Straža

ад_ 1 з

СТРАЖА

Стрлча 3.

пазити да су глачне француске војннчке врлине и српске врлине: храброст до хеаојства, доброта, мржња према некорисним свирепствима Данас се од свег срца примам да бу дем тумач француског војниха упућујући српском војннку, његовом бртту по оружју за вели;у општу ствар цивилизаги-е, братски поздрав францусое војске. Ова| мој гест *.с сно ће премашити моју соромну личиосг, јер је мени стело до гога да одавде глзсно потврдим, да Француска док се српски војник поноси што се бори нзпор. до с на шсм војском, З-Ј привду и за пр во, једнодушно по: Ј дравља и велича сјајне подвиге, које је извршила јучач.са орпска зо;ска, изгоне чши са своје територије нпшсг заједничког непријатеља, и извршизши на тај нзчин једаа надчовечански | за штак, који ће остати сла-| ван међу осгалима V исторвји.ј Французи свагдз сећају са уз-; буђењем, да се Њ. В. Краљ Пет р борио 1870. гс'Д у њихсвнм редовима. 1914.година га је застала исто такз јуначног и поред година на челу његовог оружаног јунпчког народа саремног да се жргвује 31 свету ствзр. Хероцша Куманоаа, српским херојима из 1914. год. француска вој» ска уаућује сада пријатељски поздрав и с поштовањен се клања пред Шапчанима и Лоз ничанима, слазним жртвама, обести, 41 ја ће узвишена жрт« ва остатв пред историјои као спомевнк подигнут на срам аустро чемачких хордч,- — Ал* ф нз Миае, редов францускг војске.

Мш&тарска седкица Јуче по подне одржана је министзрска сепница под пред седнзштЕом Њ. К. В. Престолонаследника Александра, Кз Увравб Монош Скрећгмо пажњу надлежнима да се чиновнику при управи мснопота г. Типистави га расположење бар још један чиновник јер је апсо-

лутно немогуће да г. Типа сам издаје дуван, признанице, заводи у протокол и масу других дужности отправља. Међутим публика и малопродавци морају дуго да чекају рзди услуге те се због тога штети и публиаа и држава. Пзтролвуи ј унутрашњпстн После неколико дана кубуре с петролеумом стигла је једна партаја петролеума и продаје се у вароши по пену од шест и по гроша литар.

За дтнас по полне заказаиа је одборска седница на којој ће г. Ђ. Несторовић реферисати о по ловима ноје је посвршавао у Нишу у корист београдске општиве. Н0В8 Т.КС0 №МЦШг!ЦаМ Господин мпнистар унутрашњих дела потписао је јуче нове таксе жевотнв« камирницама, храни и посгељама V ресторанвма и хоте шмч и приватним становима. Г. министар је усвојио таксе, ко’е је израдио Средишни Одбор На* родне Скупштине а не они које је прописала гпштина нишка у спопазуму са полипијом, које су знатно веће. Г. министар је извршио своју дужност сад је на новом на» челнику округа нишког да не допусти изигравгње овкх таксз што је до сзда чињено. Хвала Богу дођоше и нишлијама главе!

Ршена кокза брвшка Министар Војни у споравуму са Врхззном Хо.ландом и Главном Интендзтуром, сгавио је 76 вагона беогрздској општизи на расположење за превоз брашна ив унутрашњости. Ис шата !>пштнга помсћн Други сиротињски реон, ис платиће општинску помоћ у основној школи на Смедерев ском Ђеому, и то 20, 21 а 22 јануара. Ко се за тих три дана не обрати за пом-ћ, доц није му се неће издати, Шт баз мзрака У Београду се готовс ни у јсдној радн>и не мјгу добити ни поштанскг нч таксене марке јер их нема. Међутим београаска пошта захтевз да се на пасмз невојничка утискују пропин) поштааске мзрке. Право је да београдска ио шта објави мало, где се то могу купити мар;*е а- грађансгво ће радо следовзти позиау поште. 1- Ншела На Кс-натици је погинуо и Никола Симић резервни п.поручнмк. Пох. СимиН је ра.виј' 1 код Беогоада показао велико јунашгво јер је са својим во* дом задожзо и разбио два багаљона аустриске војске, у моменту кад су вршили прелаз преко Саве на нашу територију, Пок. Симић оставио је само своју самохрану мајку. Сљљаму!

