Stražilovo

1769

СТРАЖИЛОВО

1770

ћу расирава Васе Вујића „Стара и нова исихологија"; 5. по оцени Милана Савића примљен је за „Летопис" и са 30 Фор. награђен спев Војислава Ј. Илијћа „Смрт П е р и к л о в а." — Књижевно одељење „Матице Српске" имало је своју седнив^у 10. о. м. Председавао је др. Ђорђе Натошевић а присутни су били ови чланови: др. Љубомир Радивојевић, др Лаза Станојевић, Светозар Савковић, ФилипОберкнежевић, АлександарСандић, Миша Димитриј евић, Стеван 1екић, др. Милан Јовановић-Б ату т, д р. И лиј а Ву чети ћ, Мила н Андрић, Андрија М. Матић, Стеван Милованов, ПавлеМарковић и уредник овог листа. Од важнијих предмета, што се претресали на тој седници, истичемо, да је кљижевни одбор упућен, да до првог састанка књижевног одељења поднесе предлог о том, на што де се употребљују приходи од задужбине А т а на с и ј а II. Г е р е с к о г, узевши у обзир нредлог Павла Марковића, да се приходи те задужбине употребе на прикупљање и издавање народних умотворина, и иредлог Мише Димитријевића, да се од тих прихода издају српске историјске сгарине.

ЕЊИЖЕВНЕ Н0В0СТИ. — У 38. броју нашег листа на страни 1355. јавили смо по „Виделу", да се у Београду спремао нов дечији лист „Мала Србадија." Неки дан добили смо угледни број тог дечијег листа, са горњим додуше насловом, али не са истом Фирмом издавалаштва и уредништва. Ио оној је белешци наиме требао бити уредник учитељ П е т. М. Н и к е т и ћ а власница књижара Велимира Валожића, а сад из угледног броја видимо, да је уредник „Малој Србадији" учитељ К. Нетровић, власник „учитељско удружење" а издавалац „редакциони одбор М. Срб." Први ће број изаћи 1. Јануара — у проспекту стоји додуше 1880. но свакако је мишљено — 1887. Програм је овој „Малој Србадији" с малом изменом оиај исти, који смо саошптили у 38. броју нашег листа у оној белешци. Но у погледу излажења и цене учињена је промена. Ова ће наиме „Мала Србадија" излазити дваред. месечно, 1. и 15. сваког месеца, а стајаће на годипу 4 динара. Угледни број доноси две песме од уредника, чланак „Како је на северу" са сликом „Како се возе на северу", две приповетчице, чланчић о ждраловима и како треба пазити иа зубе 7 и још две три занимљиве ситније ствари. — Од нове године излазиће у Великом Бечкереку нов недељни лист, који ће се бавити „општим српским интересима, просветиим и автономним, даље ужим интересима банатским, мештанским и околним". Лист ће се тај звати

„Глас". Издаваће га кг-Бижара Ј. Грчића, а уредник ће му бити др. Емил Гаврила, главни пак сарадник др. IIавле Бота. Цена је 4 <&ор. годишње. — У издању књижаре браће М. Поповића изашле су ово дана „Најлепше и нај о д аб раниј е приче из ,Хиљаду и једне ноћи'." У збирци су тој ове приче: 1. ; ,Аладин и чудотворна ламиа"; 2. „Харун ал Рашид и слепац Абдалах"; 3. „Прича о гуроњи"; 4. „Рибар и дух"; 5. „Опчињени Абдул Хасан"; 6 „Синдбад морнар", (у почетку је триред „Синдбад" а после консеквентно само „Синбад"); 7. „Коњ виловњак"; 8. ,.Краљ Ађиб"; 9. „Ужар Хасан"; 10. „Али Баба и четрдесет лопова". Уз књигу је додано шест слика а цена јој је 60 новчића. — Од нове године почеће у Загребу излазити нов часопис у месечним свескама по 4 табака велике осмине. х 1асопис ће се тај звати „Смотра" а уређиваће га Милан Грловић. „Смотра" ће бити уређивана као стране тако зване Ееуиез, те ће доносити белетристичне радње сваке врсте, песме, поучне и популарно писане расправе и чланке из свих научиих струка, извештаје о сувременом напретку књижевности у свих модерних а нарочито словенских народа, извештаје о драмској, музичкој и о образничким вештинама и најпосле тачну библијограФију књижевних производа на словенском југу. Цена ће бити „Смотри" 5 Фор. а. вр. годишње а ноједина ће свеска стајати 50 новчића. — Одисга једва чекамо прву свеску тога новог часописа па шат се уверимо, да ће часоиис тај бити „корисна и потребна свеза између строго струковних и знанствених и ли забавиих оргаиа и да је звана, да упозиа и наш (свакако мисли: сав југословенски) свет најкраћим путем с вањским светом и обратно." У тб име желИмо му најлепшег успеха. — Од Имра Шереша, што се у најновије доба у мађарској књижевности истакао травестијама „Илијаде" и „Одисије", (в. 6. бр. нашег листа на стр. 211. и 15. број иа стр. 516.) изаћи ће за који дан хумористичан спев под насловом „А уа8и1за8 6б1}ок". — Виднћемо, тита ли ће то бити.

АФ0РИ0МИ. (РиМСКИ.) Хвалиш ли се оним, што си дооро учинио, изгледа, као да се не хвалиш зато, што си то учинио, ноћ ивгледа, да си учинио добро, да се п.имс хвалиш. Млађи Плиније. Јели икад било порока а да није имао адвоката (бранилаца)? Сепека. Бол.е душевие не личе на телесне болести : што су оне теже, тим мање их осећамо. Сенека.

Поново молимо поштоване претплатнпке нашег листа, који нису подмирили свој дуг, да то учине. Уједно молимо и остале претплатнике, да обнове претплату за и АУ ћи „Стражидова*. Администрација. САДРЖАЈ: Највећи јад. Песма. Н. В Ђорића. — Мија Бродар. Приповетка из Баната. Написао Милутип Јакшић. (Свршетак.) — У зору. Песма. Од Војислава. — Шарена јуница. Слика из словачкога народнога живота. Наиисао Мартин Кукучин (Бенцур). (Наставак). — Сукоб. Песма од Рајка. — О књижевном раду дра Јована Суботића. Од С. В. П. (Наставак.) — По тихој вечери. (Махалицки.) Но чешком Ј. С. Ч. — Српски речник за пчеларе. Саставио Јован Живановић. (Наставак.) — Писма о српско-бугарском рату. Г ђи К. X. Пише Данило Недељковић. Писмо X. — Љстак. Писма Вука СтеФ. Караџића Дукијану Мушицком. Износи на јавност Миливоје К. Бранковић. XXI. — Љстићи: Гласник. — Књижевне новости. — Афорисми. „СТРАЖИЛ.О.ВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на ио године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године. За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годииу. — Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИЋА У Н. САДУ.