Starmladi

Стр. 152.

— СТАРМЛАДИ -

Вр. 18. и 19.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

ЈИДЋЕДОНЦЈД Н ЈИДЋЕДОНЦЦ. 011ИС ЗЕМЈБЕ И НАРОДА. гНаоисао 1ШАН ИВАНИБ. У Новом Саду, у издању кжижаре учитељског друштва „Натошевић" изашла је у јуну 1910. ова велика монографија Маћедоније. То је друга књига, али потпуно засебна целина. (Прва књига изашла је 1906. год. у Београду). Награђенаје са 2000 динара. Цена књизи 6 динара или круна. У овој књизи има 70 слика, једна карта и више нота, износи 38 штампаних табака великог формата (608 страна) на финој артији. Садржина књиге су ови одељци: Шта је Маћедонија? (географија, картографија, границе, хидрографија и статистика). — Јесу лп по историји маћедоискн Словени Срби или Бугари? — 0 историјском праву Па Маћедонију. — Обичајп маћедонских Словена. —0 њиховом јеаику и песмама. — Српска традиција у нар. песмама и причама, — 0 народности маћедонских Словена. — 0 имену Грк и Бугарин у Маћедонпји. — Како је унесено бугарско име у Маћедонију? — Бутарски црквени покрет. — Унија и Протестантп. — Стварање Егзархата. — Бугарска пропаганда од 1872.—1900. — Грцп п њихова пропаганда. Из прошлости српске цркве у Турској (12—19 век). — Румунп у Маћедонији и Епиру. — Српство, српске школе и црква у Маћедоиији п Старој Србији. — Маћедоиско питање (комитети, устанак, реформе, предлози о автономији). — Привреда, трговина и саобраћај. — Додатак (списак Срба иогииулих од Бугара 1897 —1909. г.) Веће поруџбине прима и даје проценат нздавачка књижара „Натошевић" у Новом Саду (ЦјуМек — Нопо-пе). {ф** Продаје се у свима већим књижарама.

јгамабш

друшшба Всетег ?а!си1 = б^еШсћаН, =

Вгспеп

Фипијапа у Лондону. Друштво с огранииеном одговорношћу.

Прима јеФтине пријаве и поередује кс корихићаваз ^е проналазака уз гаранцију у смиолу друштвени правила. Ако нама повереиог проналаека заштитно право не 6и могли спровести да се иатентира иии не би нашли за иети заинтерееоване, да ее искориети — ма из ког разиога - ми вр;»ћамо нама плаћене пристојбе. У последње 3 године пла1>ених отштетадивиденда износи пуних 100°/ о .

Многа признан>а. Наклада листа за проналазаче:

Јег ВвЉ?|]е I

као и прилога истог „Званична извешЂа „Међународни проналазачки вашар". „Сунце". Претплата на */г Г0 Д- 5 Марака. Број на углед и ева извешћа о погодностима које ее у листу за претплатнике нал*зе дају ее уз 10 потура марку. Извешћа бадава. Предрачуни бесплатио.

ИЗВОД ИЗ ЦЕНОВНИКА. Пријава проналаска да1 се- патентира уз гаранцију по друштвеном нравилу.

За Марака Немачку 35 Енглеску (провизорно) 35 г дефинитивно 110 Аустрију 70 Француску 120 Белгију 35

За Италију Америку Швајцарску Русију Данску Шпањолску Луксенбург

Марака 105

115 115 140 55 110 25

Горши бројеви означују наше основне таксе за пријавЈ г т. з. заштитно ираво, у којима је урачуната припадајућа пријавна такса држави, иаша награда или иаших страних застутшнка има се још урачупатп, које зависи од проналаска, трошкове за цртезке, превод и спровађан>е предодлуке и т. д. које се све такођер ванрадно јефтино рачуна. ИЕНМШИИВМ — Ш—

„Стармлади" шлази 1. и 16-ог сваког месеца. Рукуииси се гааљу на уредаиштво. Претилата ее шаље на администрацију „Стармладог" у Нови Сад (ХЈјуШек), Ватковићева улица број 16. Влаеник и издавалац: М Крстоношић. (Поједнни број 30 пот.) Одговорни уредник ■. Петар Крстоношић.

Штампарија Учитељског Д. Д. „Натошевић" Нови Сад.