Starmladi

Бр. 2.

— СТАРМЈ1АДИ —

Стр. 13.

свесно на нросвећивању грчко-источњака на уштрб Франкових мрачњвка. Међу тим влада иде за тим да по примеру босанске владе прода имање Срба и расели их, те досели Швабе из белог света, а исти „Привредник" протидржавно велеиздајнички виче: „Србине не испуштај земљу из шака!* — и даначе још их тако учи штедњи, поштењу и раду, да нико није приморан задуживати се, красти, пљачкати, парни чити се и т. д. — него још кунују земљу, тер могу једног дана целу Хрватску купити, и ето ти онда анексије и без Ерентала —• хоћу рећи краља Нетра. Даље кунује стоку, те је бојати се, да поред све јурњаве Јозуине у Беч и Пешту, тер држање стске на окуну — једног дана ће све Франкове телиће покуповати — и онда смо остали и без земље и без стоке! Даље коледар „Вардар" који је такођер велеиздајник, јер није хтео донети слику нрвог хрватеког бана Рауша, него доноси слику Њ. В. цара Лазара, тер Н>. краљевског височанства Краљевића Маркв, и у место слике најкећег живућег Хрвата вође телића и војсковођу зизибанбула Франка, доносе слике неких вођа комита — и иних тата, лопова и разбојника — и ако би те слике могли заменути сасввм другиљуди. Коледар „Свој Своме" је нросто утук за Франкове обрезане Хрвате, па пошто он речене Хрвате материјално убија — а иознато је да су то мање више полузванични људи бана Рауша — то ради пр >тудржав н и х људи харангирањз, доказује довољно велеиздају. Заглавак. Као к о г р о 1- а <1 е Н с (: I, тражим да се из „велеиздајничког музеја" — који је ревношћу франковачког потпомагања прикупљен, и у ком се налазе: велеиздајнички ћилимови, коиЈуље, чутуре, чаше, Флаше, дугмића с манџетни, „свој своме" санун, коледари „Вардар" и „Свој с в о м е". На основу свега горњег тражим вешала! Куртави с. р. М 0 Д Е Р Н А. Врачара: Ви ће те имати много среће у браку, госпођице .. . 0 н а: Ах, то је споредна ствар .... главно је: Је ли он богат?

Најивност. Мужић: Али Емице, тако јако деколтирана не можеш ићи на забаву, шта ће свет рећи ? Модерна женица: Неће ништа —■ гледа, ће!

серенада Турској од балканаца. „Турци су вера невера" пајновија песма. Д а ј е в и 1и њ а к'о тре ш њ а .Ј а б и б и л а ј о ш б е ш њ а!" иева „независна лађарска странка". Н а п р е д н а н р е д 0р б и н е !" нева црногорски м нистар — који не може више натраг. „Р а н е м о ј е љ у т о т и ш т у" уставна народна из Хрватске. „Широк Дунав, раван Срем 3 б о г о м, д и к о ј а и д е м!" пева Цернштсћ. Н а ш т о м е н и д у к а т и Нећу ћерку удати!" (Турска). ШШЈКОТЕ. Многи траже у браку рај а налазе само — змију. Није све у животу за нродају, али се све мора илатнти. * Ах како су ненраведни мужеви. Од својих жена траже верност а од других — противно, * Жене много говоре — али никада не ћуте без узрока ❖ Ако жени испунимо једну жељу она одмах има две нове жеље. Удовица, која се ноново уда, не заслужује Д а ј°ј Ј е 31 У ж Ј' М Р 0. Женеки пријатељ