Straža

ћр»ј 29

С т Р А Ж А

Стгаи? '<

Сд Мин. Иностранах Дела дин. 2 Г - Секретар Бугар. Послан. . .Лалов дан. 10; Г. Фера Грамбергер дан. 200: Пред. Општкне Нишке дин. 20; Од бноскопске представе и коицерга дчваног у Нишу 248.55.

Допутовгли Јуче су допутовали у Бгог рад г. г. Коста Стојановић и Мика Поповић, бив. иинастри. Инегектори Благајинчки« тказом, који се ради, министар финангнја је решно да обухшати н иеколако инспекторскиг ^еста за сгаре и нове крајеве. Одбореке еедкицв Данас по поанг одржаке општкнски одбор седпицу. Сутра по подне одржаће седницу одбор за помоћ невољ нима, под поедседчишгвом г. Манојла Лаз реваћа, управника Беогр-(да. Енглегки лекарт Јуче су допутова*«у Беогр;д. 8 енглегких лекчр-«. Онц

су одсели у Гранд Хотелу, док им не буде одређена боливцв, у којвј ће радитн. Вшавш Г. Стамко ЈовановнН, званичник упраие града. постав. љен је аа писара у Жабарима. На Кола Млл. Саетара Госпођица Мица Н. Јовановић, путује сутра у Ниш, где ће скупљати добровољне оршлоге за Коло Београдских Михосрдаис Сестара. Ешшчно о&ветлење Данас ће бита пуипено елекгрично осветлење. Порзднч^а шлокт Нашес при;атељз и новинарског колегу, Миливоја Со{соловића, задесила је велика жалост смрћу сестрг му Мнлице — Мице. Ожалошћеној породици на* ше заучешће а пок. Миаици нека Бог да рајско насеље. Нитуња Драгутан Л. Клузачек, двор* ски димничар, преминуо је јуче. Бог да га прости.

Румукпја и раш — Значајна ивјава г. Истратија ПАРИЗ, 22 јануара. Румунск*. наро^ни послиник н председник ^укуоешке академије г. Истратн изјазио је на војој јучг рашњој конференцији у Сорбони, да се приближава тренутак каа ће се Румуии моћи борити капоредо са Французима и да ћ» се згст^ве оба народа ускоро победоносна леппшати.

ИЗ СРПСКО-АУСТРИСКОГ РАТА 4 — Впдов дан. -т- Судбоносан дан по Српство. Седећи у шатору и гле- жим узрок томе. Нисам мол о"ући свет како долаз« и рао дуго да мислим и узрох одлази паде ми на памет ску- је нађен, а то је прекидање поћа жавотних иамирниц) у везе сј Београдом. Ваљеву и одчзх почех да тра- Ччм је Београд престао да

фумкционише, нхммрнице су зиагно одскочиле у цекв а ту проиену у ценама највг.ше оаажамо мв, којм смо принуђени да пређеио већн део српских вароше. У В*љеву не само да су скупе намирнице кего мх просго нема једино што има то је пиће а нарочито изљевско виро кога има у изобиљу, бар по ко личинк ако не и по квалите ту, али добро је кад се је к овако н^шло! 26 јула насмо имади никаквих промена, сем што је граћанстао целога д^на дола змло да гледа хаубице. 27 јула зимолии командир^ ге одем у цркву; на служби је дошао в епископ шабачки Сергије и комаад; иг III армије ђекерал г. Павле Јуришић — Штурм. После службе божије свратих мало у варош, да је разгледам и да се са њом што боље улознам. Варош је веома жиаа, свет трчи тамо и амо, » свудз ћеш чути вапај за дуваном, папиром и иашаном а богм. и за хлебом. Све су к?фане дупке пуне н само се точи пиће а песма се разлеже из стогане пајаних грла. Судећи по томе, Свети В мученик Пантелејмон, светац овога дана, бшо је велики љубитељ пића. Ваљево је врло лепа варош, посађеио је на веома рамантичаом месту и опкољено једихствеаим з ћљацииа. Кроз средину вароши тече река Колубара чије су обале ре* гулнсане те тиме увгћава и иначе дочадљиви изглед ове варошн. Улице су доста узане, куће су старе изре *• кал дрма по улицзма разлокаиа. У Взљеау смо остали до конца оаог месеца. 1. августа једва једном дчде Бог да се и ми кренемо из Взљсва; право да кажем бид ми је стгјање на ов ;м једном месту било досадило и једва сам чекао кзд ћемо се кренуги. Кад смо бепш код села Букоеице нагђосмо на мноштво сељачких кола натоварена децом и женскињзна рањених у Лозници и Шапцу.

На Суецком каналу — Наетупање нових турских саага. ЛОНДОН, 26 јанузра. — .Деди Њус“ јавља ив Кајмра: у четартак ннје било нмкакве борбе иг Суецком каналу. У борб ма од среде Турци су се боље бранили него што се очекивало. Покушали су ^ поставе мост преке каиала. Могуће је да Сорба од сре,. значн опште насту чање читавог низа великкх турских снага, којмма командује Џрмдл. ^

