Starmladi

Бр. 23. и 24.

— СТАРМЛАДИ -

Стр. 181.

О. вило српска.. 0, вило сриска, што си тако тужна И зашго плачеш?... реци шта те боли Да л' з^то шго је јад притисно тешки Планине, поља и српски крши голи? 0, зашто цвилиш и уздишеш тако Ко да ти неко мач ринб у груди ? Да л' за то шго се Срнство расељава Па злопатећ' се по туђини блуди ?.. Или је можда са неслоге наше Рана се твоја позледила стара Ил' ти је жао слушајући писку И тужан жубор старога Вардара?... Стишај се, вило, илакали смо доста Од писке наше већ су горе неме: Напој нас миром — сложни треба да смо У ово журно и одсудно време !... 0, српска вило што си тако тужна И зашто плачеш? реци шта те боли? Да л' за то што је јад притисно тешки Планине, поља и српски крши голи?... Гореки. Наши „вертепаши" у Босни у Старој Србији украли гуску школу! Патријар^ и сефреџете. Неки чивуцки обешењак. новинар нашао је за згодно да упита Њ. Св. патријарха, шта он мисли, о енглеским сеФреџетама. Н>. Св . је мало дошла у забуну, али је куражно одговорила: „Ја да простите, слабо кад што мислим. Нисам се никада позабављао лепим полом, па су мии њихови захтеви сасвим непознати. Ту сам вам ја прави Енглез. Код мојих верних „дамен вал" — није актуелан." — Једва једном да и наш патријарх каже у Пешти једау, ал' једру!

У Хрватсквј бесни олуја. Потрес је почео у Загребу, а онда се уз сграшну олујину и мећаву раширио чак до Нормановог адвоката и осечког водећег Новочовека. А шта је било ? Бан отпутовао уставно у Италију, а Девић се свадио са Стипицом Радићем због банових куФера. Сваки хоће да их носи за баном, па због тргања и свађе потресао' се Загреб. Над Франковом кућом проломио се облак и олујина дохватила „једну сироту Србина" и бацила га преко Осека и Фрушке горе чак пред ноге јуј ! брррр .... „Аполо" биоскоп има једну нову сензационалну слику. Видићете због чега и како бесни олуја у Хрватској. Грозна запрепаштеиост у загребачком статистичком звању. Тиче се двеју пописница, једне потпуне и једне контролне. Потпуна је испуњена у Загребу, а контролна у Буђановцима На потпуној загребачкој пише: еше агше бегће, спол: и мушко и женско. На контролној буђановачкој пише: еше агше 8егће, спол: ни мушко ни женско. Шта да се ради? За савет је умољен нарочит савет, који сачињава: буђановачка бабица, Др. Пребег, владика Грујић и само са саветујућим гласом Никола Ђурђевић Овај последњи отпутовао је прво због потребна обавештаја Красојевићу, јер та умна и даровита глава зна и оно, што не види, а онда ће у бели Загреб.

Домаће вести. У Новом Саду је почела излазити „Жена". — Чим је то чуо Јанко Кнежевић — одмах се решио да и он поново покрене своје „Дете". Главни сарадник ће му бити : И в и ћ, н аш е д е т е! 5^ Натошевићев календар „Орао" доноси слику оца Сергије Попића педнасловом: „Српска жена — у Прагу". јцчЦ Свињарев јавља, да је досада само средом и суботом издавао Срнетво — а од нове године ће га издавати сваки дан." Нјеп !

Згодна справа за шаре. Гошћа (на селу): Кажите ми. снаја, како правите ове лене шаре на колачу? Ви сигурно имате какву справу за то! С н ај а : 0, ту нам не треба никаква справа, ми то правимо са чешљем.