Starmladi

Вр. 23 к 24.

СТАРМЛАДИ —

Стр. 191.

ЈИДЋЕДОНЦЈД Ц ЈУ1ДЋЕД0НЦК

ОПИС ЗЕМЉЕ И НАРОДА. Написао МВАН ИВАНИЋ.

У Новом Саду, у издању кжижаре учитељског друштва „Натошевић" изашла је у јуну 1910. ова велика монографија Маћедоније. То је друга књига, али потпуно засебна целина. (Прва књига изашла је 1906. год. у Београду). Награђенаје са 2000 динара. Цена књизи 6 динара или круна. У овој књизи има 70 слика, једна карта и више нота, износи 38 штампаних табака великог формата (608 страна) на финој артији. Садржина књиге су ови одељци: Шта је Маћедоннја? (географија, картографија, граиице, хидрографија и статистика). — Јесу ли ио историји маћедонски Словени Срби или Бугари? — 0 историјском ираву на Маћедонију. — Обичаји маћедонских Словена. —0 њиховом језиКу и иесмама. — Српска традицнја у нар. песмама и причама. — 0 народности маћедонских Словена. — 0 имену Грк и Бугарин у Маћедонији. — Како је унесено бугарско име у Маћедонију? — Бутарски црквени покрет. — Унија и Протестанти. — Стварање Егзархата. — Бугарска пропаганда од 1872.—1900. — Грци и њихова пропаганда. — Из прошлостп српске цркве у Турској (12—19 век). — Румуни у Маћедонији и Епиру. — Српство, српске школе и црква у Маћедоннји и Старој Србији. — Маћедонско питање (комитети, устанак, реформе, предлози о автономији). — Привреда, трговина и саобраћај. — Додатак (спиеак Срба погинулих од Бугара 1897—1909. г.) РИР** Веће поруцбине прима и даје проценат издавачка књижара „Натошевић" у Н о в 0 м С а д у (ЦјуМек — Ноп&пе). Продаје се у свима већим књижарама.

ОГЛАСИ.

ГСИГУРНУ ПОМОЋ > ј од укваре можете наћи мојим опасачпма. Иштите да вам бадава пошаље обавештај фирма која још од 1864. год. ностоји: АУГУСТ ЦИГЛЕР, Нови Сад (ЏШ) ЏдаГбка преко пута од Централ. Кредит. Зазода 6р. 2ГА.

ИОГРЖВНО Н©ДУЗ К ћЕ ===== и етовариште надгробних епоменика НАЈЕ МАРКОВИЂА у Н. САДУ у средини дунавске улице, телефон број 168. Филијала: погребно подузеће „Конкордија" пређе Ђуре Стојкови1>а, ћурчинска улица број 15. Држи вавда огроман избор сваковрсних камених надгробних споменика. Натписе изрезује најсавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики из^ор мртв. | сандука, венаца, покрова и цело1 купне опреме за погребе. Цене | строго солидне а послуга најтачнија. На јјеФтнни ј и н најштедљивији рад. ^

..ото

(I

Најстарија и најзе^а Фабрика на копну.

за течна горпва машине са ренсапањем гаса, мотори за сиров олај на висок притисак (ОЈезеО У најбољој изради од 1 до 1500 НР. (коњских снага) за занатлијске потребе, пољопривреду и индустрију. РвГ"* Бенз&ш-локовиобили "ЧрРЈ од 4 до 20 коњских снага за вршидбу, потпуне вршаће гарнитуре. Специјалитет: самоходни локомобили, покретљиве машине за цепање дрва, шмркова са колима, кола за осветљење итд. Машине за обрађивање дрва од Фирме Е, Кислинг и комп. Бе1р2Ј§. Езпдги | МеИ, ЈМеггиЈађпК. : ВШ Филијала: Н0ВИ САД, темеринска улица бр. 7. 1ЈН1 ИИИ лг Про спекте и прорачуне бесплатно! — Траже се солидни заступници!

1? I 6