничког пакрачко-новоградишког, јер су изабрани самосталци д-р Срђан Будисављевић и Данило Подунавац, капелан. У Сријему су самосталци освојили пет посланичких мандата и то: свјетовни у Даљу (свештенички је и прије био самосталски), свјетовни и свештенички у Митровици и свјетовни и свештенички у Старој Пазови. У Ердевику су самосталци пали само са 3 гласа, и то зато, што су радикали припустили избору 8 незаконито изабраних изборника из Лежимира, А треба знати, да су радикади као

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и читају овај лист.