Последње вести

Руск* офшеба у Нољској

офанзиву у пределу Кнрилибабе, где смо за • робили једног команданта б- 1 Тјљона, више офи* цира и више од 200 војника, ујустрија се припрема Петроград, 10. јан, — ПотврНује се да Аустрвјанцн концентришу у Буковини зкатне снзге. 8 јануара непоијзтељске трупе састављене од готово једне дигзизије са артиљери* јом напале су нас упредеиу Кирилибаба, али су биле одбијене. До 8. ов. м.наше трупе су се одржале на својим позицфма. На висовима Карпата јака је вејавица. јјјзмбг хад Лехкгрком ПАРИЗ, 10. јавуара. — 9. јануара напредовалн смо у пределу Ломбарцида. Мчогобројни немачки авијатичари летелв су нзд Денкерком, бацајући бомбе; њих су гонили француски, енглески, и белгијски аероплани. Један албатрос у чији је мотор ударчо куршум, морзо је сићи на земљу; оба су авијатичара заробљена. Штз Згле ЈЈфр!! - згребдшр ПЕТРОГРАД, 10. јануара. — Главнпкомандујући југозападне в ^јске јавља да је према изјавама мађзрских зарзбљеникз јед«н виши официр 22 хонзедског пука новим војаицим? која су дошли под заставу рекао: кјд будеге дошли у 1 -усију не агтедиге ни старц? ни жене, чакнидецу, ако су она још у утроби иагериној. Лелска дегаја ПЕТРОГРАД, 10 јанузра. — Генерал Иванов, комзндант југоззпадне војске, наредио је: да се у активну војску инкорпоришг једна пољека легија, која ће бити формирана помоћу недавно створених јединица. Овом ће легијом, која ће имати и артиљерију, комзкдовати пољски официри. Вз Србвју ЛОНДОН, 10. јануарз — Удоужење Лондонскех рговаца „ВаШс апб шегсапШ Сћјррјпо сусћапР* прилох ,ло је 1199 стер шнга експедији Црвеног Крста за Србију. Јчхта „Ефш“ са санит-рвом е*спедиаијом за Србију стигла је д а нао у Гибра- г тир.

ПЕТРОГРАД, 8. јзн. — Зваеично нема никакве промене у ксточ;ној Пољској У правцу Раве у тесном смо додиру с непријзтељем, чији су покушају да продрг кроз нзше редоае била у току прошлог дана одбијени. На јуриш смо узели место Скемпе, које је негЈријатељ нагло евакуисао. Нл Бзури и Равки чула се канонада и пушчана паљба готово на том целом фронту. Н*ша се артиљераја успешно такмичила с непријатељевом е ућуткала његове батерије. У Зукобшга У Бу?совини после борбе заузел^ (мо Воркото и одбилч нвпријатеља који је покушао

Ужас у Карпатима — Терор, беда и глад. Петрогрзд, 10 јан. — Становнмци из Кар* патских предела, бежећ^ пред аустргскпм терором, причзју о ужасној беди у којој се налззи грађанство. Хзљадама ихгладнелих лица крију се у плзнини по јазбинама ископаним у снегу. Свуда у опустошеним цределима изгладнели вуци нападају на људе.

