Student

Изјава г. д-р Михајла Илића

(Наставак са прве стране) „гледа своја посла", како се то обично каже, него да исто тако „гледа своја посла“ и професор, и учитељ, и лекар, и свештеник, и радник, и трговац, и занатлија па и сељак, једномречи сви од реда. Та н>ихова жеља ако није оправдана, бар је сасвим разумљива: пошто би сви тако гледали своја посла, њима би остало да се старају о општем послу који би тако постао њихов посао. Резултати остварења оваквог схватања ако се већ не виде, није тешко да се замисле. Само да се разумемо. Ја не препрепоручујем омладини да се бави уском и ситном дневном политиком. Говорећи са вамао овој ствари, мени су у памети дани када су у нашој омаладини ницали или у њој стицали своје главне поборникв идсјни политички и социални покрети. Природно, у колико је наше друштво расло и напредовало, у толико се и ово тежиште из омладине померало на другу страну, у политичке странке које је народ слободно организовао, у јавно мишљење које се слободно изражавало и, да не ређамо даље, у скупштину која је давала и обарала владе. Али друштво не иде увек напред него се, нажалост, враћа и назад. И онда, природно, у таквим околностима опвт наступа померање тежишта и омладини поново нрипада улога коју је и раније играла. Да би ову улогу испунила, себи на част, земљи на корист, она мора, у овим стварима као и у другим, што боље испитати и што тачније утврдити где Је иотина. Кад с тим буде начисто, она истину има одвести победи снагом разлога на којима се она заснива и јачином одушевљења које она изазива.

О студентској штампи

У вези са горе изложенин аамодили смс} г. професора да нам нешто каже н о нашој штампи, коју претставља наш једини студентски лист »Студент€. Предусретљив као и увек рекао нам је:

По себи се разуме да омладини, која жели не само да слуша и гледа него и да говори, њена сопствена

штампа може послужити као успешно средство рада. При томе би требало особиту пажњу обратити верном обавештавању о догађајима за које је нераздвојно везана судбина наше земље ствар иначе сасвим природна, али коју је, ето, данас нужно нарочито наглашавати. То би био први, непосредни задатак, коме би следовали даљи и вишн, али који ипак не би био мање зиачајан од њих. Јер, не треба се варати, ништа боље од истине није у стању растерати сумрак који се шири код кас и око нас.

Ја верујем, завршио је г. професор, да се пбтпуно смажемо да за сада не би требало шта више рећи, уосталом, ја вам стојим на расположењу. Напустили смо г. Др. Илића иеобично аадовољни и дирнути његовом предусретљивошћу и на улици, путем ка редакцији размишљасмо о речима г. професора и с надом, коју нам је он улио, створили смо илузију једног бол>ег друштва које неће бити обавијено тамом и сумраком, кроз који смо се ми уистину пробијали, М. Ј.

РЕВИЗОРИМА И ПРЕТПЛАТНИЦИМА Умољавају се ревизори да у што краћем року изврше обрачун старих бројева,упротивном редакција ће бити принуђена да им обустави слање листа! Исто тако моле се претплатници да обнове претплату на лист како им се не би слање листа морало обуставити! На чековима назначити да ли ли је претплатник нови или стари.

Наши професори су се изјаснили за чување угледа нашег Универзитета и за стварање бољих усло-ва живота својих ученика

Ирошлог месеца Удружење универзитетских наставника озржало је своју скупштину. О тој скупштини ми на жалост знамо толико колико смо у новимамд могли прочитати, па ипак, и то је било довољно да побуди наше интересовање и да нас истински обрадује, јер видимо да наши професори, не више само у својству Универзитетских власти и не више само као појединци, већ ето и преко свог удружења, хоће да се боре за слободу науке, за углед наше највише просветне установе и за стварање бољих услова, данас, и поред свих успеха, још увек тешког студентског живота.

