Stražilovo

281

СТРАЖИЛОВО. БР. 9.

282

бања, прање и купање у ладној води и т. д.,) уједно нас у неку руку штите и од заразе. Неке заразе (мијазматичне и мијазматично-контагијозне) владају у извесним пределима ендемично. Тако је н. пр. наступна грозница у нашим пределима ендемична, колера у источној Индији, а у западној жута грозница. Гуша и кретенство је код куће у низбрдицама алпским и швајцарским. Сви ти предели, особито поједина места у њима, имају особена својства. Сви су подводни, влажни, пуни баруштина, од времена се на време суше, па онда труну у њима биљке, што су у води расле и друге органске супстанције. Многе од оних малих гљивица, које смо као узрок заразе упознали, такође се развијају у тој влази, која је пуна трулежи, а кад се вода сасуши, ветар их са песком носи на све стране, и заражује диспониране, кад доспе с њима у додир. Такве пределе морамо опростити влаге и бара, тих легла многим заразним клицама, трулежи органских супстанција, том савезнику заражљивих клица, морамо на пут стати у тим пределима, ако хоћемо, да их учинимо имунима и себе да ослободимо од многих зараза. Техника је у томе погледу данас далеко дотерала, само кад би и меродавне личности ишле увек у корак с њоме. Регулисање река само по себи већ много утиче на стање бара оних предела, кроз које теку, а засипањем, калмотажом,*) дренажом,**) канализовањем, наеађивањем таквих биљака, које брзо расту, а при томе влагу из земље у себе јако увлаче (сунцокрет, мељ, индијски пиринач) могу се

*) Калмотажом се испуњавају баре талогом од блата и песка ив воде, која се преко тих бара спроведе. **) На тај начин се вода ив баруштина помоћу печених вемљаних цеви, које се криво у вемљу вабадају, прикупља у јендеке, а одатле своди у реке или убле, 8а тај посао ископане.

подводна поречја и баруштине на њима, дакле читави влажни предели, скоро сасвим исушити. Насељена места одржаћемо сува, чиста и здрава, ако се постарамо за добру калдрму; калдрма се лако чисти, слабо пропушта влагу и воду, а вода се с ње лакше слива; ако се побринемо, да кишница и сплачине из газдинства и занатлинства сходним олуцима што потпуније отичу у добро грађене канале; ако одмете газдинства и од различитих заната, као и измете људске и животињске што боље уклањамо из близине наших станова; ако пазимо на избор сходнога земљишта за гробља и ако особиту пажњу обратимо на бунаре. Вода у бунарима гдекојих места много пута стоји у свези са барама тих места, особито у пределима, где кладају ендемије (епидемије ендемичних болести). Таква је вода заражена и приметићемо, да у таквим местима са ендемијама сви становници, који црпе воду из којег бунара, врло често оболе, а друге, који грабе воду из доброга бунара, поштеди ендемична болест. Мора се дакле при копању и подизању бунара особито пазити на то, да се у њих добије вода само из чистога и сувога земљишта, па ако таквога на том месту нема, да се спроведе водовод, који ће доводити макар из удаљених предела увек само свеже, чисте, з граве воде. Откако је у Бечу направљен нов водовод, који доводи Бечлијама изворну воду из брегова алпских (Зсћпеећегј? 2070 т.), нема у Бечу тако рећи врућице, а ттређе, кад су из дунавскога канала пили воду (из водовода фердинандовога) није избивала преко целе године и врло је многе жртве односила. Ире водовода доносило се у Рудолфову болницу преко године просеком од прилике 500 болесника од врућице, а откако је нов водовод, само око 50 преко године. Откако је спроведен нов водовод у Бечу, спао је број болесника од врућице у њему за 90 процената. (Нает«чвиће се.)

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ,

ТЈвТЈ8Т &ЕША. 8АВКАКЕ РШРОУ1Е8Т1. ј^|®12с1аје „МаУса ћгуа^ка". 8уегак ргуј. 1Ј 2аегећи. 1883. 8-ина, стр. 341. Цена 1 ф. 50 н. (Свршетак.) Приповетке, о којима ћу да говорим сад, немају те књижевне вредности као оне, о којима сам говорио до сад. Вредност. новеле „Тигоро1јвкг 1ор" лежи поглавито у том, што је ирва новела, коју је написао Шеноа, још године 1864.

Младалачко, лирско расположење у свези с младалачким несташлуком произвело је ту новелу. Карактеристична је на сваки начин по Шеноу. Јер док писци у његовом добу упадају обично у пеки афектирани песимизам, те себе и своје осећаје подвргавају спољашњем упливисању уображених светских непогода или душевној и срдачној незгоди, дотле се Шеноа самостално диже над тим и таквим навалама и насртајима душевних утицаја, и ако иначе не, а он лаким хумором прелази преко њих.