Starmladi

Стр. 146.

СТАРМЛАДИ. -

Бр 18.

Сретну нову годину! Сретну нову годину желимо свима нашим поштованим претплатницима, као и г. г. иосле платницима а тако и г. г. неплатницима. Нека им Бог да здравља, а г. г. неплатницима још и новаца, јер кад је њимп д<б)><> бпће и на.ми к-чсп Б<г да. Шт . ,\|П жешм" њи.ча. и-ка Б-г да нама Браћи радикељцима желимо да у здрављу и миру окруне даљски кукуруз — и оберу бостан. Једном господину желимо краћу браду а дужу памет. Јакову желимо, да му се шлајфер у кућу усели, а онај »добри дух« из њега исели, да му није празна глава и да су му пуне јасле. Мушицком желимо још коју ходошку парницу више, а његовом брату оцет коју парницу мање и мање шкандала на лочкој железничкој станици. Пишпек Габору желимо здравља, зидање палата, чешће обнлажење народних фондова, а ређе похађање метреса и Пеште. Др. Сосу — желимо соса у глави. Једном Н ЈВосадском писцу, који туђе идеје воли да прикупља Ј да у том послу истраје и пази да не наиђе на какову џомбу. Новом бану Рауху желимо — да га Бог опамети, да не пође трагом Ракодцаијевом. Бенину и пакрачком детету, да им њихове умне богаљеве Бог прими да не муче и себе и читаоце. Кошуту желимо да га идући избори одликују — пакрачким великим орденом, а министру Апоњију желимо образ од бивслске коже, внше шамара, а л л ање шоЕенства. Себи желимо мање дуга а' више правих пријатеља „Стармладог" т. ј. уредних платиша т.ретплате. И опет свима од Бога здравља и пара. Уред ,, Ст армл адог^.

Важнији догађаји у Српству у години 1907. — Зачетак радикалског братимљења са Кошутовцима. — Радикали издају српске школе. — Хајдучки сабор: 41. — Смрт патријархова — и изумирање шгсфа за грдњу у »Застави«. — Грабеж.

— Даљски кукурузи. — Поп Божа »провизија« — и пропали спахија Баћањи —- састају се. — I ћпнпек Габорова болест и Ривијера. — I Гишпек Габор и радикали се брате. —- Братимљење с Кошутовцима и нај већим Србождери.ма. — Пера, звани »зајам без камате« »туђе панталоне« и Јаша с ножом, — поздрављају министра Апоњија због ревносног помађаривања — српских школа. — Фијаско с!е 1е§е 1а{а са ходошком парницом. — Штребер Р1вић, пише писмо »Јакову у којем се прашта од радикалне странке и јавља да ће се на своју руку кандидовати. —■ Нападај гладница — на манастирску штампарију. — Друштво »Крад« сече први пут купоне и дели дивиденде у виду шипка. — Радикалски познати капелан почиње јавно да се игра биљара — и изводи свињарије у бузероштосовима. -- Радикалско ширење отрова у Хрватској. — Сеоба »Срп. Гнусника« у Загреб. — Јурњава Јаковова по Пешти и увлачење министерима. — Иступање радикалне странке из коалиције. —- Измећарење радикалско у Фућековој служби. — 860 хиљада круна, вотирано Итебејским Мађарима од стране радикалских штребера. — Три »М« — и кошутовски клипови. — Жига 11родановић из Сентомаша тражи да се на мађарском језику има водити општински записник. — Почетак јавног атејизма у радикала. Божићна „Застава«, абендњача, без : Хришос се роди. (Наставиће се идуће године — не наставило им се Бог да!)

И С II Р А В А К. У прошлом броју је случајно испод подлистка »Министарско прасе« изостало име пишчево »Бек Акиба« —- које овим исправљамо. Уредн. »Стармладог«.