Srpsko kolo

I

Стр. 8

СРПСКО коло

Год. VIII

шеве не тамане, успех се не може постићи, јер се мишеви шире и прелазе са земљишта на земљиште. Вато ми нашим земљорадницима особито препоручујемо нека сви сложно и заједно, по могућности у исто време и с истим средствима предузимају тамањење мишева. За тамањење мишева може се у „мишјим" годинама, т. ј. кад од мишева прети велика погибељ, саставити и посебно поверенство за читаво село, које се онда брине да се мишеви тамане у читавом дотичном окружју. Ту задаћу могу у осталом обавити најбоље сама опћинска заступства, која имаду и средства и начина, да своју одлуку проведу. Овом се згодом препоручује, да се чувају и штеде непријатељи мишева (уколико сами не чине великих штета), а то су: мачка, лисица, кућна куна, творац, ласица, граностај (тиз1е1а егттеа), кртица, јеж, сова, мишар (МаибеђибвагЈ), све врсти врана, чавка, чапља, свракопер, рода, змија белоушка, риђовка и др.

Одговори уредништва.

Ст. Комленцу. Стигло нам је 6 К 40 ф. што сте нам послали као претплату на по године за споменуте људе. Ј. Шк. у К. На адресу: Управа Хрватског Народа, Загреб, Маровска улица број 11, I. кат, пошаљите поштом 60 фил. и назначите тачно своје име и мјесто, па ћете добити књигу. На вересију не шаљу. Закон о земљишним заједницама, најновије издање, стоји 3 К 60 ф. Пошаљите тај новац на књижару Лава Хартмана у Загребу и још 20 фил. за поштарину, па ће вам послати књигу. Можете новац и за једну и за другу књигу послати на нас, па ћемо вам их наручити ми. На писма без потписа не одговарамо, нити штампамо шта што није потписано. Т. Б. у Б. св. Ђ. Ми смо ваше писмо уступили Савезу, јер се ми не бавимо новчаним пословима, па вам не можемо ништа јавити у тој ствари.

€'=

СРПСКО КОЛО д. д. у Загребу ПРОДАЈВ ОВВ КЊИГЕ: Пајо Обрадовић: „Резервирани котар" цијена Круна 1.Коста Мајкић: „Борба чешког народа" „ „ 0'80 Сремски самосталци „ „ 0.20 Све три књиге К. 1.60 <*>ранко. === Наручују се упутницом.

.00

СааК! птица овоме јату, Сва и брата ( своме браг -. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од К 2.000 (велико коло), од К 1.000 (средње коло) или од К 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „Фонд за СИрочад Срп скога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјеЋом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне ш то више српсне сирочади спремити за живот, моли она све иму^ни]е" Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (]ер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и свз извјешћа дава Управа (2а^гећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

т № т & т т № № М

т т %

%

МУШКАРЦИ

Цурење, печење и све болести мехура лијечи сигурно гонотол, како то оверовљене признанице доказују. Гонотол се једе, дакле нема шприцања. Само 3 лончића без даљњег трошка за 12 круна шаље дневно Љекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. (Славонија). 1198

- - прво бјеловарско тргозга ДПОНИНАРСКО друшгео - У БЈЕЛОВАРУ препоручујв своје богато творничко складиште свих врсти 1534 господарсних и шнва~ћих стројева. Наши господарски стројеви су из прве обљубљене и најгласавитије творнице Ф. и И. Коваржик из Простејова у Моравској, и шиваћи стројеви су из најгласовитијег фабриката, ,Пфаф" и систем „Сингер*. За доброту и каквоћу јамчимо, Горње стројеве продајемо за готов новац, као и на оброчно отплаћивање уз творничке цијене и обављамо све поправке засјецајуће у ову струку брзо и јефтино у властитој радионици Управа.

Штампа: Српсм Штмпарија у Загребу

Одговорнм уредник: Буде БудисавЈкевн!).