Srpsko kolo

/

С 1Р- А искрени и племенити, пропадају. Најмањи народ поносан на своје име, своју част, своја права напредује. Сваки му је корак напредан, и у колико му је његова самосвјест јача, у толико виђеније мјесто заузима у реду других народа. Српство је празна и пуста ријеч, ако је оно што се за њим крије гњило и без живота. Та велика машина, коју присподобисмо за Српски Народ, то је наша народна организација. Сваки члан Српскога Народа, сваки поједини Србин јест оно колешце у тој живој машини. Као што само један трун кад пане извана на зупчић најмањег колешца у машини, успори рад машине, тако и најмање непромишљен и глупав чин нас појединаца успорава напредак Српскога Народа, на путу његовој сретнсд будућности. Ниједан Србин нема свога добра, нема своје среће него у Српству, Ако ми Срби не нађемо свога добра, своје среће у Српствуг. то ће трећи наћи своје добро, у исцрпљивању нас самих! Са снагом нашом требамо да рачунамо. Човјека без снаге нема. Само је међу људима разлика та, што један умије ту снагу своју да скупи, с њоме ваљано да рачуна и напредује. Други је расцијепа и просипа на све стране. Снага се губи највише страстима, као што је страст пушења, картања, пића, курварења, процесирања, љености, брбљавости и т. д. А који народ има чланове одане тима страстима, чији чланови немаду свога поноса такав народ мора да пропада... Не губимо и не трошимо своје снаге! Питајмо се, каково смо ми коло у Српству, што смо дужни томе Српству да урадимо, не само ради нас самих, него и ради дјеце наше! Нитајмо се, не гријешимо ли пред Богом и браћом нашом, ако ради наше трулежи запиње напредак Српства. Не чекајмо, да нас неко пригњави, да нас жвокне шаком под ребра и тиме да нас освијести да смо Срби. Него кад запазимо, е само за трен јењавамо, ми себи сами помозимо, науљимо ту машину са устрајношћу. Капљица је сићушна, али станац камен продубе. Цијена је Српског Народа по нама, а колико вриједи нас који, питајмо се сами! Душан Трбуховић, народни учитељ.

добар манипулант вичан куповини и класификацији тврдог и меког дрвета тоже одмах добити мјесто :: Оферте са назначењем досадашњег рада и плате слати 1889 Фабрици чоколаде Н. М. ШПНДА Р Београд □

Год. VIII.

Ц у Г1П А Г| п п пг1 0 Ва ј мој буквар има д»а■ У Д" IV 04Д ЈЈ<Д- наест лекција. Од првих ооам лекција може овака да ое научи за по сата, а последње четири свака за један сат времена. — Уз овај буквар може сваки сежас бити учитељ, ако и сам умије читати. Ко ми пошаље са поттанском упутницом 55 потура (филира), тај добија буквар са наплаћеном поштарином. — Улма (Тешез Ш.) Банат. 1842 ЈБубоиир Јовановић, школски управитељ и учитељ. Потврда. Овим потврђујем, да сам два момка, који нијес> умјели ни читати ни писати, научио за неколико минута да сасвим добро читају прву лекцију у буввару г. Љубомвра Јовановића. У Алибунару (Банат). Миша Галкановић, пароч.

=

ВОХАНКОВИ млинови, МОТОРИ И Л0К0М0БИЛИ НА СИРОВО УЉЕ Трошан на свакн сат х свгку коњсну снггу један н ло фнлнра згјамчено. Ванредно миран и једнак ход, за сваку индустрију прикладни. Беа вентила, без цијеви за паљење, погибељ експлозије искључена. 1869 Нема фннанцијске контроле, обласна дозвола ннје пстребна,

Прорачуни беспдатно и франко. Заступник у Загребу: Заступник у'Пакрацу: Т. ГеоргијевиЋ Стево ЗунановиЋ. Прерадовићева улица 20.

л МУШКАРИИ' Цур ® ње ' пе,,ење и А |Ц|| 1Т1Ј ШИШ Ц11 1 све болести мехура ^ лијечи сигурно ГОНОТОЈ1, како то ^ оверовљене признанице доказуЈу. Гонојцј^ тол се једе, дакле нема шприцања. ^ ^ Само 3 лончића без даљњег трошка за ^12 круна шаље дневно ^ Љекарна САЈЗВАТОР, Рума бр. 157. & ^ (Славонија). Н98 - - ПРВО БЈЕЛОВА^СНО ТРГ08АЧК0 ДИОНИЧАРСКО ДРУШТ80 - У ВЈБЛОВАРУ првпоручујв своје богато творничко схладиште свих врсти 1534 гооподарских и шиваЋих стројева. Наши господарски стројеви су из прве обљубљене и иајгласовитијв творнице Ф. и И. Ковар. жик из Простејова у Моравској, и шиваћи стројеви су из најгласовитиЈег фабриката, ,Пфаф" и систем .Сингер". За доброту и каквоћу јамчимо. Горње стројеве продајемо за готов новац, као и на оброчно отплаћивање уз творничке цијене и обављамо све поправке засјецајуће у ову струку брзо и јефтино у властитој радионици Управа.

СРПСКО КОЛО

Штампа: Српсм Штанпкрмјв у Зжгребу.

Одговорни уредник: Буде БудисављевиЋ.