Straža

Број 9

С Т Р А Ж А

Страна 3.

га да дођу не бирају срества у борби. У овај рат М ^хаиловић је повео исту ону чету, исте оне војнике сл којииа је ратовао и прошла два рата. Борао се је са њима раме уз раме на Мачковом Камену као ретко који старешина, али је био неср'ћне судбине да са својим животом у младим годинама сврши. Погођен је непрпјатељским куршумам у трбух који му је нансо тешку рану оз које је после трч дзна умр .1 у I болн-ци код Беле Цркве где је и сахрањен. Каказ је био као сгарешина најбољи ј » доказ шго су га његози војници оплзкали као мајка своје јединче. Ја верујем да Ј ца и ако амбициозан чове< кзо и још њих неколико који су Михаиловића мрзелн, неће се ра довати његгвој смрти аш и-; сто толико верујемо и смело тврдим да г .1 неће на зажалнти. Али колчко је он ипак од њих бољи — колико је срећнаји. Једно шго је тачно, а то је да ће место Сзетоззра Мчхсиловића сстати дуго упраж њено у жељ. дир*кцајп и д« ће га поред његове фамилије и м^огобројних пријагеља ж Iлиги још и цела железчичка Омладина. Жалим искгвно Светозара Михлилов^ћч; жалим га и оплакујем јер сш га кскрено и волео, а његовој несрећаој супруза Зори изјавњујем моје саучешће у овом тешком уда* ру који ју је зздесио. Слава му. ЖивоШа Милановић.

(ЖЦЕ Пише ми један пријатаљ и* Кру шевца. — Греше свн којн одричу животињама имања каквог душевног животв и који кажу да животињски свет прнма утиске бесвесно, без могући да о њима промисли и да кх појми. — Ономад, кад сам нашим свљацима читао ратии билвтен у коме се јављало о нашим последњим успесима, опазно сам да је један крупан, угојен во у бливини иачуљио уши и гледао ме далеко изразитије и показивао више емоци,е него једаи крушевљанин који се задесио у близини.

ме се је непријатељ до скора башкарио После љубљењ. наши ратници, узданица иаша, цриђ> ше старој чесгитајућа Нову Годину и дајући деци по нешто ситних пара. Нјиховом примеру следоваху остали- — Старица стајаше нема, са жалосном суаом у мутноме оку и посматраше их погледом кога нако досад разумео није. Ватра у пећи весело пуц караше. 4>ијук ветра чујаше се споља, али све тише и ти ше То су последњи акор* ди хладне песме Старој ГоДИИИ. ВОЈНИ ПОЗИВ На основу наредбе VII пуковске окружне команде позивчју се доле именовани без личног изговора да престану 10 овог месеца у Раљу окружноЈ комвнди : Јован Обрадовић трговац; Миднвоје Вучковић шпедитер; Та-

— Долазак Аустријанаца. —

Некллако офицвра дошавши до „Москве" хте»и су ућч унутра да кафану отворе, иу видећи поругаеке прозоре на горњим спратовнма, а кафану у нереду, одоше хотел „ћал кану“. Пред вратима поставише стражу, такође и око пеле зграде и д а орпшта хогел „Ба жанл". ГЈошто су све од&је по „Балкану“ прегле* дали и претресли, дођоше и оетали њихови другови официри. Тај им је хотел био као зборно место. Пред „Б*лказом* дању и ноћу стојали су оружани војници, који су одно:илв разке заповести по вароши. Око 4 часа по подне цобо* шар општ. б"Огрддске објевао је грађанству, да одм«х свеколико сваје оружје преда општики, и да после 6 часова у вече не сме остзти у вароши, по улицама и кгфанама. Тогл дш5 и ноћи није бала аустријскик официра, војнг ка и жандарма више од 250 људи. Целу ту моћ аустрајски офкцири. у друштву са својим и нским нашим развратним женскињама поеседели су пајући у „Балкану", чуваии јаком војном стражом. Свакако, бојали су се каквог препада од страие Срба Чудновато, али !е истинито, да аустријски официри, који су пошди }\& покоре једну зем-

