Straža

јјомбзрдобш уГда Хале Н(*ш, 5. гвгусга Начолаак срезк Кључког телеграиом од 3. ов. м. јавља: Јуч« а дааас цео д«н биаа је с наше стране црипрема и раамепггај јединица. Јуче у 6 и по часава у вече огпочела је ■а цадом фрошту с наше стране топовска > нушчана ватра, Ау* стрвјанцш не одгонарају. Око 8 ч. наша арт^љерије 'отпочела ја да туче Ада Кааа. Према нзвештају страже, на месту, где су биле 2 аустриске лађе појавила се је ватра. Изгледа да оне гору. Батернје сакривеие на Аде Аалеу ућуткане су. # У даиашњем телеграму начелпик срези Кључког јавља, да ја ■ даље борба вођена на целом фронту текаског одсека. Дејство наша артиљерн,е силно јн. Измсђу Ауетриска обале и Ада Какеа упаљене су вде њнхове лађе, порушена је железничка стаивца код Оршаве. Око 8 ч. порушена је и упа^ена фабрика гаса на обали, тако нсто уоаљен је и ошавски штек. Океспособљека батерпја Јутрос је отвореиа ватра на Оградану а ксточна део варошн. Непрнјатељ је одговорио вагром из брзометве артвљерије, али наша је остала надмоћнија, тахо, да непрвјатељ јуче и данас иије могао нн један метак да убацн у Текију, нити ј може да руши. ЈСа Рршга Крагујевац, 5. августа Битка се још бије према Дрини. Крајња лева непријатељска колона потучена је и нагнана ка повлачење. Том приликом наше су трупе ваплениле 14 топова, велики број пушака, муниције и срема. Неколико непријатељских напада наше су труг пе храбро одбиле. Зарварп Крагујевац 5 августа У своме поваачењу једна непријатељска иолона починила је велика варварства. Она је побиа знатан број мештана не штедећи чак ни децу. Нађено је око 15 лешева закланих д> чака, некима од њих биле су и очи извађ^не; многе су жене силоване.

Руске победе ^усшрпјске шрупе беже у паничком сшраху Петрогрвд, 5. ав:уста. Руска коњица уништила је код села Зиозна једну ч .ту 35. пука ландвгра, нсецкавши 160 људн. Г1ри ваузнмању Сокаја Русн су натерали у паначно бегство' 2 батаљона 11. корпуса и 3 коњнчка пука друге и четврте дивизије, а одред ландштурма разбегво се по околним шумама. јјорба ко9 уЈјбкукехз Пвтроград, 5. августг. Генералштаб СЈОпштава: 2. Августа баи>о ј* борбе код Ајдкунен?, која је трајала до увече. Руске трупе задржале су све своје положаје. У борби код Кјелца руске трузе натерзле су једну аустрнјску коњичку дивизију да се повуче. Исто тако оне су одбиле нози напад аустријанаца, који су наступилн ка Томашоју. На железничкој прузи за Подороск ухваћен је јед н аустрвски аероплав са 1 официром и 1 војником.

Елзас-Лорен - Сјајна победа францува Пзриз, 5. августа, Немци еу напвли варош Дипан са једном дивизијом коњичке гарде, једном коњичком дивизијом и са неколако батаљона сешадије и са митрпљеским одредими, Франиуска коњица их је одбила и они су се у нереду повукли на десну обалу р:ке Меза, Французи су запленили више стотина улонских коњаПалет француза је изванредан и он је одушевио Белгијанце. Французи су пожњели нове успехе испред Сиреја, где су приморали пукове баварских корпуса да се повуку. Французи су заузели позиције с оне стране границе. У горњем Алзасу ситуација је ибванредна за французе, који се чвр сто држе у подношју Вогеза.

г, ^Јлегорић Косма)ска. ул. бр. 22 Штампарија Драг I регорића и Друга — Космајвка ул. бр.$2

Пољаци се предају Нврод се буни против ратл Париз 5. августа. Заробљеници, којш су заробљени у Даса ■ у борбам> код Мвржијена а Пил*ра, изјављују, да је то 6илј једна од најжешћих бораба Непријатељ је био деморалисан и Пољацв су изјавали, да су самн гледалм да буду заробљени. И остала реаарвиста, као и Пољацв, иајављују, дз је овај рат апсурдна и да је дошло до протеста па чак и до буна у поједаним варошама. Сва се војаица туже на рђаву храну. У забелешкама једног немажог официр«, који је погануо, налазе се веома аанимљиви подаца. Он казује у њама, да је црква у Виаеринту била спаљена и да су сгановинци биин пушкарани абог тога што су се попелн на звонару а шго су пуцалн нд неколак ј кућа.

Корак у Цариграду Синаја. 6 . августа, У полит*чким и дипломатским круговима се говори да је румунска влада прехо нарочитог курира упутила порти, какве намере има са мобилизацијом и како ће се држати у овом рату. Тврди се, да ће од одговора вависити и држање Румуније

Против Кајзера — Генералштаб се буни Берлвн, 6. Августа. И у на;вгшим војнам круговама се п >ј*вила струја пр 01 ив царевог кешања у војне ствари. Борбе око Лијежа као и неуспех Немаиа на свпм линајшма учиниле су да је шеф ђенералштаба са целим цтбом тражио од цара одрешене руке у свиме операцијама.

Одговорна уредник Миша'Мн.;Ојевић Космајска улица 22