Starmladi

Бр. 1. Ш Ј ЗДРАВИ И ЖЕЉЕ 0 НОВОЈГОДИНИ Као што смо могли дознати с поуздане стране скоро сви наши листови су прећугали ове честитке које су нале о новој години н>еговој екселенцији барону Еренталу! Приликом наступпјуће нове године желимо Вам здравља у трговшш, ми|>а у кући, а што је главно много пара . . . Младотурска странка. Из Црне Горе је добио свега један стих, који овако гласи; , „А кад сијне проле 1 е, моје росно диеће!," Кљаз. А из Србије : До виђења — на Дрини! М И Л О П а Н О 1! и ћ, Б а л к а н с к е д р.жа в е с в е уједно су му честитале у кратко; УјгјНпз ипЈН~>. Ахмед Рпза беј: 1Ј1еи 1нш г«г ае1а1с, е 11о ре< 1 с Јађјћп - • аеЈнв. Макарски експонент Рауш, добио је од Срба самосталне странке овакав кратак али и сладак иоздрав: Нека вам господ Бог сва она добра која Ви сриском народу иод вашом влашћу — желите, десетоструко врати. Једном речи : Што ви желите нами — нек Бог да вами! Јозуа Франк: Желимо здравља и наме ти, како вами тако и вашој странди. Срп. хрв коалидија. Франкове Цицибанбуле су добили овакав поздрав: Тетрога 9111 Јоцо-о бћФтк, ша!е сипчЧ (суиив) (Који коњ буде дуго време стајао, тај ће р!)аво трчати.) Високородни (само мало фали па да буде и благородни, а већ нешто више фали да буде и племенити) господин Загорац је добио овакан иоздрав: Т111 \ г 1(1епс1а 8ип4 ога!;оп: ^пн! (Иса!; е(: дио диНдие 1осо е1 дио гаос1о. (Говорник треба да пази на ово троје : шта говори. на ком месту (где) и како.) Министар Апоњи је добио овакав ноздрав од народности: Гдишпиш Јиз вигата тшпа (Највеће право, највећа неправда) Отпе ппштп уегИ!иг 111 \'Шит. (Све што је иретерано окрене се на зло.) Јаша Томић је добио овакав поздрав: ТапН ехегсИиз, С{иапН Јгарега1:ог (Толико вреди војска колико војвода.) (Ово би се могло рећи и за динцибанбуле) А самосталским „велеиздајницима" у овој новој години поручујемо: МиПа (етр аНш таопа })еп1ига1 (Ни једна велика непогода не траје дуго.)

Сф. 3.

Велесиле су га овако поздравиле: Тгха 1игЈ8 ргасер^а: ћопеб1е ујуеге аИегига 11011 1ае(1еге, §иига е и ј дие. 1 гј I)ие ге. Од Италије Тгев ЈрасЛи! соНе^гит. Векерле је добио овакавпоздрав: Приликом новог љета примите искрене честитке. Дај боже још много љета у Беч ходили, с Аустријом се нагодили, квоту дизали, регруте повисили, самосталну банку што „скорије" створили — и на многаја љета у вашој владавинп не сметела вам никаква фракција нити оиструкција, куд ви ногом сви за вами скоком Што ви рекли то у Бечу стекли! . Мафарски сретан и пресретан народ.

предсобљу. Лечник: Молим ко је па реду, ко чека најдуже. Кројач (са рачуном у руци): Молим ако немате ништа против ја, има већ година дана како чекам.

Оа ратног попришта Цицибанбула. Вођа Цицибамбула Франк пише у свом „Нраву": Треба затворити све њихове школе вероисповедне, те ћирилицу избацити. забранити српску заставу. јер нрије неће бити мира! Сриство у Хрватској је само по с е б и в е л е и з д а ј а! — Нема сумње да Франк добро говори ако није луд. Ц е л а ф а м и л и ј а. Познати г л а в н и сведок нротиву Љубомира Јовановића, више пута од власти кажњени Швела добио је ових дана овакову сведоџбу моралног владања, коју му је иставио један њихов човек, иерјаница цицибамбула Ст. Бенчевић гостиопичар у Броду, која овако гласи: „Ти лопов,.твој отац је лопов, и твоја мати је била лонов (прошло време!)" — Лено друштво. Неки од Цицибамбула је денунцирао једног Србина ради „велеиздаје" што је поручио календар у ком је краљ Петар. — Онда би требало издати наредбу у Хрватској да се сви часописи спале у којима је слика краља Петра. Бар не би немачки лист „Њушкете" гадио српске владаоце. у\а селу. — Зашто је добар ваздух овде иа селу ? — За то што солнШ.и пе .чуфтирају своје собе.

— СТАРМЛАДИ —