љу, као што је Србијл, воде са собом и своје метресе. То се видело не само праог дана. када су тачо рећи тек крочили у Беогргд, већ и сутра дан, када је њихова армија ушла у српску престоницу. Тачође воде собом и своје керове. Те ноћи разбијена је кућз г. Николе Пашића, председника министарства. У јутру врата и прозори изСвопљзн-ј ске улице бмла су отворенаЈ Пред вратима стојао је жандарм са пушком. После два часа, када сам соново туда прошао, два официра са двема жевскамз |уђО' ше у г. Пашићев дом, а један војник за њима носио је пуну корпу фташе и јестива 20 нозембра у 1 чзс по аодне ушла је у Бзоград аустријска војска са ззставама. Н»пр?д су јахала три официра са исуканим :абљама, за њима вод гарде, -ојна музика, која је свирала, за њш један официр на кон»у, за њим вод гарде, па команданг војске генер»л Фртнк са својим штабом на коњими, а за овима коњида и пешадија. Сва та аустријска војска, која је 'у Београа. ушла могла је имати до 20 000 људи. Арбод. — Наставиће се —

Очекује се повратак из унутрашњоста г. Јовава Илића члана управе, који би требао да се прими старешинства, кварта палилулскаг на место г. Д-р Душана Миловановаћа. Г. Миловановић, треба да дође за заменика шефа кривичног оделења.

Повоатак Беогрвђана 0 : мах по одобрењу Врховне .».оманде, нагло су почели Београђани да се враћају у Београд До данас је стигло око 5000 грађана.

Руси у Ердељу — Руси успостављају железнички^саобраћај Према аутентичним вестима из Черновица Руси су ушли у село Дорнз Варта. За неколико дзна ће жељезничка пруга ЧерновацН/кани бити поедана саобраћају. Из Румуније — Значајне речи краља Фердиканда БУКУРЕШТ, 6. јануара. Прослава нозе године у Букурешту имала је овога пут.з сзој нарочити политички карактер. Букурешси митрополит примас целе Ру муније, пред коаљзм, миаистрима и вишим официримз, примивши их аосле службебожије у сво ле двору, пожелео је у сзоме говору новом краљу да о:тзаои заветзу мисао Румуна, присаједињујућч мајцч отаџбини покрајине Еодељ, Кришану, источни Банат, Темишзар и Буковину, Краљ је у сзоме одговору поменуо пок, краља Карола. који је задобио поштовање и љубав нзродд задовољавзјући свагда вољу народа. ,3а мене ће такође воља на* рода бити мисао водиља", одгозорио је нови краљ.

Из — Земљотреси БЕЧ, 7. јакуар*. јављ«ју и8 Берна, да су се два вшљотреса есетила у г<ападној и севериој Шеајцарско|. Ниј( билонкка ве штете,

Порзшмн т У Миниетарству Флнансија аавршзва се један већи по= резначкт указ, и кроз неколико дана биће обнародован.

Отшевао Скноћ је отшутов ао за Ниш г. Ђорђе П. Радојловић, трг. и представнкк Црвеног Крста у Београду. Госп. Радојловић путује за Швајцарску, приватним послом. У дужности замгњиваће га г. Твтомар Петроаијевић, трг. Швф \ттт\ оделења Прек:иноћ је отпуговао за Нкш г. Васа Лазаревић, шеф : кривичког оделгња на своју ! вову дужност. За сзда још нлје решено ко ће га замењивата у дужностн. насије Ристић трговац; Август Ва]кер; Драгутин Мшировић архив*р; Славобран Ннколајевић првзник друге године; Дазид Николт.ћ лимар; Радован Лукић кафеџија и у месарској банци надзорник; Милан Милошевић калфа кожарски; Ђура Пауновић професор у ваљевској гимназији; Ђорђе Новаковић; Божидзр Т. Радовић саобраћајии чиновник жељезн. станице; Коста ТЗурић шпедитер извозне бан^е; Јосиф И. Ешкенази шнајдер; Света С. Марковић рентијер; Ђорђе С. Илић трговац; Тихобран Владимира Маџаревића (ђак) архитект; Хајим Л. Мошић; Јевђеније Милутиновић; Милоје Кнежевић кафеџија; Моша Еражар трговац; Драгутин Стевановић глумац; Коста Бошковић практикамт; Аврам Ј. Цеви трг. помоћник; Стеван М. Стојковићновинарски сарадник у Нолитици; Милутин Милић; Арон Бенвеиасти калфа бакалски; Павле С. Радаковић трг. помоћник; Лудвик Левензои, чиновник кред. банке; Мијајло Ј. Грудовић, Мпрко М. Матић калфа тапацирерски; Мнхаило Рафаила Исака Арама, индустријалац; Љубомир Стошић бакалин; Милорад Сарајевчић секретар апел. суда; Исак Јуде Машијаха