датк« прем! некултурним Германима, чи,а дивљоштва беху доствгла кулмин; циону таччу, подигош? се на ове д-:вље насртљивце и рзсчистише ствар онјко како је м?>рало бити Аустрир, искрпљена од више кародности огласи рат ма>. ,’кој Србији, која јс пре тога сврши л а успешно два рата. Велика сила к >ја се спремала 50 година за ргг, крену 300 хиљада одморних војника на в?ћ изнурену од ранијих ратова српску малену војску која једва да је бројала половину бораца колико је њеи противник на њу био кренуо, И започе хрвавз борба између Голијата п нејаког Да*» ввда. Каже се: вољз и енергија савлађује све. Тзко је и било. Малени Српски народ био је свестан да мора одбранити своју грудву земље од најезде дивљих хорди, и одбрануо је

онако како то и доликује ју* начком народу. Три сготин? хиљадз аустријсчих војннка било је тучено д ј цоге од ове малене али храбре восјке. Ола борба која се водила у Новембру и Децембру 1914 г. изм ђу ова два неједнака протквника биће заоисане ^ао јединствен пример у војнама н^јв^ћих нација у свету. И тако је резултат реввратног и лажног животар^ља Ау* стрије завршен после ра гког вреиена тиме, што је са карте Европе нестало оне Аустрије која је бида зао дух културних ндрода који су чежили миру и благостању. Маџарска. Ческа, Псљска, Трансилванија, Буковина, па оида Хрватска, Далмацијз, Бо* сиа, Херцеговина и Истра, св« су то провинције које су онда биле под скиптром АустроУгарског монарха Фрање Јо сифи који је тада владао као лпостолско Велачаиство.

Данас пак, ввдимо те зеиље ил -: као згсебне — аутоаокне државе, ил* V ао ујелињене са једнокрвном браћом Србкма који су својим ј)начким прегаоштвом доиста и заслужни да се назЈву синови Велике Србије. Пољска и Галиција су сје дињени са својом моћном завјтитницои Руе&јом. Ческа је добила аутономију а ова данас заузима заводно место у раду цивилизованих народа. Њен ослободитељ силнн Русија са задовољством посматра еад дело свога искреног и трудног рада. Трансвлванија и Буковина благодарећч одлучиовти румунске днпломације, која јеу последњем часу ипак увидела да мора и сама суделовати у ослобођењу своје бргће, налазе се данас у једном ззгрљају са својом браћом после гако великог растамка. Д.знашња карта Европе у

многоме разтикује од оне из 1915 год. када је постојала Аустрија. И на тој картипостоје сви народи, све државе, изузнмајући оне која није ни имала свога народа Ето данашњи каооди живе у ми, све своје послове раде ,по ајући се свом вољом на побољшање икултурни 'звитак својих нацијч. И тај је лир осигурзн за ви* ше векова. Сад нико нем» шта да тражи од свога суседа, јер сва ки је добио своје. Данаг' ви народи могу мир нз од-" /ти и само се гетити у пск да је била некад Ауетр а једна која је сво| живот одржавзла једиио по моћу лажне политнке и завзђала кације у ондашњој Езроли. — М. Ј.

рашха поттз Стеаан ЛукиН из Горљег Бадоња, срез јадрански, округ подрински, војник 2 чете 3 бат. З-ћег прекобројиог пука 1 позива, рањен је Н 1 Гукошу 8. новембра, па од тада се никако није јавио својама. Моли се свакн ко би ма шта знао о њему да јави његовом брату Луки Ј. Лукићу, војнику 5 позициске батерије, дримске дивизђе 2. познва.

Јјглешке Изгубљено је једно златно дугме од маиџетни у четвртак 8. о. м. идући од Београдске улице, Дворском улицом до Лондона и од Лондона до радње „Лазаревић и Стојанкић". Дугме је начињено од новца 10 динара у злагу „Краљ Милан* и уоквнрено у злату. Како је исто једна драга успомена то се умољава онај ко дугме буде нашао да га донесе у улицу Кнегиње Љубице бр. 8, где ће добити при стојну награду. 2—3