Stražilovo

223

ОТРАЖИЛОВО. БР. 7.

224

владајући се по оба ова прави.ча, у исти мах уме да се умери и у трошењу и у штедњи. Лукијан. Сократ, посматрајући једном мноштво ствари, које беху на продају, рече у себи: Како има много ствари, којих ја не требам! Диоген из Лаерте. Мени још није пошло за руком, да се свакоме допаднем На треба л' се томе чудити? Ни сам Зевс не може у томе да успе, било да људима даје кигау, било да им даје сухо време. Теогнис. Питали сиромашну девојку, шта носи у мираз своме мужу: „Стид и смерност своје породице", одговори она. Плутарх. Кад полавиш од куће, испитај, шта имаш да радипг, а кад се натраг враћанг, питај се, шта си урадио. Клеовул. Човек, у кога је поштена и похвална намера, ваља у томе да је непоколебљив, као што кшт чврсто стоји на постољу. Сократ Ласкање је као гробница, на којој ее налави реч: пријатељствп, али ништа доли та празна реч. Исократ.

Помишљај на туђе јаде и невоље па ћеш лакше сносити своје. Хилон. Мудрост је најбољи наук, што га отац својој деци оставља у наслеђе. Димокрит. Ч И Т У Љ А. У Руми је ових дана умрБО др. Стеван Димнтрвјеин!., адвокат и саборски посланик, у 53. години свога живота. Сава Стојчеввћ, архимандрит Кувеждински, умрљо је б. о. м. у Кувеждину у 74 години свог живота. Члан српске народне поворишне дружине Марко СуС>0тић, умрБО је 8 о. м у Панчеву. Поживио је 62 године.

Одгонетка загонетке у прошлом броју: Ева. (Решила Даринка Матићева пз Мола.)

ОДГОПОР УРЕДНИШТВА Душаиу Кушевићу у Пожеаи 0 ономе се најбоље можете иввестити из високог краљ. рескрипта од 1868. Лутентичног издања држимо да више нема, али је рескрипт делимице нре једно две године прештампала штампарија -ј- Николе Димитријевића.

Позив на претплату. Пред поштованом читалачком публиком већ су седам бројева листа „Стражилова". Из тих бројева могао се свак уверити, којим је путем .Стражилово" попјло а дружини, која је лист покренула, биће увек најсветија задаћа, да одржи „Стражи лово" на том путу и у том правцу. Дела су најбољи доказ. Обећавати не знамо и нећемо, —- чинићемо, делаћемо по снази, да народу нашем дамо здраве душевне хране у сваком погледу а све у лепој намери, како би и ми допринели радом својим бар што просвети народној. Радо чинимо то и чинићемо увек. Охрабрени тиме, што нам се јавио досад леп број сарадника и за забаву и за поуку и за уметност — обраћамо се народу, обраћамо се српској читалачкој публици поново и позивамо сваког, ком књига на срцу, ком здрава забава, поука и уметност и мила и драга, да се претплати на лист , Стражилово" и молпмо, да лист препоручи с.војим знанцима и пријатељима. Лист излази сваког четвртка на табаку а стаје 5 фор. за Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину; за Србију, Црну Гору и друге земље 14 динара или 6 фор. Пмамо још свију бројева од почетка. Претплата се шаље администрацији „Стражилова" у Нови Сад. У Новом Саду 10. (22.) Фебруарија 1885. Дружина око „Стражилова". САДРЖАЈ: Последња представа. Успомена на Лаву Телечког. Од Ж. — Кнев у купатилу. Приповетка Јаше Игњатовића. (Иаставак.) — Фата моргана. Песма — ћ. — Равни путеви. Приповетка Милана Савића. (Наставак). Жалим те ја! (С руског.) Н. — Најстарије српске народне песме, упоређене са бугарским, од Ђорђа Магар.чшевића. (Наставак) — Путописне црте. Успомене из Италије На Везув. Пише проФ. Ђорђе Дера. — Кши. жевност: „Народна библиотека браће Јовановића." — Листићи: Гласник. — Повориште и уметност. — Књи жевне новости. — Смесице. — Афорисми, — Читуља. — Одговор уредништва. „СТРАЖИЛОВО" излави сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је б Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на но године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године За Србију и Црну Гору 14 динара на годину. Рукописи се шал>у уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад. СРГГСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТ. МИЛРЈТШхА У НОВОМ САДУ.