Straža

Рро 1 228

СП Р А Ж А

ЛСтрам 3

се веоал огорчево. Ворбај се води на сзниа фровго-ј внна западног бојишта и достигла је жестину каква се не памти. Нове енглеске групе искрааас су на фрав- ј цуском приморју.

Букурешг, 14 звг. Руси су примили борбу на фронту Рига —Даински Борбе су огорчене.

Грчка ш Руаунија уз Споразум Солун, 14. ЗВГ. Из аоузданог се извора сазнаје, ла је питање о у чешћу Румунмје и Грчке у ак'_гију уз Споразум решено. Обе дожаве узеће активна учешћа. Преговори о томе већ се приводе кра ју. Са Бугарском су саа ки дал>и преговори прекинутн и она је остав л»ена својој судбини.

Пију против Турске а Цеатралнвх Сала-

Краљ н г. Пашић У аудајенцији код краља г. Пашић је реферисао краљу о одгозору који ће вла да у току идуће недељг дати Силама Споразума. Својзрунна мт Из кругова блиских двору тврди се да су крзљ и престодснаследник преко нарочитих курира послзли руском ‘ цзру својеручна писма. Овим се писмима придаје веома велика важност. Минмстарска садница Председник владе вратио се у Ниш. Одмах по његовом доласку одржана је ми* !нистарс*а седиаца.

Јапанске армије нду преко Спбнра Букурешт, 14. авг. Из Петрограда јављају, да се у Ннколајеву (Сибир) нскрцало 5 јапанских пешад. дивизија са одговарајућом артиљеријОн и коњипом. — Постигнут споразум —

Букурешт, 14 ззг. Дабрсизформисани кругови сазнају, да је између Руси)е и Румунвје постагчут спгразум. Према вести ма вз исгог иззора, саора^ум је већ потписан.

- После блокаде, окупација Солун, 14. августа Како Бугарска још ни до занас није одредила своје /фжзње, а како постоје разлози зеровању да водв претоворе са Турском, то су Свле Споразума решиле да Се блокада Дедеагача примора на окупацнју! I №1 - Преговорп се понаал.вју. Букурешт, с 14. авг. На супрот гласовама из • Софије, да су преговори са Турском прекинути, овде с* сазнаје, да се преговори в даље воде, а да је др. ^адославов дао свечану реч, Д1 Бугарска неће ука у ам-

8лада у Нишу ј Извештавају нас из Ниша да се влада вратила аз Крагујевца, где је са Врховном Командом одржала врлз значајну седницу. Одгозор владмм Сазнајемо из владиних кругова да је влада још пре свога одласка у Крагујевац у главном скацирала одговор на ноту Сила. Наседниш у Крагујев цу владин је пројекнт у неколико редигован. Новшрш 88ВТМ Г. Кауфиан, дописник енглесках лисгова допуговао је у Ниш из Солуна.

Сер Пецет, шеф енглескзх мисија за Србају одредио је три члана мисзје, који ће обићи ужички оир,г ради аздавања псмоћи избеглацама. Динвоматска австм Г. Јову Јовансвића, бив. министра на бечкоме дво* ру и помоћнака министра нностраних дела посетали су јуче фрвнцуски и белгијски посланик. После ове посете г. јовановића је посетао наш посланик у Букурешту г. Павле ЈМаринковић. Порвски указ Приводи се крају и за неки дан ће бити публакован указ по порезничкој сгруци. Д р СуботвИ Сампатнчни београдски аемар, председввк Цраеног

Крста, д-р Вој. Суботић теже је оболео. Желамо му да што пре напусти болесничку постељу и да га опет видимо чила и здрава на послу тако корисном по народ. Жобвр у Бвограду Шеф свију француских лекарских мисија у Србији, пуковник Жобер, допуговао је јуче изјутра из Ниша у Београд. Пуковник Жобер је саноћ отпутовао вз Београда. Куривр да Балкш За неколико дана почеће у Нчшу дз излззи на француском језику, Куриер де Бзлкан, За својв чшшнв Монополска Управа расписала је стечај за набавку дчва за своје чиаовнаштво. Ова је одлука за сваку похвалу. 31 вЗбвГДМјв Сз. Ђорђевић, нар посланик и секретар средишног одбора поедложао је министру.председнику да се свима избеглицама — чиновницима, да државна служба. Лзкарске ввпв Лекари д-р Лукон и д-р Стронг, са још два лекара — чаана францусче мисије, допутовали су у Ниш из Солуна. Ноз Мвекк Одбор На Овчем Пољу у варошици Св. Никола образован је Месни Одбор. ШеИвр Поручених 46 вагона шећера у Енглеској стигли су у Солун и за дан два биће експедовани за Ниш. Ш ЦЏ Како је Средишни Одбор чародних пссланика исцрпео сва средства задавање НЈвчане помоћи и зајмова, то је одбор известао све месне одборе да му се у будуће не обраћају са молбама, већ да се обраћају непосредно г. министру унутрашњах дела. Наши из Нвкачкв Једна већа партаја наших грађана интервараних у Немачкој пуштена је из ропСтва и преко Швајцарске допутовала је у Марсељ, Одакле ћебродом за Солун. Цигар-лавмр Ових дана етићи ће за! Управу Монопола 65 сандука иагар-папира и жижица. Екевк мда Изасланика Средишног Одбора г. Светозар Ђорђевић, утврдио је да у Зра • њи, Лесковцу и Власотин цима вршиле крађе при ме рењу. Г. Ђарђевић је тражио од надлежног министра, да одмах у ова места пошаље комисају која ће изаршнти комисију свпх вага.

