Starmladi

Стр. 190.

- СТАРМЛАДИ —

Бр. 23. и 24.

Нм она не може то да свари. Са Реке јављају, да је у јадранском мору једеа ајкула прогутала човека, али га је одмах после неколико минута избљувала. Код избљуваног човека нашли су у џепу један број „Ђавола".

Одговори уредништва. Атлети у Б. Може се може. Само кад се хоће. У Новом Саду је основан „Соко" — који броји до 60 чланова. Оаи већ држз своје вежбе. У „Соколу" не смете политику увлачити, нити нартајске ствари распр^вљати. Горском. Ми смо „Ђавола" тужилв београдском суду. Тужба је предава 24. новембра 1910. годиае, заведена је иод бројем 46609. — Поздравље!

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

3 ЗЕ

5 ° ш « стз аз

зс о с о о С2.

По мишљењу све сроске и јужноеловенске штампе „Српски Књижевни Гласник" је најбољи српски часопис. Две свеске од пет табака мееечно. Претплата износи 18 динара годишње, 9 динара полу годишње, 4.50 тромесечно и шаље се Админастрадаји (Београд). Са 1911. годином почиње једанаеста годипа излажења.

ЕО 03 р ■3 I рз ^ с рз Е св Ја О СО о\ ® о О т = «> г? о 5 * Р о 2=>

Изишло је из штампе дело: Оветозар јУ1арковик ЊЕГОВ ЖИВ0Т, РАД И ИДЕЈЕ. ОД Др. ЈОВАНА СКЕРЛИЋА. Писац је имао на расположењу велики број необјављених писама Марковићевит, и сву његову писмену заоставштину, тако да је могао дати опширну биограФију и детаљан преглед његових идеја. Поред тога, у делу су изнете везе између покрета на Занаду. Исто тако, дат је преглед како су се идеје Светозара Марковића развијале у Србији за последњих тридесет гогина. На тај начин ово дело не нриказује само у целини живот и рад Светозара Марковића, но

излаже и развитак демократске — радикалне и социалистичке — мисли у Србији. САДРЖАЈ : Глава I: Детињство и школовање у Србији. Глава II: Школовање у Русији и у Швајцарској. Глава III: Рад у Уједињеној Омладини Српској. Глава IV: Социјалистичка пропаганда у Београду. Глава V: У емиграцији. Глава VI: Политички рад у Крагујевцу, тамновање у Пожаревцу, смрт у Трсту. Глава VII: Његов карактер. Глава VIII: Социјални идеализам. Глава IX: Утицаји руског социјализма. Глава X: утицаји западнога социјализма. Глава XI: Практични економски програм. Глава XII: Практични политички програм. Глава XIII: Националне идеје. Глава XIV: Књижевне идеје. Глава XV: Материјализам. Глава XVI: Антирелигиозност. Глава XVII: Феминизам. Глава XVIII: Закључак. Дело износи 8 табака велике осмине, на доброј хартији. Уз књигу иде и лепа слика Светозара Марковића, са Факеимилом његова потписа. Цена: 3*50 динвра или круна. Примерак књиге штампан на еасвим финој хартији стаје: 5 динара или круна. Ко унапред пошље новац за 5 примерака, добива 20% попуста, то јест: 5 примерака за 14 динара или круна. Поштарину плаћа администрација. Књиге се шаљу само пошто се новац пошаље. Све наруџбине ваља слати на адрееу: Администрација „Српског Књижевног Гласника" Београд. ист0рија српског нарјда. Прво издање моје Историје српскога народа, штампаао је, као што је, било објављено, само у онолико примерака, колико се претплатника било јавило. С тога су многи остали без те књиге. Како је осем тога сва пошиљка за Аустро-Угарску монархију (преко 20( 0 примерака) уништена, осетила се брзо потреба за новим издањем. С тога еам се решио да приредим друго издање Историје српскога народа. Ово издање је у многоме погледу исправљено, допуњено и прерађено; у њему су описани догађаји све до наших дана (Фебруар 1910 год.). У њему је додан преглед важнијих извора и важнијих дела за сваки период српске прошлости. Оеим тога у књизи има преко 20 карата разних српских држава. Књига има 24 штампана табака. Претплату треба поелати или број претплатника јавити на моју адресу 2ешип ро8(;е ге81ап(;е. Цена је књизи шест круна. Скупљачи добивају на сваких ооам скупљених књига по један примерак или новац за њега. Уверен сам да ће сваки знати ценити значај овакве књиге за национално васпитање и да ће се потрудити око скупљања претплатника. Београд, 8. Фебруара 1910. год. Ст. Станојевић, проФ, Универаитета,