Straža

Број 18

С Р А Ж А

Страна 3

чун јели девојка. распуштенаца, удоваца ила жена? Тек лсму није била ж„'на. А обоје су били. као да су муж и жена. Он ,,н!пита“. Она „ништа.‘, Па по своме заједничком по зи«у држзли се оних Христоаих речи: „Љуби свога ближњега као себе счмога“... И љубили су се. Озо већ није било л.убљење, него балављеље. Седну у какозој малој кафанпци на ћебапччће, (јервелику кзфану нису „симпат«сзлн,“) па тек *а њиховим столом почне: „цмок, цуок, цмок.“ Ћебапчија изнесе ћебапчиће, па се тргне: — О. пардок, перту... — Ништа, ништа, — одговара ..ааочит младић." Свугде су младенци једнаки. А о>а?!Н Ни да поруменз, „роза“ а камо л* „бордо“... Пошто сад знате који су, да пређ^м иа ствар... И тај „идеални пар“ за време „канок* -,ирања“ Београда, како он . ли, побегао је у неко село. Ономад су се вратили. До!_ гч до кафане „Хајдуковвћ,“ преко од офицчрског дома, м густирцу, онако уморни, ћебапчиће и ражњиће у прозору. — Хоћемо ли овде? — шеди она кроз зубе, као што јој се цеди блато и бодз са сукње, од пеиачења. — Кзко ти кажеш Венеро моја, — одговара он. А она пре личи на „Аустрију" из „Брке,“ него на ,,Венеру...“ — Па како ти кажеш ткцо моја. — А он ако и личи на тичвји род лича само на ћураиа. Таман су крочили на праг кафааски, кад са Бежанијских висова, јавмше се Швабеједнни тоаом да су живм. — Ијух гоп!!! — врисну она. И ја би» рекао, — мумла ои чак од грбуха... ° — Па сад?! — Почекај ме сад ћу ја... пз ћемо у Топчидер натраг. — А гди ћеш?

СКИЦЕ Човек са три р гња Давно је речско: ко много заната зна и ради тај нлшта не поивређује Е али сад сио ма београђанв доб« 1 и чове^а са три звања, чији ресори ни једзн не фунчциснише пра* аилно. Шеф свих техчвчк.-)Х радова?! Какви су му то р»дова сад у рату. Да ли о: рупе у Мжензијевој улици притдају тој хгтегорији радова. А<о је то случај зашто их не затриају! Шеф трамваја опег јеано звање у чкјем ресору не рад»траиваји. А шсф в кода ту добијамо воду кзд је шеф

Надлежни би требали оз< бшљно да се абрину, ево сад је тифус већ почео да коси и наше нзјбоље лекгре. Пок. Поморишац ]е бао врло савестан лекар, лечећш предано другога и сам је подлегао опасној бољци. Слава му! У коркт Орб< Јавл«ју из Рчма. да је артистичка концерат, који је та* мо пршрећен иаицијатпвом леде Род, госаође енглеског змбзсадора, у корист Сра* ског Црпеног Крст«, врло лепо и пзо. Бруто прчхоц на концерту ч»нео је 6500 дн*. зл. од којих. 50 је отишао натрошко-

ске воде. Он није махар ко, в^лика је то зверка са три звања.

Данашњсм поштом шаљ*мо последњи бро! у сва места: Мионица, ^и^ољ, Гиљаке, Урогац, Свилбјнац, Шабац, Приштина. Царево Соло, Штип, Кладово, Рача, Нови П^зар и Косов. М^тровица, На овај корзк принуђени смо услед крзјње нелатности ревизора, >ји ненађоше засход* * ) ни до данасда нам измире дуг.