Правилно оцењујући ситуацију у којој се данас налази наш Универзитет и уочавајући опасности које му прете, г. Др. Васиљ Пововић одредио је и смернице будућег рада удружења универзитетских наставника: „Нема, господо, оног старог поштовања и уважавања према Универзитету и његовим професорима. Да бисмо гратили стару веру и да бисмо показали да су сви иапади неправедни, треба да прикупимо материјал у једној брошури преко нашег Удружења да покажемо целокупној јавности да смо ми у праву, а не они који нас нападају. Нашој јавности треба што више напомињати да је општа потреба да се врати онај стари углед Универзитета, да се сузбију сви они злонамерни гласови који се шире у њој. Јер, цил> нашег Удружења ]е да се бори

не само аа слободу и наирсдак науке него и за углед наше наЈвише просветне установе, Универзитета.,. „Има још једно питање коме наше Удружење треба да посвети највећ> пажњу, а то је студентско питање. Треба свим силама да се боримо да омогућимо нашим студентима што бољи и удобнији живот, што лакше и удобније школовање... „Да се све то постигне, мислим да би било да се под окриљем управе нашег удружења образује један нарочити одбор који би се бавио искључиво овим најактуелнијим питањима; враћањем старог угледа, уважавања и поштовања Универзитету и његовим наставницима и побољшању услова за живот и рад наших студената." Борећи се за Аутономију универзитета и развијајући интензиван културни живот, ми бранимо и дижемо углед нашег Универзитета, а радећи кроз наша стручна и економска удружења за остварење студентских и екоиомских захтева, ми радимо на бољим условима школовања. Ми смо у том циљу сарађивали са професорима и Универзитетским властима. Резултати тога нашег рада и сарадње наше са професорима већ су видни и знатни. Ми смо зато спремни да ступимо и у сарадњу са Удружењем универзитетских настанника, да бисмо на тај начин ефикасније радили за одбрану Аутономије универзитета, за достојанство научне мисли, за независност, слободу и напредак културе.

Поздрављамо нашег професора Г. ЖИВОЈИНА ПЕРИЂА

Навршавајући седамдесет година живота посвећеног науци, наш професор господин Живојин Перић одлази са Универзитета. Његово огромно научно дело служи на част не само њему већ и Универзитету чији је професор био, оно обогаћује науку којој се посветио, оно за нас претставља живи извор сазнања. У моменту кад г. Живојин Перић одлази ми не можемо у нашим ступцима говорити о његовом обимном и многоструком научном раду, из разних области друштвених наука, ми можемо само да му се захвалимо на великом делу које нам оставља, на ономе чему нас је учио својсм преданошћу и љубављу према науци и слободном научном раду.

Као велики научник г. Живојин Перић је знао да оцени велики значај Универзитета, он је као професор бранио његов углед, он је правилно оценио улогу студената у развитку Универзитета и науке уопште; он је зато и био велики пријатељ студената. У тешким и судбоносним данима априла 1936 г., иступајући испред професора Правног факултета г. Живојин Перић је бранио углед ове највише научне установе, великом снагом свог научног ауторитета он је тих дана бранио угрожене универзитетске слободе. У том великом и досад најзначајнијем студентском покрету г. Живојин Перић је стао на страну студената. У моменту кад г. Живојин Перић одлази са Универзитета ми га поздрављамо, обећавајући му да ћемо преданим радом унапредити науку којој смо се посветили, да ћемо науку у интересу народа примењивати и да ћемо је бранити од свих насртаја.

Још један резултат сародње професора и студената

Г. г. профссори Мсдицинског факултета у Београду примили су предлоге студената Мсдмине ва измену Урсдбе о Медицинским факултету и израдили нов проЈект Уредбе. ОваЈ проЈект Уредбе потпуно задовољава студенте медицине. Савет Медицин ског факултета у Београду предложио ге ову Уредбу Медицинским факултетима у Загребу и Љубљани и од њих добио позитиван одговор. ОчекуЈемо да ће оваЈ проЈект Уредбе проћи кроз Универзитетске Сенате у Београду, Загребу и Љубљани бев икаквнх сметњи и задржавања.

Управа Лкадемског позоришта I зива стуенте коЈи су вољни да глуме, да дођу у просториЈс Академског позоришта у сутерену Нове зграде Универзитета у четвртак 8 фсбруара 8 часа по подне.

