Starmladi

Стр. 56.

Бр. 7.

ву, али дјела их њихова откривају да не сиадају у човјечији, него у пасији род. Него дај ми кажи, цуко, имате ли ви нси својих идеала. — 0, и те каких идеала — љеиши, него што су ваши људски. Ваши се идеали не дају појести, а наши пасји дају. Та шта може на свијету сити идеалније и узвишеније, него лонац Фурде! — Браво, браво, цуко ! Та тебе чека сјајна будућност, види се да си озбиљно схватио дух времена и да си реалан политичар. Очаран мојом хвалом, махаше Ђорђо репом. У то прође једна керица Франковачке Феле помириеаше се и одлетише скупа. (Ваљда ће у Загреб на „велеиздајнички" процес) Све би се ово, драги читаоци, овако догодило, да је да, Бог убрани, дошло до рата између наске и Србије и Црне Горе Ама опет џене Русија. Да она не признаде анексију, не би ваљало ни четири паре. А сад слушајте како је дошло до признања анексије! Да присиле Русију на признање анексије, Њемачка се је послужила Насрадин сФендијином тактиком, и то овако: Њемачки восланик у Петрограду, гро® не знам како се зове, дошао је Извољско* и рекао: — Ако не признате анексије учинићемо оно, што смо намислили. Извољски се је преио, да ће Њемци ко орлушине са својим луФтбалонима полећети на Русију и попустио је. А да је Извољски био дечко, па да је ре ко: „Бујрум, изволите" ! Њемци би збиља учинили оно, што су намислили т. ј. слегли би се као мушемали Фењер. Нису баш Молгкеове колумбаре толики јунаци, ко што зе измотају. И у Њемачкој има трава „устугуз,,. И тако је побиједила Насрадина политика. * — Кака је разлика измећу Прусије и Русије ? — Разлика је та, што се Присија почиње са словом Покој, а није покојаа, а Русија се не почиње са Покој а покојна је. * Како ће џумбугпли изгледати од сад кад жандар сретне на путу Србина. — Холт, стој ! Србин стане. — Јеси ли ти Србин? — Елхандурила јесам. — А да ниси „Србин ватра жива"? -- Нисам вала. — Јок вевјерујем ти, него стави да те ис-

градирам! — Па ће извући из џена „Србометар" и измјери га на граде. Ако прзнађе, даје дотични „Србин ватра жива", прогласиће га велеиздајником и објесити о првом дрвету. А ако „србометар" покаже ненормално, пустиће га. Да ме боље разумијете, треба да знате ово : Кад је Акурти испитиво на расправи једнога од „велеиздајника", прво га је упито: — Јеете ви Србин? — А смије ли се у онће бити Србин ? Унитао је оптужени. — Та смије, али не смије толико. — Одговорио му је Акурти. Да се узмогне опредијелити, колико је који Србин, мораће Раух измислити какав „Србометар", справу за опредјељивање Српства код поједиаих људи Рецимо, справа ће бите подијељена на сто деређа, ко термометар, и до 37-5° биће слободно бити Србин, а чије Српство прећера преко 37 - 5 деређа, на вјешала с њим. Вала га Србин није научио србовати на мискал ви мање од сто гради па га ти мјерио не мјерио ! * Херцеговци и Восанци Делије Јуначке, Сјетите се сад „Просвјете", И „Трпезе Ђачке" ! „Просвјета" ће да нас води Љепшој срећи и слободи, Само слога и свјест права Србина спасава. Херцеговке и Босанке Српкиње јуначке, Сјетите ее сад „Просвјете" И „Триезе "Вачке" „Просвјета" ће и т. д. „Срп. Ријен".

===== ИвГРЕБНО ПОДЖЗЕћЕ = и етовариште надгробних епоменика ИАЈЕ МАРКОВИЂА у Н. САДУ у средини дунавске улице, телефон број 168. Ф и л и ј а л а: погребно подузеће „Конкордија" пређе Ђуре Стојкови^а, ћурчинека улица број 15. Држи вазда огроман избор сваковрсних камених надгробних споменика. Натпиее изрезује најсавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики изсор мртв. сандука, венаца, покрова и целокупне опреме за погребе. Цене строго еолидне а послуга најтачнија. Цена је листу: на годину К 8, на 1 / 2 године К 4, на У 4 године К 2. „Стармлади" излази 1. и 16-ог сваког месеца. Рукописи се шаљу на уредништво. Претплата се шаље на администрацију „Стармладог" у Нови Сад (ХЈјуМек), Дунавска улица број 10. УРЕЂУЈЕ: СТАРМЛАДИ. (Поједини број 30 пот.) Одговорни уредник: Петар Крстоношић.

Власник и издавалац: М. КрСТОНОШИћ

Штампарија Учитељског Д. Д. „Натошевић" Нови Сад.