Starmladi

Вр. 7.

Стр. 55.

Ј\/1онолог једнога лопоаа. Неки лопов седео у евојој соби и овако певао: „Имају опие моје особе, сннмили су ме: фотрграфски, фонографски, антропометрпчкн и дактилосконички; али ме још нису — ухватили ! ?" Бараба.

^њижевност (и фарисејство). — Приказ Србима свима и свуда. Молим све своје пријатеље иа и неиријатеље да ми јаве где и кад ће се који вашар одржати. Рад сам да исте посетим с издањем својих књига. Станоје Станојевић књижевник, члан срп. крал.. академије крунашки појац, ироФееор свеучилишта — и Продавап; књига» И з ј а в а *) Пошто г. Станоје Станојевић ни у чем није у стању да ми конкурише као књижевник сас његовом „И с т о р и ј о м С р б а" — према мојим ..народним" песмама — то је сад пронашо да ми конкурише као продавац књига. На ту симФонију**) могу само рећи: срам га било! Негован Ранитовић с. р. књижевник, црквени појац, члан „Матице Српске" и продавац књига (по зјзлибану, селима и варошима). * Још једна ивјава. На многа питања која нам стижу са свију страна и распитују се за „Историју Срба" од Станоја Станојевића — да не би морали осим силног времена још и марке трошити за љубав нечије лепе браде — изјављујемо овим, да нама књижарима ни једном није уступио продају својих књига г. Станоје Станојевић, с разлога што нисмо хтели бадава да му исте продајемо. Уједно смо решили да затворимо своје књижаре и сви идемо у чиновнике „Матице Српске" — пошто су њени чиновници отишли у књижаре и већ постали и „главни и једини продавци за сву Угарску". Светозар Ф Огњановић „Натошевић" Коста Ђ. Чавић Холфелд и Марјански „споредни" продавци књига из Српске Атине. * *) За ствари под овом рубриком не одговара уредништво ни у ком погледу — да није истина ! Пр. ур, „Ст". **) Ваљда, инФамију. Пр. Слагачева.

Последња и права изјава. Пошто сам кроз више година стекао искуство да споро музем „Матицу Српску", то у интересу брже муже (пошто нисам могао да победим ни тргов. омладину ни трговачко удружење да изда стручне књиге које сам ја за трх^овце зб|вг нечег под туђим именом „написао" —) то еам протурио чланак у „Трговачким новинама" те препоручио Матици да отвори књижару — на који еам опет ја одговорио (увек под туђим именом) да одобравам. Ради покушаја „матичине књижаре" у сврху брже муже — одали се матичини чиновници поред споредног занимања и на „главне продавце" књига за сву Угарску. (Цепанице, лопате и виле су престали продавати. Једино још продају у „Летоппсу" разне кваке и бургије!) Гевербшајн ће се извадити на Фирму: Шилић, Ћосић и компанија. Шилић је као књиговођа књижаре „Натошевића" „Фахман". Тиквомир.

Одговори уреднкштва Г. Н. Н. у месту. Жао мп је, да пбслати „внц" у обраиу оног повчаног завода, на на- . падај „Србобранов", да исти завод врло , мало за српске просветне сврхе прилаже, не можемо штампати — јер баги ових дана је за исти завод отказао и нама претплату бивши госп. каплар, као неку освету за то, што смо се усудпли напоменути, да је њему рођака глумица Јовановићева (као што му је фактпчно рођака!) Ииаче је он лично своју претплату отказао одмах, чим му је син ногом ступио у автономнју. То су вам ти што воде борбу противу радикала. Али варају се, и то љуто се варају, ако мисле даће тиме лист застрашпти да осим радикалне корупције не осв.рне се мало да види шта све „наши" раде. Тако је један госп. из „Матице" отказао претплату чим смо се усудили споменути како би он могао и јефтиније од 1000 круна -7—8 пута у години иреко поште новац од„Срп. нар. позоришта" примати. Сигурно се за то и претплатио да нам његбвиМ 8 круна гидишње запуши уста. Али вара се" свако ко тако мисли. Иначе још нам је отказао претплату п архим. Зеремски — оног дана чим је од радпкалског „хајдучког сабора" 3000 круна добио — за прикупљање материјала из Историје. Све ово износимо колико' да се зпамо коме је стало до опште а коме до своје личне стварн. Нама ннје стало, јер ми ничије корупције нећемо прикривати — па ма то нашн најрођештји били. А могао се свако уверити из досадањег „Стар млаДовот" држања. А тек одсада— настаје нов материјал! — Ко мисле: „радикалима нпје слободно — а нама је слободно."