чинзвник извозне банке; Димитраје Жчвадиновић грговац; Милам К. Станимировић чиновник управе фонда; Милутин Милана Јаношевића чиновник оиштине београдске; Војислав Милошевић адвокат; Тома Ковачевић општин. писар среза хомољског; Ђорђе Антић, Мила! Стефановић рентијер. Ко од именооаних не следује позиву биће онтужен од стране команде као б> и нац.

У Женеви у Шдајцарској установљена је међународна пнформациона агенција за рат* не заробљенаке и интерннрана лица. Адреса је ове агенције: А^епсе :егпабопа1с бе гспбсј^пете: роиг 1еб рпзо пп1егз с1е §ис—е е! 1ез 1 п(:егпез. Оепе\ г ез. (5и1зве). На основу тач. 4 чч. 11 опсите пошганске конвенције, кореспонденција заробљенчка или ин верниран. лица предата пошти непосредно или преко изве штајиих бироа, ослобођена су плаћања поштанских такса.

Последње вести Са руског фрохша — Неуспех Немаца ПЕТРОГРАД, 7. јануара. ГЈреко дана 6 јануара нема ничег важног да се забележа на целокупнои фронту сем уобичајеног пушкарања м канонаде. У пределу на северу од Раве, Кемци су учинили два пута покушај г а пргђу у делнмачну офанзиву, али су била задржааи нашом ватром и прпморани да се повуку. 6. јакуара у зече Немци предузеше у пределу села Витко* внце нзпад на каш мостобран, који су осветлили рефаекторимг, ракетлама и заааоехом слзмом на 300 м. од наших позицијг. Наша је артиљерија одбила овзј напад. — У Галицији 5 јануара у вече у западној Галицији, Немци, пошт* су јако гађали наш; позиције јужно од сеоцета Радлов и ззпааили двј села, налали су у маси наше позације и доспелг(\дО наших постројења од гвоздених жицз, но услеж н ше убиствене вагре, нису могли нзпредовати. Нарочито су имали великих губнтака а затим су се повукле иа своје положзје. — У Буковини У Буковина наше трупе успешно нзпредују. Оне су после живе борбе ззузеле село Јоханестп та 15 врста ож Дорна Варта. У овој борби заробили смо много офнцира и војника Са Зшда — У Белгији ЛОНДОН, 6. јануара. Службени комунике француска јзвља, да је у Белгаји испрекидана канонада и да снел падз. У поелелу Араса такође пада снег. Наша тешка артиљ^ртја ућуткала ]е неколико пута нелријатељске бат; ри е. Одожали смо се у Лабоазел, где је непријаЈељ безуспешно попављао своје напад?. — Око Соасона На пределу Соасоч непрпјатељ је бомбард взо св. Павла ноћу између 4. а 5. ааи тој артиљервјској ватри н-це следовао накакав пешаднјски нзпад. Дан 5. јануар бно је апсолутно миран. У долиии Епа источно од Соасона и на сектору Ренса биле су артиљериске борбе. На северозападу од Понти Мусона освојилч см > ј г дно ново постројење у шуми Ле Претр, где сад имамо 500 м. непријатељевих опкопа.