Stražilovo

Б Р. 1.

ОТРАЖИЛОВО

15

показати, да се они Вас ушгаше, и да се иочну стиђети прескочити I>ас; а то можете учинити само књижевним стварма. Само Вас молим (Ватпе чести и славе ради), да не гледате на којекакве магарце, него да радите онако, као што би се допало ученим људма (н. п. Ајхорну и Ердеру и осталим онаковим); зашто видите, да свој богодани ум забадава чините рабом. Кад се смијемо сујеверију нростога народа, не треба да сами будемо сујеверни (у ђекојим стварма). За што не бисте Ви у Српским одама узели моју ортографију са свим?

Еога се бојите, кад Вам ум каже, да онако треба? Немојте мислити, да ја нудим као Турчин вјером ; не марим. Што и вигае сад присгане самном, то ћемо прије поставити темељ литератури; а што и мање пристаје, то је мени већа слава, пгго нијесу сви људи кадри мислити као и ја. — Видите, шта Вам Љубибратић каже за оде; и има право. Живот ода зависи од језика. — Већ сам Вам доста нисао ово дана; сад Вам више нећу писати, док ми на сва ова писма не одговорите. Будите здрави! У Бечу, на мученике 1820. Вук.

Г Л А. 0 Н И К, (XIV. Светосавска гимнааијска Оеседа) биће ове године у дворани код „Јелисавете" и то са овим раепоредом: 1. „Дижите школе!" од 3. Ј. Ј. слозкио Роберт Толингер, уз гласовирску пратљу пева мешовити лик гимназијски. 2. „1,а (Јапзе <Јез е1&8", сарпсе ћгШап1 раг Ј. Веућасћ (ор. 58.), свира на гласовиру гимназиста Јован Јовановић. 3. „Црногорац Црногорци", од Ђуре Јакшића, слоисио Зајц, пева мушки лик гимназијски. 4. „Учимо се !", сложно Јован Иванишевић, нева дечији лик гимназијски. 5. „Царица Милица и Владета војвода", народна песма, сложио Хорејшек, пева гимназиста Ђорђе Павковић и мушки лик гимназијски. 6. „Сети ме се!" четворопев, сложио Ђуро Ајзенхут, певају гимназисте Светислав Петковић, Тодор и Стеван Николићи и Бошко Петровић. 7. „Мутан Дунав", народна песма, сложио Толингер, пева гимпазиста Тодор Николић и мешовити лик гимназијски. 8. „Песмом срцу —" од Драгомира Брзака, сложио Јосиф Маринковић, пева мушки лик гимназијски. 9. „Српска народна игра", за гласовир.на четир руке сложио Толингер (ор. 11. а.), свирају гимназисте Владан пл. Војновић и Младен Симоновић. 10. „Славују", сложио Толингер, пева мешовити лик гимназијски. — Римназијским је беседама цељ тако племенита а и иначе су за тринаест ових година толико већ омилиле овдашњој и околној публици српској, да их зацело није потребе нарочито препоручивати.

П030РШПТЕ И УМЕТН00Т, (Раја Павловић), члан краљ. срп. народног иозоришта у Београду, певао је, као што „Србобран" јавља, недавно у Загребу пред интендантом тамошњег земаљског позоришта, иред одбором и позваном иубликом тенорски парт, што иде уз прегијеру „М18егеге" у Вердијеву „Тгоуа^оге^-у, и Бранков „Укор" (да ли у Јенковој или Зајцовој композицији, то „Србобран" не каже) те је звонким својим гласом задивио слушаоце. Загребачка позоришна управа рада је Лавловића да ангажује, а „Србобран" ту врло добро пита: зар се не би могао наћи ниједан меценат у Београду те да Павловића даде ишколовати и тако га сачува српској Талији? (Први Србин циикограф) је Марко Иваиишевић, брат композитора Јована Иванишевића. Марко је изучио фотоцинкограФију код уметника Машека у Прагу. Судећи по

првом раду љегову у „Јавору", у њему смо добили вал>ана уметника, којр1 ће бити на корист и дику нашим илустрованим листовима и књигама. Нека му је у то име сретан рад!

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ. — Народна библијотека браћеЈовановића улази већ у седму годину. Као седмо коло те библијотеке изаћиће јој свеске 145.—168. и то ће се у овом колу довршити прво и прво дела Јована Стејића, даље и главни део из историје Јована Рајића; наставиће се осим тога дела Стеријина а наћиће места у том колу и дело једно Лазара Хазаревића, од којег су у 91. свесци те библиотеке изашли „Пријатељи". Од Словена заступљени ће бити Тургењев, Груђињевски, Бозђех и Јурчић; од несловенских пак писаца доћиће на ред Голдони, Шилер, барон Јожика и Трубех. Народна ће библиотека и даље излазити редовно сваких четирнаест дана а претилата за '24 свеске износи 3 Форинта и 50 новчића. Браћа Јовановићи се одиста својеки старају, да им народна библиотека буде уређена што само може бити савесније, и ми је се не можемо довољно напрепоручити. Та зазор је и срамота, да то предузеће нема више од десет претплатника те га издавачи само материјалним својим жртвама могу да одрже. Требало би да има одзива са свију страна, али јо, шта ћемо, кад сриској књизи тако слабо ирти. Хоћемо ли већ једаред дочекати и бољих времена? — Одбор удружења јавних правозаступника у Београду покреће од ове нове године свој орган, лист за правне и државне науке, који ће под насловом „Бранич" излазити дваред на месец у свескама од најмање два табака а по цену од 12 Форината годишње овде за нас. — Пожаревачки дечији лист „Родољуб" престао је био излазити још нре два три месеца. Уредник његов, Јовић, јавља сад, да ће „Родољуб" опет излазити и то под уредништвом Милана Убавкића а уз главну сарадњу пређашњег уредника, даље Св. Вучовића, Т 1ика-Васе и Јована ГХоповића, у старом иравцу и по стару цену, У „Новој Уставности" разлаже Јовић, зашто је стари „Родољуб" престао. Он је наиме свој лист мислио да уступи учитељском удружењу а ово није пристало на то, него је покренуло „Малу Србадију" те се тако разишли. — Тек смо пре неки дан добили 9. бр. „Гудала", свеску за септембар. Главни је чланак у тој свесци намењен