Stražilovo

79!)

Рецимо да такав догађај — стрељање, гледа какав мдад, још незрео дечак (као што то увек и бива). Гледа оиог, како јуначки стоји према напереним пушкама и говори светини Свет га слуша. 'Гријумфује што ће погинути на видику целога света!.. Смеје се! И — „нити цикну, нитизубма шкрипну" — умире као какав — Херкулес! Зар неће то дете доцније промишљати о томе? Неће ли можда у .чрелијим годинама пожелети такво јунаштво? Ако га завитла хрђаво друштво у понор зала и несреће,

800 онда ће заиста зажелети! То ће бити зрео плод баченог семена! Плод смртне казне. И опет се морам вратити на оне значајне речи нашег криминалисте: Тек што се смртна казна извршила, предигло је неко дете једноме од гледалаца кееу — из недара! Тако је то; ал о томе ћемо доцније коју више проговорити. Сад да — причамо. (Наставиће ее.)

ОТРАЖИЛОВО. БР. 25.

П030РИШТЕ И УМЕТНООТ. (Српеко пародпо позориште у Земуну.) У суботу 8. о м. прикавала је дружина нашег народног нозоришта у Земуну „Лудвига XI." а у недељу 9. о. м. Сиглигетијевог , } 06јничког бегунца;" у понедел>ак 10. о. м. ирешли су чла ' а.0;Ш 'доворишне дружине: Ружић, Добриновић, Димитријевић, Станојевић, Ј. Добриновићка и мала М. Димитријевићева те су тамо ваједнички са члановима крал»евског народног позоришта Беог[)адског: Гргуровом, Нигриновом, Ђуриши ћевом, Ј. Поновићевом, и Лугумерским приказали Вилбрантову „Робијашеву ћерку," у којој се нарочито одликовао Ружић у улоги Фабрицијуса. У среду Је била опет заједничка предетава у Београду; давао се Шекспиров „Краљ Лир." Од чланова наше позоришне дружине суделовали су у тој представи : Ружић, Лукић, Добриновић, Динић. Марковић, И. Станојевић, Ђурђевић. Љ. Станојевић и Л". Хаџићева. Од Београђана је Тоша Јовановић давао Лира, Милка Гргурова Регану а Нигринова Гонерилу. Наш је Ружић имао у рукама улогу дворске будале а Л. Хаџићева улогу Корделије — Представе су у Земуну због кише могле тек бити продужене у четвртак 18 о. м. Тај је дан приказан Ларонжев комад: ;; 0чина маза."

ске пријатеље, да нритеку у помоћ том родољубивом подузећу. Сваки дар се ирима са захвалношћу и изнеће се на јавност у часопису „Бииса. а Да би стекли појма о ваљаности песникова делања, препоручује лужичко српска омладина да купимо дела 2еј1ег-ова. (Свеека стаје неувезана: 2 ф . 75 новч. увезана 3 ф . 35 н.). — Ооруке и новци нека се шаљу на адресу: Ма1зеј Нап^пк, СћетпЛг, МиМепз^г. 42 а III К§т. басћвеп. Росијеве „Студије о Шекспиру", о којима смо напоменули у 1. броју нашег листа, преведене су на немачки. Превео их је Ханс Меријан а превод је изашао у наклади Едвина, Шелмпа у Липском. — За неколико ће недеља изаћи у Паризу „међуртародни летопис за знаности и књижевности" под главним насловом: 1<е Мопс1е (1е 1' Еврггб. Летопису ће т<>ме бити садржај : 1. Знанствене расправе; 2. Преглед литерарног кретања по свим културним земљама; 3. Законодавство и књижевност; 4. БијограФСке и библиограФСке белешке о знаменитијим иисцима свију народа; 5. Распис награде; 6. Књижевничке дружине; 7. Читуља. Издавалац летоггиса тога, Др. Едуард Левентал моли писце, да му саопште, каква је који дела написао и издао од год. 188*. амо.

ЕЊИЖЕВНЕ Н0В00ТИ. — У оставини славног чешког историјограФа Палацког има опис његове младости (1798—1818), што је сам Палацки написао. Нри свечаном откривању попрсја Палацкова на кући, у којој је великан тај умрво, продавали се сепаратни отисци те његове аФтобијограФије а приход ће ићи у фонд за подизање споменика Палацковога. — Лужичко-ерпско омладинско друштво „8ег1)8ка 81зи(1олтса т1о<1оз6" почела је издавати дела Андрије 2еј1ег-а, најславнијег и најобљубљенијег лужичког иесника Још 3—4 свеске па би било готово то дело, али прилови, који на ту цељ тешком муком беху сакупљени, уеануше Зато је горесшшенуто друштво издало проглас, у ком нозива све словен-

БИБЛИЈОГРАФИЈА. Кумјаеннопи. Роман у два дела Написао Анри Гревил Превео Вранко Мушицки. Први део. Свеска трећа „библио теке одабраних романа." У Новом Саду, ивдање и штампа А. Пајевића 1885. Стр. 254. Цена 75 нов. или један и по динар. Народпа Сшблнотека Браће Јовановића. Свеска 107. „Н еманићи" од Јована Рајића. III. Цена 16 н (35 пара). До бија се у свима српским књижарама — Претплата на 24 св ф. 350 (7 дин.) а поједина 18 н. (40 иара) и онда шњизиара шаље о свом трошку сваку свеску уредно. — Иалави сваких 14 дана 1 св. — Новац се шаље у напред с пошт. у путницом. Иенравак. У 22. бр. нашег листа у првом Петраркином сонету поткрала се крупна штампарска погрешка у трећој строфи; место „велим" треба да стоји „вехни"; у четвртом сонету у првој строфи место „пурпуно" треба да стоји „пур пурно"; у петом у трећој строфи место „На мртвој" треба да стоји „Не мртвој".

СЛДРЖА.Ј: Прољетни демон. (Из морскијех пјесама.) Од Владимира Тројановића. — Суђено је тако. Приповетка са села. (Наставак.) — Смрт Али-бега. Народна песмз. Прибиљежио Ђорђе Свитлић. — Разни путеви. Приповетка Милана Савића. (Наставак.) — Суламка. Жилосна игра у пет чинова. Написао Фрања Кајм. Превео Благоје Бранчић (Наставак.) — Најстарије српске народне песме. IV. Легенде. Од прОФ. Ђ. Магарашевића. (Свршетак) Стрељани. Од Љубинка (Наставак.) — Листићи: Позориште и уметност. — Књижевне новости. БиблијограФија. .

„СТРАЖИЛОВО" на по године, 1 Фор

излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу гОдину, 2 Фор. 50 новч. 25 новч. на четврт године За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину Рукописи се шаљу уредништву а нретилата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТ. МИЛЕТШхА У НОВОМ САДУ.