Хошдш ВМЦЗ-ИОНЗУЛ Зч хел-ндског в<це конзула поста^љен је г. Васа Јо ван в ћ злво сат, сн је ј-дио времено в пун »моћник Трачвајског друштва у Београду Пажњ! пзл'цлјској вла^тн СгеНОВНЈШК ом њих И СПОредних улица жале су, да се тамо некад у по бел< дака не виђају стрзжзри, ко и се у више случајева нотребни грађанима ради заштртс*. Молиш полицис . власт да се по могућств; одузове молби грађзна, Поштз у МЈрекој Бш Г. Триша I Гегровић одборвик беогрздске сл 1 шт.*не жали ибм се да у Рибарској Б њи Д0л?зи пошта врло не^редно. Посде дегет дан= добијајт тамо бгоградске листове. Како смо извештеки закупац пош-е је председнак оабарске оп* штиг е. И кад би ова пошга вшла ореко Малте з« Снли стријјГ пре би , тигла него што ова сад сткже у Рибагсчу Бању. Треба иеко дз се нађе да овоме оштсм злу ст^не једаред ногом зз врат. + Др, Помормшгц Пре два даиа " мро |е у Нишу од т<фуса беогрздски лекар др. П мор<шоц.

добро расположен. иначена 1 Ве - 2500 предтао је српском упу^ује н.ч „ждерање* бунар јп .с. .анику у Риму; 3000 послато је одбору Сраског Црвслог Крсга у Л. >ндону, а950 п.-одато је одбору Српског Цовтног Кр:ту у Риму. Н: Улраве Всдавзда Јуче је прессљеко олелење Управе ВЈд.твода из Мак-чзијеве улнпе у сзоје канш ла* рије у Јутогмћа уллци. Квнцеларнја ће функпионисати ^ао шао је и пре рата фуик ционисала. Ово се јавља грађанимд раки знања и управљ ња да се не би нишг обра ћали у Макензлјеву улицу. Огарешш кварта За члана палилулског кззрта постављен је г. Јова Илић досддашњи ч.пк Управе Гра^ ла Београда. Познавајуће г. Илића к о врло вредног и савесног чиновннка, станознчци тога кварта добијлју у г. И■!Ићу једногдоброг сгарешину. I До. Ммхамлв Н. Сршаић Још једна скупоцена жртва пала је за славу н величину нчше отаџбнне. Др. Мих. Срет.новић пезервни санитетски капетан I класе, општинска лекар у Крзљеву, који је био прња болескичка мајка, пре»ивуо је 5. јзеуара тек. год. од пегавог гифуса, који је до> био лечећи оболеле војнике у првој р зорвној болници у Краљеву, као њезлк управнчк. Зз Сретеновић м пор*д породице' му и другова зажалнће сва снротињг, коју је он брзтски и гредано беспл тио лечио. Слава му!

ло је на нашој обалн Саве, бурад са пнвом, вином и ракпјом. У бари В«нецаја 6 хаубнца и митраљезм, топовске каре, пушке, јоргана, чаршава, јзстуци и многе друге стварн побацане у блату на киши. Пден огроман, тако да ће се тешком муком моћи све побележити ј војне спискове. Брзо и нзненадно наступање српске војске * њен још бржа улазгк у Беогр.зд, као и прекид аустријског иоста на Сави од српске артиље рвје, ианенадшо је не само Аустриј»нце, већ и београдско ст^овништмо, а осам тога, к^.цгс- на 1 ред рекох, скоро свг^аустри ска комора осгала је у наше руке, сем пљачке из беогрддскнх радња а кућ*, коју су швабе даи ра* нм]е одвелш колима и лађзма. Нзјаад око 12 час. у подне монитора су нзпустилв Саву и бегајући. избацили су последња своја три метка на варош, што је достз утицало на раздрагани београ>, свет,

