Starmladi

Стр. 10.

- СТАРМЛАДИ —

МГ* На првој страни не доносимо слику због заузетог простора СЈпша „Србобрана", „Српске Речи" и „Покрета". РОЈТАННЕ. 1. Месечина — да је помрчина! Да се облак на месец навуче, Да се бан Раух, кроз избор провуче Све што смета, да мож' да потуче. (Народна из Хрватеке.) 2. Ја сам мога световала Чвабу, Чујеш дико, не чини к'о нико! Не прав' дере мој мили швалере, Ако нећеш да имаш — малере. (БоеанекаУ 3. Слатки „тато" Подај ме за злато, Ил' за њега, Ил' за оног с брега. (?) 4. Сјајно сунце заседа, Пуца Шваба од једа, Што ја гледам испод ока На другога момка. (Талијанека). 5. Шлингована марама, Причекај ме гарава, Та причекај твога баћу Док оправи лађу. (Руека) 6. Бугараши сваки дан, Моле Беч за ајзлибан, Да направе пут до Беча. На пролеће — биће „креча!" (Бугарека). 7. Синоћ ја и мој фетер, Сели мало под пенџер, Дошо Џон Бул, псује веру, Мени и фетеру. (Турека). 8. Ситна киша промиче, Наша влада узмиче, Џаба било „банке" Царе, Кад немамо паре! . (Мађарека незавиена етранка.)

9.

Зелен ора у гори, Цура Шваби говори: Иди фетер па се жени Ти не требаш мени! (?) 10. Прођи Баћо, кроз мој крај, Иди Босном па певај, Нека Швабе виде, редом, И пуцају — једом. (Макљакова). 11. Зелени се виноград Иди Јозо, још си млад, Не боји се Србин — трица Зизибанбулица. 12. Три позива, три листе, Гаће Франку дај чисте, Кад се нађе он у боју Да пресвуче „војску" евоју. Сентенција у нарицању. „Сузе моје не могу покојнпка у живот повратити. За то плачем!" ДЦоста рако. — У колико сати ви устајете, кад тек у 8 сати долазите на посао ? — У пола осам! — Врло добро. Ја сам Геда Дунђерски и ја устајем у шест сати, а кад идем у лов и у пет. — Сасвим тако; Ви хоћете још у 5 сати изјутра да знате да сге Геда Дунђерски; а кад ја дознам у пола осам да сам слуга, још и онда је доста рано ....

Сара Бернхардова. Ових дана је гостовала у Будимпешти и Загребу чувена глумица Сара Бернхардова, Она је.доста слабуњава женска, тако да је једном нриликом кад је најмрпгавија била, донео један паришки лист овакав виц: Поноћ је на булевару. Иза ћошка „Гранд Хотела" појављује се празан еквипаж. Ко силази из кола? Сара Бернхардова!