Straža

г>ро| 78

СТРАЖА

Страр* 3

васокодостсјника. За вреие » вечере краљ је напво одушерљену здравицу цару Николи, Русијв и славној руској војсцч и њеном главном ко мандзјућем велвком кнезу Нак ли а тако исто и државним поглавзрима сввх савезничквх народа в њиховим војскама. На крају здсавице краљ је пожелео коначни тријумф војскама савгзника како би се у Европи што пре ззцарио стглни мир из јем«ила грав да свим народима великим и малим подједнако.

№ № 1МШ — Нпсност Герианаца Петрогпад, 17. марта. Вест „Фосише Цајтунга", да се тобож један рускч генррат налази на крстарици „Ас«олд“, који вма миснју, да врши надзор над операцијама енглеск > — француске флоте, V Дарданелима, јелна је од многебројних немачких из митљотина, које Немци на мерно пуштају да би изазвалв неповерење у логору савез нвка, Држимо да није ни по- • требно демантовзти ту измишљотин 1 ', која неће постићг циљ коме тежи и биће достојно оцењена у европској јавности.

Турцу жкво раде иа оправљање АТИНА, 16 марта. Добеглице које долазе из Смирне причају, да савезницч кису поновкли своје нападе противутврђењч Смирне.Тур ци живо поправљају штете нанесене утврђењима и концетришу много трупа у Смир ни у цељу спречавања искр цавања савезника.

Са мооа — Стање од 4-11 марта ЛОНДОН. 15 марта. Енглески адмиралитет јавља да су за време прошле недеље од4—11 м?рта450лађа

чео, стално и нгпрасно прави узбуну код мојих, и у мојој рођеној кући, Истрчах нагло из моје собе за рад. — Чујете ли, ви, рекох јој, држећи у руца телеграм о српским усаесима, ако ми још једном дођете са таквим лажнам вестимз, ја ћу гражити, да вас — ухапсе! То је кгжњиво. Знате ли распв;? — А, сзд извол'те? — рекох јој, и отворих врата. Напоље! Молим, зар ви не бисте та ко урадили? Ја мислим. Крушввац, 1914. г.

Мнл. К. Ннколнћ—Раслнски

Скупљачша марака

Велику количииу поштанских српских марака има на продају. Упитати уредништва овог листа.

отпутовале и допутовале у пристаништа Енглеске. Од тог броја три лађе биле су ударене торпедимз подводних лађа. али је једна од те три лађе успела да уђе у приста« ниште за које је била одре ђена. !шм № и{е — Позив на ратну обуну МАДРИД, 15 марта. Министасскн савет је решио, да се позове под заставу класа о;Г 1915 године, а сем ње још и 30,000 људи, који ће се обучити војној вештини за време од три месеца па затим пустити сво|им кућама.

— Хапиг« у Бечу —

БЕЧ, 15 марта. Овамо је сгнгао предг*«дник отоманског парламента Хшил који долази из Берлина. Халила прати Емир Али-паша, бивши подпредседник првог отоманског пзрламента.

Из Ајвале — Зверотва над Грциааа не ирестају АТИНА, 17 марта Стигле су веста из разних извора, да се врше разбојништвз над Грцима у Малој Азија. У Ајвали нађени су леш?ви Грка (ачени у бунаре. Грчки митрополит из те вароши тражио је одобрење од централне власти за Грке из Ајвале, да се могу са породиц=ма иселити и избећи свирепства турских хорди. И други злочини почињени су у Вурли, Бусти Мснемаму и т. д.

СКИЦЕ Нов орден Пошто је по злу чувени Коча Поповић пескар ослобођен казне од издржавања робије С тиме,да иде у први борбени ред с пушком у руци, то ма један прајатељ рече да ће се од сад установити једна врста новог ордена: орден са чаурама, које ће после употребе пушчаних зрна, остати V већој количини код Коче Поповића. Орден ће се носити, рече ми он, окачен 0 џеп да на тај начин те чауре будуизложе« ве звекетуЈ а имаће право да га носе страни поданици као што је Лука Милишић.

ДН М Помоћ Војвођммиа Министар Народне Привре* де одлучио је да помогне по страдалим Сремцима, који се налазе у збегу и одобрио је позајмицу у дин 25 000 сребра, издавша наређење фили«

