Straža

Нрој 231

С Т Р А Ж А

Стмил 3

неутрадности за све време трајања рата илв да Ступи у борбу раме уз раме са А)Сгро-Немцама. После дирљивог увода, кајзер зазршава писмо 'са овим речима: .УосталЈм ја сам уверен да си имао довољно а вре мева и прилике, да упозааш снагу Немачхе, па ако сад имаш.храброста да се огрешиш о њу; а ти се доиније немој кајати, ако те постигне иста судбина, која је постагла и Белгију.

У приморју - И свештенмци им сметају Рим, 17 авг. У каквом се очајном Стан>у налази А. Угарска види се најбоље по томе, што је све свештенство у приморју, на које се аустрнјска завојевачка полатика ослањала, без разлике на веру похапшено и бачено у тамнице. Бегунци, који су успела да добегну у Италију тврде да у Далнацији и Истра готово и нема свештеника.

—> Потопљен турски транспорт војск« Атина, 17 авг. Један француски хидро план летећи над Нагаром ногспаоје једантурски транспсртни брод са трупама које су стигле из Цариграда. ород се налазио у заливу спреман за искрцавање.

— Руси Још иису побеђенн. —

Букурешт, 17 авг. Војни критичар „Берлинер Тагеблата" коментаришући напредовање немачких армија у Пољској, пише: Докле год нашетрупе не првнуде Русе да им даду одлучну битку све наше победе неће имати никакву вредносг, и ми ћемо наше напредовање у Русији морати сматрати као опасно по наше трупе, које ће битв принуђене да презиме у пољима пуиим баруштина, које су легло зараза.

Код ортомшмдтка Њ. Б. Престолоааследник примио је г. Павла Марин ховвћа, нашег посланика на букурешком двору. Г. Ма рииковић се задржао код престолонаследника пуна 2 сахата. Нвд г. ПашиКа Посланнца Сила из Споразума пссетали су г. Пашвћа и са њиме су имали дужи разговор.

Дкмвптска метк Француски посланик посетио је руског посланака I. Трубецкоја. Г. ПроткЂ Г. Стојан Протгћ, бивши министар, допутовао је у Ниш са својом породацои. ВраТКО С8 1 Нмш После аудијенције код престолонаследнвка г. Павле Маринковић се вратио из Крагујевш у Нрш. Држи се да ће г, Мзрин* ковић бити примљен код г. Пашића а затим да ће от | путовати на своју дужност Др. Лаза Пачу Из Ниша нам јављају, да ће др. Лазар Пачу, Миаистар Финансија у току ове недеље отпутовата у Врњачку бању, где ће по савету декарском остати месец дана. Како је г. Пачу изјавво своју жељу да му се не одређује заменик, то ће он и у Бањи враштн своју минастарСку дужност. Н9ШРСК8 В8СТК Г. Мар Дунао, допаснвк француских листова отпутовао је ин Ниша за Букурешт одакле ће својим редакцијама слати извештаје. Продужешв одвуств! Средишни одбор предложио је министру војном, да се гвима војним обвезни* цима, који се сада напазе на одсуство продужи и то до 1. сепг. како би посвршавали своје домаће послове. Средишни одбор народних аосланика одредио је кредит од 5000 д. Мајданпечком Месн. Одбору. Ова ће се сума раздати сиро машним вородицама варо> шице Мајданпека, чији се храниоци налазе на војној дужности. Ннзалш К*ко је Министарство Унутрашњах Дела добило масу тужби из народа против власти око вађења уверења за инвалиду, то је Министар Унутрашњих Деча, у епоразуму са Манистром Просвете а Војним упугио распис свима властама иустановама у земљи. да се сва уверења потребна за добијање инвалиде имају смат< рати као хитне ствари. Ова одлука г. министра је за сваху похвалу. Набавка свмка Министир народне прв вреде тражао је да му се одобрв кредит закуповвну разних семена. ЛвМрСХв ШТ1 Др. Милон, лекар француске масије који се бави послом мисвје у Солуну допутовао је јуче Ниш. Са њвме је допутовао а др.