да се разиђе са улица својим кућама. Целог дан» » дубоко у ноћ Београд је био весео. Војшаци и грађани по удицама, кафанама и др. мествма љубндн се, грлилв и пеаалш. Сма варош била је окикен« српским тробојкама. Радост, бескрајна радост аспунида је српска срца, а наш лепи Београд данас је још поноснији него пре што је био. и ако је кабушен од граната и опљачкан од аустрајских крволока: Слава срнсквм јунацнма! Цео срнсхи иарод ш свеколико српско и словенско племе поднос« молатве благо* дарности Богу, што јс својом милошћу улио непобедни дух у маленш сраскм маоод, те је својом сопсгвеном сиагом и ммшмцон мобедио три пута јачег и силнијег непријатеља и прогкао га у своју »емљу пуну порока и срам*. Тако је морало бмта. Бог чува Србмју! Арбод

Последње вести Руска офшпба У Пољској ПЕТРОГРАД, 16. јан. (Званичио). У току дана од 15. јануара у источној Пруској и на обалама Висле ситуацаја је без битних измена. У шумови* том пределу северно од Палкалена и Гумбинена борбе е продужују. У^пределу Боржилова Немци су]поновили нападали су билч одбијенл са великии губитцима. Наш против напад био је крунисан усаехом. Потиснули смо непријатеља на бајонет и заузечи смо неколико његнмих ровова и вапленили више митраљеза. У Галицији У Гмлицији на фронту висова Дукла Вишков наш се програм и поред очзјног одупирања Аустријанаца остварује са успехом, сем у иределу васа Бешкид, где су се пред о* фанзизом бројно надмоћнијмх непријателских трупа наша предљз оделења морала су се нешто мадо повући ка позицжјвма, које су предходмо биле оргамизоване. Зз последњ* трм даиа заробали смо преко 60 официра и 2400 вој нЕлВ, и запденила смо тра топа и десет мнтраљеза. У Вуковини У Буковинм нема ившта да се забележи.

Долазак Ааетријапеца Добрмној Лекић, фрнзерна Деш узјахала хат'ве и ко

?|НДШШТ11 „СТ||1Ж|“ ТРНМ ГЈ тр« ШР 1 Т 1 Ч 1 .

00 -

кмеа Ммхајлове улице спро модн око 15—20 аустр. мојмцка, преко Теразије ка Бањицу. Он нх је рааоружао т. ј. њему се мредалд. Напрод нде јед«и дечко у пуиој ратној аустрмјској смремм, аа њмм аустрмјсхм војмицм беа оружја, а за њнма оружан до ауба Добрамој Лекић. У десиој руцв држв штап и подупаре са храмајућв на сакату могу!... Две жене са пушкама у руца и једним дечком такође спроводе Теразијама дссетак војннка.

ње, а по два три у поводу терају. У свака коморџвска кода пуних разних ствари, седи по једно дете са пушком. Аустриске коморџије — махом наше лале — веседо швбају коње. По неке швабе коморџије на бнчевима привезали б ле марамице у знак предаје. У колима: куфери, летње кујме, хлмб, џакови, живе и заклане овце, прасци и шта још не. Преко 20.100 1 лебова оста-

СА ЗАПАДА Зкачајха бшпка ПАРИЗ, 15 јтнуара. Од понедељника се води жестока борбра између Ветвна и Ла Басе. Губитци су на обема странама осетни. Нгма појединости о детаљима борбе. Према јгдиоме телеграму из Булзње голазак у ту варош велнког броја рањених енглеских војника показује да битка отпочиње па великом простору. Санитетски вомови су долазили преко целе ноћи на ћулоњску станицу. 0(40 40 амбулантних аутомобила без престенка су саобраћали између станице и болнице. Битка, која је отпочела, мора да ј« веома значајна. ^ртклериска борба ПАРИЗ, 15. јануара. Ноћу нзмеђу 14 и 15 јануара Немци нису покушав^ли ни један напад пешадије. На североистоку од Зомбека Немци су отшори»и жестоку артиљериску и пушчану паљбу. Јазљају за артиљериску борбу на Ену. У Аргоии је артиљервски дуел.

вица, опанака, ципела,

моли за поклове: новаца, душека, гаћа, чарапа, сламарица, кошуља, јоргана, јастука, поњава, ћилима, шареница, пешкира, марама, назу>ацу 1, а, ганула и посуђв.