Starmladi

•„ ' : Стр.. 1 ; §\ - СТЛР ПР.ОГЛПСЉ Г1ЛГ0Д, ми 1-ви или управо Ш-Ј)И (у трећој смо години) п о вољи наших милих и ве р. них претплатника "(а не вол>и не милих и не верних радикала, легијонаша, боеанеких јаслаша, — и Раухаша) и милоети ев емог у ће с л о б о де штампе (а не ми 1оети г. г. после и н е илатника) дајемо овим на знање нашем милом васколиком Српском народу свима и ,евуде, да се и за 19 С 9. годину проглашујемо за јпотпуно независан према свима и о в а коме, с.л о б о д а н српски народни сатирични лист. У добу када су неке народне слепчо-вође — отишли влади под скут (срам их било !) , тако да их је народ назвао н о д.р е п а ш к е м у в е — ми чврсто, сто.јимо на својим (а не најмљеним) ногама - на видику и . бранику свег Сриства,, без нознатог кајиновог жига на челу (лиета) тако званог реда вожње, — па }'здајући се у „све што је боље и одабраније у сриСком народу", што рекао^ „Браник 1 — позивамо да ее у нашу до душе шаљиву али што је главно ро д ољу биву стр анку уиисује, која овим ево стуна у П1-ћ у г о д и н у веселог живота у борби за одржање свога иародног бића, своје српске народности. У данашњем гуравом стању Аустријске политике а потиштеном стању српскога народа, које је стање још несн сније но<јтало — измећарством радикалске странке и завођењем срп. народа за Голеш планину, „Стармлади -1 грува и бије: непријатеље и без модерног оружја: брзометних пушака и топова, где кога стигне и дохвати. А чује и без Марконијевог толефона без жица сваки јаук Српства, долазио он ма из које даљине. Исто тако и бе.З' Цепелинове ваздушне лађе, прати — све важније догађаје у Европи, —а штО је главно нити су му ,.уста везана" нити ,.руке спутане" како у питању анексије тако у свачему. Пошто је уписнина куд и камо мања него ма код којег укупног друштва, као на пр. покојног радикалеког ..Братства". садањег друштва „Страда" и т. д надати је се да ће етари чланови наше странке и ове године не само уписнину положити (без страначког пореза) него нам још нових чланова и иријатеља набавити.

л л Д И — г ,р. 1. Уписнива је 2 круне за I. кчдо, а 4 круне за два кола или 8 круна за сва четир кола или четврти. Чим се уписнина положи лист се шаље бесплатно. Уједно желимо свима и свакоме Србину (осим радикала) — ср^тно ново Л^то! Дано на нову годину 1909 СтармЈмди с. р.

(а зсмунф сШанице. Франкова легија је некуда путовала и уђе у купе, у ком су седела два Србина Кад су видели легионаше њима се није баш седело с том сектим. Један од њих хтеде устати. — А што — рећи ће онај други. Сад ћу ја њих растерати. — А куда ви иутујете господо — упита један легијонаш. — Ето водим, овог бесног Србина — у Пастерсв завод у Пешту. У тим ће овај други ланути — а Франкова легија суноврат изјури из вагона