Starmladi

Стр, 102.

- СТАРМЛАДИ —

Бр. 12.

Стрелице, * * * У Ревалу се састали руски цар Никола и енглески краљ Едуард Верује се да ће последица овог еастанка бити ако не тројни, а оно трајни савез. * * * У Немачк< ј су због састанка у Ревалу изгубили главу. И јако су огорчени на Британију. Само Бог би их знао зашто вичу у место Ревал. Ривал, Ривал! * * ^ Говори се да је црва одлука на састанку у Рсвалу, грађеље жељезнице од Москве за Индију. — Немачка нема н шта против, али би радије пристала на рушење санџачке нруге. * * * Неки чувени „болесник" отишао је на Приморје да се лечи, а кажу да му ништа не Фали. Ал' зато Фали Србијк — у диспозиционом Фонду. * * * У Техерану још једнако траје хапшење грађана, вешање по нресудама преког суда а и пљачке трају нечреки^но. — Боже мој, баш као да су у Црној Гори. * * ЈЈ По шаховој ааиовеети обешеаа су два народна говорника и један уредник. Против тога варварства протестовао је Настић као „народни говорник" и један „народни уредник 4 из Босне. У место говорника вели — могли еу обссити о клин само говор, а у меот.> уред ика могли су — погубити лист, као што се то да нас у Босни практикује, па је исти успех, Само модернији! * * * У револуцији у Перзији, иогинуло је и мно!о слободних зидара. На нара»но кад се руше куће — шта ће им и зидари * * + Него зашто радикали гледају да одложе сазив дрквеног сабора — до на је ен. Сегурно су радикалски „народни" поеланици у нослу, а до јесени ће обрати и бостан! * * Између Бугарске и Србије је опет д^шло до заошт^еног стања. Што му драго вели Русија на то, само немој е децо да дође до заоштрених — бајунета. * * * Али ипак у целом заоштрен .м стању између Бугарске и Србије — ипак се најоштрија показала Рус^ја. * * * Радикалски Пишнековди мисле и опет чинити неке кораке код мађарске владе. Али судећи по доеадањим радикалским корацима и бату — већ издалека се причињавају да ће у чизмама бити. Изузимајући ако их није већ Векерле обуо у дрвене опанке. #к Експонент мађарске владе Раух, по стао је аустријски тајни саветник. — Бајаги као да он досад* то није био. ф * ф Ооред све будимске воде коју сваки час пије Раух - изјављује Раухов душодржац Векерле, да његов екснонент још никада није имао чвршћу столицу него сада. ф * * Коалиција је сигурно за то и пред ложила Векерлу, да га ш п р и ц а. * # Говори се да Аустрија не зна како

ће свршити започету жељезничку пругу у Новом Санџаку. Руеија и Енглеска је теше да је сваки почетак тежак и да је куд и камо лакши — свршетак! * * * Неко предлаже у Србији да се уељед хладчог Бугарског држања према Србији опозове садањи посланик Симић и место њега постави Нихола Пашић — па ће бугарски одношаји одмах постати топлији. # * * Једни еу у Србији опет тога мнења, да би најзгоднији кандидат на месту опозваног послан'ка у Црној Гори — бао Пашић. Он не да би з грејао Црну Гору за Србију, него б I је просто — подпалио.

Ајкула и Јаша Томик „Враник" доноси један стари виц, како је тоб^ж ајкула хтела да нрогута Јашу Томића на Приморју. — али да се ајкула у носледњем часу предомислила да загризе у тако страшан и гадан залсај. Међутим нама јављ-^ју искрени пријатељи, да је ајкула заиста Јашу прогутала, али да јој се-»одмах нешто згадило — ида га је из^љувала ко кит Јона. — Како нас накнадно извештавају код Јаше је кад су га на обали прегледали, нађел у џепу један лист, који доказују да је дивљачки наиадај Др. Лазе Марковића Мргуда на уредника „Стармладог" „нриватна ствар, накоју сеистеновине не би ни осврнуле". |)гап$ пас^ Оз^еп. (Штета што је умро). — Него штета је, што је умро елавни руеки еликар Ваеилије Верешчагин. — За што? — Зато што би еад поеле еклопљеног еавеза Руеије е Енглееком могао наеликати дивну нову елику. — А какву то ? — Па на пример „У Македонији је ове мирно!"

Смрко му се исток. — Него и нашем комшији Фетер Михлу се смркао И- ток и претворио у Запад. — Како у Запад? — Па тако, што је човек заиао у Савџаку. — Море ни бриге, — извешће њега Баћушка саевим на чисто не из Санџака — него чак из Босне!

Најбоља рекладоа. — На који начин је доктор Н. ноет^о тако чувен. — Врло пр >сто: кад год ко умре, а он изјављује да га он није лечио.