Starmladi

Стр. 82.

Бр. 11. и 12.

НАРОДНИ ДАН. (10. октобар). Поздрављајући народни иразпик, Ко дан слободе, — прво знаметт.е, Које ће срушит труле ст\ г бове, 11 Товен-биљци почупат корен>е. Народ је једини извор снаге, Који све даје, а мало прима, Угњетен од лажних домољуба Једнака права тражи сад свима. Диже се сложне за опште право, Гласа, Слободе, живота боља, О њему ал' с њиме паћеним, Може се чути народна вол.а. Па ступај у борбу и даље, смело Ти који с\ г сваком своје даво, А угљетени кличемо с тобом: Да живи ошпте пародпо право ! Елвап.

БОЖЈП РИЈЕ-Ч. Бог је Босни избро мјесто, Спустио је једне зоре Изме^ђ двије сестре миле: Србије и Црне Горе. Тад је рек'о, — шта је рек'о Давно ј' било, не памтимо; Нема сумње, е је рек'о, Да се братски загрлимо. Бог је рек'о не то само, Нег и нешто много више, 1 Ал' вјекови искушења Ту рјеч божју заглушише. Хајдмо, Срби, у три храма, Ту у светог мира сјену Мол'мо Бога великога Да понови рјеч речену. Стармали, М\одернп „колтопнстаа". Б: Јесте ли чули да сам компоновао неке нове песме. А: Лепо! Пазите само, да вас не ухвате.

рВР*"* Читајте ово: Политичке протуве или сати се крстили. Како сви српски листови пишу шале о радикалима, по неки љубимац чак и пресађује «Стармладов» начин сатирисања, те то исто само мало друкчије доноси, то нама не преостаје друго, него да се латимо озбиљних ствари из радикалске недавне прошлости, које озбиљне ствари данас изгледају, и ако су тек пре две године писане, врло, али врло шаљиве. Под насловом Политичке „иротг/ве и , доноси јутарња «3ас.тава" бр. 186. од 1905. г. чланак, који од речи до речи доносимо у потребном изводу, да се види, како је Јаша Томић о себи мислио пре, но што ће пресалдумити у Кошутову странку. Оно боље казује и од »Браника«, »Србобрана« и свих српских листова, у колико нам се овде сам српски Кошутовац, Јаша ТомиК исповеда. како је он мислио о српским Кошутовцима. Ево шта „Застава" вели: »Нас су до данас доста вређали и омаловажавали. Овако као што то чини данашња влада никада. Кад кажем нас, онда ту разумем не само Србе, него и Словаке и Румуне и све друге немађарске народе у Угарској. Данашња влада дошла је не да се бори с мађарском удруженом опозицијом, него да тргује с њима. Хоће да их купи, и т. д. Мало даље вели иста »Застаза« крајцаруша: Но ово још није најстрашније. Најстрашније је то. што у исти мах данашња влада рачуна на нашу помоћ. Ми да јој помогнемо, која иде да нас уништи, која сматра, да смо ми само зато добри, да нас у часу ма какве незгоде баци као кост некоме пред ноге и каже: — Ево ти ово па буди миран!