Šta zna skaut II. reda

65

ми нешто мало разређену иловачу, којој си додао струготине или пилотине. Можеш смешати и извесну количину ситног камења. Овом смесом обложи костур од прућа слојем од бар 5 см. дебљине. На оном месту, где су прутови свезани и стрче изнад врха, биће димњак. Остави, да се пећ осуши. Тада запали костур, чиме се иловача испече. Леп, раван камен пред отвором нека ти послужи као затварач. После палења одстрани пепео и ишчисти метлицом, смоченом у води. Ако пекарну загреваш за печење хлеба, потребна ти је већа количина сувих дрва. Ако је у пећи само жар, затвори отворе, да топлота жара ужари стене пекарне и да се задрже ужарене. Када очистиш пекарну можеш убацити хлеб. Испод пекарне начини настрешницу. Штогод чешће будеш пекао, пекарна ће ти указивати све бољу и бољу службу.

Осим ових начина општег готовљења јела, треба да за овај испит умеш зготовити у логору најмање три разна јела.

Основно правило при тотовљењу јела нека ти буде: Треба готовити проста јела, али што је главно, издашна и укусна. Старај се, да умеш зготовити толику количину јела, да не буде ни премало ни превише.

Имај на уму, да треба да будеш беспрекорно чист.

Желим ти, да већ твој први покуша! кувања јела буде ремек-дело, да твоја браћа не би морала нарочито дресирати своје стомаке за твоја јела.

Шта зна скаут МИ, |

с