Последње вести Са фракцуских фрохиоба ПАРИЗ, 27. јануара. — Зааннчни коминике од 25. јанухра: Ноћу између 24 н 25 јануара непрајатељ је гзвришо експлозију трију мина у Лабоазелу, које је поставио пред кућама села, које ми држимо. Са наших позицијап)летеле су на јуриш две чеге али нису могле да пређу те веткке јаме. које је начинила експлозија. Једна наша чета је 25. јануара по подне ивзршила против напад и истерала непријатеља из тих јама,. које смо одмах утврдчли. Немци су оставили на бојишту 200 мртвих. — Северно од Манилле-Ир ш освојили смо ноћу између 25 и 26 јануара шуму у којој се неп' атељ био чврсто утврдио. — У Аргоии се пешачка акц< ј , ;апочега у Багатели продужала и целе ноћи између 25. и 24 јануара. Немци, пошго им је прво пошло за руком да н. седују држали су у зору 26. јануара само н а ке ретке елеменге паше исгакнуте лнније Око којил се борба насгавила ореко дана. Цар у бошцц ПЕТРОГРАД, 27. јануара. — Цар је настављзјући свој пут дуж фронга активних армија свратио у Ковно, Прован и Вол^ње, где је по:етио болницу у којој се велика књегиња Олга Александровна налази као милосрдна сесгра. Ошбгршб буме ПЕГРОГРАД 27. јануарз. — У 2 ч?са подне, отворена је сеслја Думе у присуству целе вааде, чланова држзвнога савета, дн тломатскога корз, сензтора, шгампе м -■»ногобројне публике, која се тискала на трибунат. Председник пошто је прочитао царски указ о отварању Думе узвикнуо је: „Ура‘! Живео Цар! и цео је скуп поновио те речи кеколако путз. Посге руске химне председаик думе држао је.говор, чија су места која се односе на дожзве које ратују уз Фусију, бнла пропраћеиа пљескањем и узвицима „брљо!“ унућеним ложзма у којима су се налазвли представници тг,х земаља. 3 <:срећа иа мору БЕЧ 27, јануара, — Јављају из Рогердама: Норвешки паро.брод „Фикел* наишао је на пароброд „Ајнштат" код Осквчва у Xоланднји. .Факел“ је потон^о. Људство је спашено. Ајнштат, који је приликом судара пробушен вратио се у Ротердам.

ни;: ми овај рече дапугводи к ■! Крсту, али Ја и поред тога -знбм да је то за мене много леко јео тај друм нчје мој гравац. После два сата путовања сгреием десноуједко село, ка- о се зове не знам нити је ?ао ко да ми каже. Док сам ишао друлом било је добро. Доб р пут па је се и које како м .гло путоваги, з.т када сам ушао у село настадоше несавладљнве тешчОће. ГЈут мали — узак, непознат, киша иде, магла, помрчина страшна да се епсолутно ништа пред собом ве види, сем што се још пред когама осећ# онај сељачки, непознати и блатавк пут. Гз цекад погрешимо те свђемо са овог малог пута и одемо бог зна где па пошто видимо да није цут куда идемо ми се вратимо натраг п тражимо по помрчини свој изгубљеми пут. Тако пробавимо по цео сати више док год не нађемо свој

*

пут, П4) затим напред, али кад је се указзла з >ра ја сам видео да нксам ишао сву ноћ капреднего готоворећа нззад. Целу саи коћ путовао, борба целу ноћ траје, тако да се не маже приметити да је борба већ од јаке топовске и пушчаае пуцњаве звони у ушима Путујући кроз ово село ипи тзко рећн обилазећи око њега ^аилззио сам н! доста ку^ I, сзраћао сам се да тра). л свећу, луча, лдмпу или ма каквог осветљења као и да питзм за пут којим треба д • идем за Ликодру али како ми се из куће нехтеде јавити, премда сам у свакој од ових кућа могао прииетиги по ватри н (гсветлењу да ту има живех душа. Напослетку н иђем наједну *ућу и видим кроз врат* да у кућг гори на прочеву повећа ватра, а у соб* кроз оровор од хартвје видн се освеглења н чује се говор;

јВикнем: Хеј домЈћене, хеј до[ маћинг... говор престаде, продужим опет зввти али у залуд нико се не одазва. Продужим пут даље, после кратког времена поче и зора, а кад погледах ја <ам опет дошао на оно место са кога сам почео саноћ ул^зити у ово село. Застанем ту и ви дим недалеко пред собом не прајат љску в »јску, а топовска врва су иадала по овем селу целу ноћ као и сад Шта сам могао да радим, вратим се опет у село и срегнем јед јог дечака од 15 гсдиз овог села који пође сам мом дт ми покаже пут аа Ликодру. Кад смо били на издаску из овог села дечко ми показа пут па се врати а ја продужих пут даље. Кад сам дош»о у Лнкодру батерија је већ била добила наређеље да се аовуче и нађе себи положај те тгко ја шро дужим свој пут дчље онако

мокар, каљ^в, и изнурен уморан. Дођем и јазам се своие команданту да сам извршио заповест нашта ми командант рече: ,иди одмори се“ прат^ћи ме некаквим са* жаљквим -дом.

Б. Ж. Петрсп.иК о НГРОБУ поручнш Николнћа, (Швабе) Покривен са снегом пс :заш ти | туна И боравиш санак у вечногти мира; 0 јунаштву твоме 8ЛПИСИ ,у пуни, | Херојсгва ће " ;а опевати тира. | Ти, који си ни војн-;чких прлине, Оплео венце пуној слобвди Г1 :о си у бо.у са много горчин 1 , Што не дочека, да се Босна сроди. Почивај, јуначе, ти си пример нама, Како треба мрети кад нас робље зове, Почивај, почивај, победа је иаша, Уаећемо Босну, скинути окоае. Завдака, 1915.

раетка аолма Ко зна где се налази Лепосава Ранковић, удовд из Шапца, молн се да јави на адресу: Ђока Николић, Невесањска улаца бр. 9. — Београд.

Цшшке Школл Хајдуковића отпочела ]с оад у Теразиској Основној ПЈколи. Поредгимнависких оделења — мушког и женског — отвара и оде* лење ва ученике осповне школе у коме ће радити стручн* педагог а и вечерњи курс за гииназисте од 6 — 8- часова у вече, за одрасле особе, које су преко д 1 Н заувеге к швим другим посгом.