јали Кр. Срп. Земљорадначке Банке у Скопљу, да ову суму изда. У истој цељи Извозна Банка, Зе*<аљска Банка и Општа Привредна Банка ставили су на расположење по 7000 динара. Комисија за сроцену штетз Влада је одредила комисију, која ће у прксуству пслиписке власти прегледата све аустриским бомбардовањем порушене куће у Беогрзду. Поред све МЈтеријалне штете наших грзђана, констатоваће се тачно колико је где лица по-инуло, те ће се тачно знати статистика и жртава Комисија је в ћ почела свој рад. Нз фзбцикв шећера Управа фзбрике шећера у Ћуприји предузела је потребне вораке, д? се што пре отпочне рад уфзбрици. Како сазнајемо она ће отпочети рад одмах по празнику. Нови црквш проповеднин Јеромонах Донат, који је свршио философски фзкултет на нашем Университету, прзи пут јааиће се уВ;л. Петак са својом пропсвеаи у цркви Вззнесенгкој, у Зсатапоп^две приликом изношења Пла штанице. Иза кулмса ,,Одјек" орггн владајуће странке који излззи у Нишу доноси ову вест: Од неколико дана пиркуЛк ше по редгкцијама напис једне заинтересовзне фирме у опанчарској афери. Насл.вје напису „Једна горка истина", и, уверазају, да је успео добити места у једном београдском листу. Жалити је ако штампа ма у ком смислу псмогне прејудигирање судског рзда по овој ствари. Одбрана и најневинијих јзвља се у таквом случају у сумњивој светлосги. Бео грздски водовод За наступајуће празнике до биће цео Београд воду. После толиких критика жалби и протеста једва се успело да се водовод доведе у исправно стање. А и ми смос*взрпре« јудициради како су могли то □ре свршити, кад швабе једнако пуцају на раднике! Нека ђаво но;и и те швабе, баш су он злобни: не даду људи ма да раде. Бележимо ову историску оправку као ретку појаву. Пвзориштв у Београду Управа говлашћеног позо« ришта , Стеријз" решила је да дође у Београд. Управа је већ добила за то одобрење од Управе Вароши и од Команданта одбране Београда. Према томе, изгледа да ће прва представа бити 1 априла. Редак јубилеј Онуфрије Поповић, наме снак Власотиначкв, 25. марта на БлагОвести нрославиће у Власотинцвма 40-годишњицу своје свештеничке службе. Улравитвљ свију школа Г. Минисгар Просвете и Цркв. Послови ра:писом сво

јим поставио је за управите ља свију школа у Београду, за све време трајања рата, нашег уваженог старог учи« теља г. Михзила П. Милошевића. Ратни тт Од пре крагког впемена почзо је V Београду излазити часопис „Ратни Записи". Својим лепим сликама и ода браном садржином заслужује пажњу читалачке публике. Ми га најтоплије препору чујемо нашим читгоцима Штт Михаило У. Анић, трговац из Аранђеловца, поднаредник пекарске чеге Ш/мад Дивизије I позива, у најлепшем цвету </лад1СГИ св >је подлјгао је опакој болести после шесто-диевног боловања у БеоградудГдеЈе и 18 ов. м. сахрањен. Бог да га просги. Коета Илцћ „Циганкв 4 * Нзш (гознати и пмаљени сриски салонсчи комичар г. Коста Илић отишао је у Со лун где ће приредити неко« лико представа о насгуаајућим празницима. Познавајући г. Илића као нашег одличног артксту, он ће и без знања језика са сво јом орагиналном мжедонском цчганкомзадовољити публику.

рашкз пошша Петар Карабелић, моли се да јзви своју адресу Илији Ђ. Анастасијевићу, поднаредн<ку штаба тешке артилерије.

У.мољава се сваки онај ко шта зна где се налази мој братанац Јосиф Васић војник I чете III батаљона II активног пука, који ми се није јавио до данас никако. У првом реду молим најпокорније г. капетана исте чете да ме изволи исвестити о моме братанцу на чему ћу му бити врло захвалан. Обрен Јованошк бакалин — Прокупље

Дабка бдагоЗаркосЕп Мој муж Милић Вадојевић столар, као војни обвезник каплар „покретне грт. радионице шумад. див. 1. поз.“ умро је 8. фебруара о. г. У овом грозном и крвавом рату, мало се води рачуна и * живим, а већ о мртвима нико те и непита; и ја, код таког стања, изненадно саи добила утгхе, и то велике утехе у жалости за својим мужем, од мени непознатог човекз, а од ратног друга мога покојног мужа Малића. Тај његов ратни друг, Ми« ленко М Новаковић, вештак —столар и цотач, под. 2 марта ов. год. у 60 број^ „Стран<е“ публиковао је некро;њг о моме покојном мужу, изневша његов живот и рзд у најлепшим бдјама. Ја г. Мчленку М Новаковићу усрдно, овако јавно благодарим и молим Бога да му сваку срећу даде. 14. марта 1915. Вечито благодарна Чачак Мил. Видојевићка са децом

— Аустро-талијански преговори воде се али у Бечу. БУКУРЕШТ, 16 карта. Према једкој телеграфској вести из Рима, између Аустро*«Угарске и Италије повели се преговори о условима под којима би Италија остала и даље иеутралиа. Преговори се воде у Бечу и воде их у име Италије талијзнски посланик д’Авзрна, а у име Аустрије сам министар иностраних дела. Беч је изабран по вољи . Аустрије, кано би био сасвим отклоњен утицај немачког посланика кнеза Било«а. Услед овога немачки посланик на бечком двору, посетио је министра Билинског и са нише је дуго конферисао по овоме кораку.

ФРАЧЦУСКА ОФАНЗИВА ђгз бгжкијих промеха ПАРИЗ, 17. марта. — У крају Ипра бацали смо мину на немачку операциону таччу. Код Епаржа непријатељ је покушао, да поново отме ровове које је изгубио 14. марта. После јаке бообе успела смо да одржимо освојене полсжаје. Непоијатељ је покушао да поврага раније азгубљене ровове. Напредовати см) још на извесним тачкама Команике од 16. марта 11 часова ноћу гласи: Непри« јатељ је тукио топовском ватром варош Њепор и купатило Њепор. Има незнатне шгете причињене мосту који је постављен на Изеру. У Шампањи је било аргиљериске ватре, у близини босежура. У Ацгони је било топовгке вагре и бацање бомби, нарочато у *<рају Багателе, где је било јаке активности на обе стране. На свим осталим местима дан је прошао на миру и без акаије пешадије.