Манон, Амервчанин, којв је своје услуге ставио нашем Црвеиом Крсту. УШПјвђвШв Г. Лујо Баковвћ, који је пре извесног времеаа постављен за писара III кл. при нашем посланству у Риму, унапређен је Престолонаследниковим указом за секретара I кл. при нашем посланству у Паризу. Дунм 0?» Велгки Духовни Суд који је радјао у Нишу, завршио је сво е седвице. УодИом вкших вфкцкра Г. министар Војни упутио је Врховној Команди указ о унапређењу виших офацира са својим примедбама. Набавка т Министарство нзродне привреде образоваће за не колико дана комвсвју. која ће амати да проучи питање о томе, како да се под< мири потреба у дрвима. Звмљорадпа !адруга На данашњој седницв управе Земљорадничких Задруги нзабраће се делегатв којв ће отпутовати у Енглеску, ради куповине раз них артикала, које ће Земљорад. Задруге продавати Својим задругарима. ЋуШш Сшсфакобић Ваванв влтнмаш* Параз, 13 авг. Пуковник Стефановић, пређ. минастар војни, од/шкован је офицнрским кр< стом почасне легије. Председник републике му је прекјуче лично приденуо крст пред белгијским краљем Албертом и трупама.у околини Нансија.

1Ш№1 $РШ — Иввештај са фроитова Рим, 12 авг. У Триенту су наше трупе у долини Тонале после артиљериске првпреме заузеле улазак у долани Стрињо и приморале су непрвјатељске одреде која су држали тај положај да се повуку оставивши у нашам рукама осам логорских барака. Противнвк је одмах! отворио ватру на освојени! положај и извршио јн про-! тивнападе али је одбијен са! осетним губитцииа по њега. Тои смо приликом запленили много оружја, мунипије и осталог матерајала. У Кадоре је непрвјатељ јуче покушао својом артвље. ријом в бацањем бомби да оштети наше положаје на Кол ди Лона-Солезија и Алаја, али су се успешно тучени нашом ватром моралв одрећи убрзо тога.

На Сочи Око Тонлине, Плава као и на Крату не пријатељева артаљерија је показала велику активност против паших утврђења. Покушај да цоправн же лезничку пругу за Небрежину, коју су наше трупе

ј ш ранаје разорвле ва место асточно одТржићаморао је бити напуштен. Један непри.атељски аероплан летео је изнад Врешје ■ бапао 4 бомбе које су убвле 6 лица и раниле. Сва су лица грађанског реда.

Доедедњб веети

Криза — Са званичне се стране демантује НИШ, 17 звгуста. Са званичне Се стране сви гласози 0 кризи хабкнета г. Пашића демантују. Код краља — Краљ је позвао шефа главног штаба КРАГУјЕВАЦ, 17 авг. — Сазнаје св да ће ВојвОда Путнвк по нарочигој жељи Њ. В Краља бити првшљен у аудијенпију. Овом састанху краља са шефом главног штаба придаје се велвка важиост. Одговор Срп. Владе

На ноту Снла Влаиа ћс одговорити кров дан-два НИШ, 17 августа. — У доброобавештеним круговима се говорв, да ће најдаље до пегка Влада предати представницима Сала из Споргзума свој одговор нз ноту Сила. Закашњење одговора тумачи се преговорима који се воде између Ниша и престоница Сила Г. Чапрашиков Позив из Софије НИШ, 17 августа — У овдашњим политичким круговима се тврди, да ће овах дана отпутовати у Софију г. Чапрзшиков бугарски посланик по позиву своје аладе. ХралНешар п Храл €макуед Својеручно писмо срнског Краља НИШ 17 ав-устз. — Из дворских кругова Се сазнаје да је Краљ Пегар послао по нарочитом курару пиСмо талајанском Краљу своме пашеногу. Пред рат — Румунија позива своје офнцире ЦИРИХ, 17 авг. — Румунско манистарстви војно наредило је свима офицнрвма који се иалазе у Швајцарској да се у року од 10 данД јаве својам командама. У полатичквм се круговима сматра да је објава рата неизбежна пошго је влада наредвла офицарима д ј се врате преко Бриндизе. Код Радославова

— Тефек беј код бугарског премијера СОФИЈА, 17 авгусга. — Турски посланик Тефик беј посетио је др. Радославова и код њега се задржао веома дуго! Папа против Италије — Папа у служби Германштине РИМ, 17 авг — Талијански лнстови доносе вест да је утврђено да полагика коју данаС вода папска столица противна ннтересима Италије и Савезника. Талијанска влада је већ предузела код папске стодице нужне кораке. Ова вест је изазвала сензацију у целој земљи. Штрајк у Брајили — Немпчки прсти БУКУРЕШТ, 17 августа. — Обалски раднаци У Брајилв, њих 16.000 на броју објавдлн су шграјк. Ухваћена су писма вз хојих се аиди да је у Овај штрајк умешано в немачко посланство, које је вођама штрајка ставило на расположење 100 000 дин. Витешка крв На Изонцу рањен Гарибалдијев син РИМ, 17 августа. — У последњим борбама на Изонцу рањен је један од Гарибаддајеввх синова. Краљ га је одлнковао највашам војнвм орденом.