Šta zna skaut II. reda

66

Питања: Од колике је важности вештина готовље: ња јела Начини једну обичну пекарну! Како се пече на ражњу; Да ли си икад у шуми испекао гуску на ражњу:

ОБАРАЊЕ И СЕЧЕЊЕ ДРВЕТА

Сад да те упознам са једном вештином, која на први поглед изгледа или посве незнатна или недостижно велика. Усавршићеш се у њој, ако урадиш онако, како ћу ти саветовати. Пре свега никад немој куповати секиру, као што је претстављена на сл. А. Шиљак позади је опасан и тада, кад је секира засечена у пањ. Сл. Б. показује секиру, каква ти је потреба. Има два дела: 1. металну главу са оштрицом, 2., дрвени држак. Добра секира је начињена од кованог гвожђа са тежиштем у глави. Држак је најбољи од тврдог дрвета.

Оштрење секире. Никад немој брусити секиру на сувом камену. Употреби добар брус и труди се да у кориту буде довољно воде а површина бруса увек мокра. Држи секиру на брусној површини у правом углу ка средишту бруса, лепо прислоњену и избруси највише три | или четири милиметра. Затим окрени секиру на другу страну и учини исто. Оштрење заврши на фином, каменом брусу, премазаном зејтином. Толико о секири!

Често пута је потребно да обориш стабло. Ово чиниш зато, што је потребно, да се шума, поред које логорујеш, прореди и исто дрво уједно можеш употребити за грађу и ватру у логору.