Хз раахе шорбвце Како Банарци говоре о Ау* стријанцима Рђави војници, предвођени салонским официрииа и неспособним генералима: то је оцена коју су Баварци донели о Аустријанцима. У Минхену се износе ове $две шале на рачун Аустријанаца: Једног дана, причају Бавар ци, један аустријски генерал, намазан помадом, намирисан долази ход Хинденбурга на ра порт. Превија!ући се пред њим и теменишући, рече: — Маршале, имам част... — Да, одговори прајски пан ви имате часг а ја имам посао. Тако је. Пређите на ствар. Даље се прича и ово: Када је Хинденбург умро и дошао на рајска врата. Свети Петар га позна и рече му: — Један тако велики гекерал као што си ти треба да уђе у рзј на коњу. Иди и нађи коња! Хинденбург се врати и сретне Поћорека, коме исприча ствар. — Ово је једини начин да и ја уђем у рај, рече Поћорек; узјашн ме и ја ћу ући као коњ. Хинденбург пристаде и тако се појави пред рајем. Али Свети Петар се не даде презарити: — Натраг, рече он. Ја сам ти рекао да дођеш на коњу, а не нд магарцу. Ото Вајс: Овакви смо (АФОГИЗМИ) Понеки експерименти може тако рђаво да испадне за руком — да доведе до какзог откривења. Вечити сопиалии проблем: како требанешго поделати између људи, па да сваки добије зећи део?

Разно г средсгво зубобоље

да је н«)болл средство протнв^ зубобоље следећа иешазин«: узети у апотеци 5 гр. дестнлиране воде, 0 2 гр. кокаина и 0,3 гр. карболне кнселине. Мешовина у тој размери ванредно повољно и брзо дејствује против зубобоље. Ако је шупаљ онда треба парче чисте ваге наквасити у поменуту течност и метути у зуб, па се онда добро увити, узети један аспирии н лечи у постељу. После једног часа мирног лежања зубобол»а престаје.

0 пољупцу — т - р. ае а. — ’ Питали једног физичара, шта је то пољубац. Он је одговорио: Доднр двају ела:тичник тела. Спајањем речица ствара се река, спајањем усна ствара се пољубац. ^ Пољубац без суза је цвет у ! сувој земљи: обоје брзо увену

Из дечијег сбгпа Али. Десетогодишња Зора примети да њена тетка — четрдесгтогодишња уседелица — узек тражи међу огласима у новинама средства за улепшавање лица. Једног дана ће рећи она тетки: — Тегкице, езо овде има за. једно средство оглас — и она је прииесе иовине. — Где ? Дај брже! — Ево : „Старо гвожђе шта-

мисли — Скупм Вер Од најбољих списа већи број је славан. а мали број познат1 Мим се времена умире. по ј неки цолитичари се буде. *

За говорнике : Понеке речи дејствују одвећ Један чувени енглески лекар слабо, зато што су и сувише за зубне болести п ро нашао ј е | јаке. доедедње веети Румунија и Аустрија — На граннци је дошло до сукоба. БУКУРЕШТ, 14 августв На гравкци је дошло до сукоба изаеђу пограничне сграже и једне мађарске аатрзле која је упала нз румунску теоиторију. Овај је логађај изазвао узрујаност у све кругове. Краљ је дошао у Букурешт и у даору је одржана седница. Сваког се часа очекује указ о иобилнзацијн Влада је забранила извоз хране из земље. На Галипољу — Искриавање италијанских трупа РИМ, 14 августа Римска ,Триб)на* доноса вест. да је први италајански транспорт од 100 000 људи искрцан на Гали пољско Острво. Спрема се друга транспорт, такође од 100 000 људа. Овај ће се транспорт искрцгти у Сароски Залив Положај Турака на Галипољу је очајан. У Буковини — Јака артилериска борба БУКУРЕШТ, 14 авгусгИз Мраморнвде јављају да се у Буковинв воде очајне борбе азмеђу руских п немачко аустријсквх трупа. Руси пОкушавају да зађу иза леђа Немцима. Нарочато је јака артмлериска борбл.