Опомињу се студ. удружења да у смислу одлуке пленума студ. удружсња изаберу поверенике за лист који се имаЈу неод.loжно Јавити« дакциЈи на дан 5-11 у 4 часа по подпе, ради важног договора. ★

ДУЖНИЦИМА СТУДЕНТСКЕ ЗАДРУГЕ „САМОПОМОЋ"

Внше од стотину сиромашних студената, коЈи су рааносили млско Студентске задруге „Самопомоћ" београдским грађапима, зарађујући тако за живот, остали су дужни, неисплаисплативши задрузи сво примљено и разнешено млеко, преко две стотинв хиљада дипара. Многи од ових завршили су већ студиЈе и запослиди се у државноЈ или приватноЈ служби. Управа задруге „Самопомоћ одлучила Је да све своЈе дужнивс преда У ниверзитету, коЈи ће судским путем или сретствима своЈе власти реа.шаовати потраживања аадруге према свима њеним дужницима у корист задруге.

Овим обавештавамо све дужнике задруге „Самопомоћ" да на време рогулишу своЈа потраживања према задрузи да не би били изложени судском гоњењу или другим неприЈатностима. Управа задруге нарочито скреће пажњу дужницима задруге, редовним студентима да неће моћи унисати идући детњи семсстар, ако до почетка уписа не буду регулисали отплаћивање свога дуга према задрузи.

ЛИСТА ДЕЛЕГАТА за Потпорно удружење

МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ Делегати:

1. Радомир Герић, 2. Рагомир Ђулаковић, 3. Осман Карабеговић, 4. Војин Ђерковић, 5. Вера Шпољар, 6. Павле Геренчевић, 7. Ото Весел, 8. Чедомир Бјеладиновић, 9. Емил Кошута, 10. Милојка Арсикић, 11. Димитрије Мијовић, 12. Алфред Ржехак, 13. Чедомнр Вуксаноеић, 14. Јован Панић, 15. Радомир Бошковић, 16. Станислав Мартиновић.

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Делегати

1. Протић Добривоје, 2. Капелан Богдан, 3. Бурџевић Рифат, 4. Матић Милован, 5. Стефановић Драшко, 6. Петковић Ратомир, 7. Вулетић Борислав, 8. Дошен Илија, 9. Минић Милош, 10. Јанићијевић Милија, 11. Ђурић Момчило, 12. Вуковић Милева, 13. Малетин Павле, 14. Петровић Момчило. 15. Бранков Дејан, 16. Марјановић Милорад, 17. Перовић Пуниша, 18. Леђенац Миленко, 19. Прелић Милан, 20. Вуковић Анђелко, 21. Николић Драгослав, 22. Ђуровић Милинко, 23. Ранков Александар, 24. Тупањанин Иванка, 25. Церић Сима, 26. Ромић Боривоје, 27. Рибар Иво, 28. Златарић Станко, 29. Попара Мирослав, 30. Релић Петар, 31. Умеровић Есад, 32, Крзић Енвер, 33. Радовановић Ђорђе, 34. Пенџуровић Страшимир, 35. Стојановић Радомир, 36. Вељковић Ратибор, 37. Станић Ђорђе, 38. Бајец Фрањо, 39. Мустафовић Шаиб, 40. Хубачек Ото, 41. Трњанчев Боро, 42. Митровић Велибор, 43. Давичо Мирко, 44. Косовац Младен, 45. Балножан Милош, 46. Зечевић Богољуб, 47. Коцић Боривоје, 48. Ракочевић Јагош, 49. Бујковић Слободан, 50. Доброш Сокол, 51. Срдић Дражен, 52. Поповић Мирко, 53. Милосављевић Милан, 54. Радован Михајло, 55. Милисављевић Ратко, 56. Дунђерски Петар, 57. Новаковић Грујо, 58. Јуринец Роман, 59. Тодороаић Радомир, 60. Радовановић Ратомир, 61. Протић Исидор, 62. Величковић Боривоје, 63. Тодоровић Алекса, 64. Мојковић Миодраг, 65. Ратковић Витослава, 66. Миленковић Надежда, 67. Митић Миодраг, 68. Јоцић Ђорђе.

ТЕОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ Носилац листе колега Живојин Мунић.

ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

1. Носилац листе: Бранислав Ћирлић, 2. Јанковић Милка, 3. Манце Давор, 4. Драшкић Дрина, 5. Дајовић Војин, 6. Гавриловић Вукосава, 7. Коларић Миодраг, 8. Булајић Вукашин, 9. Бакотић Вера, 10. Јовичић Милош, 11. Печић Момчило, 12. Ербез Илија, 13. Међедовић Шукрија, 14. Хумо Авдо, 15. Радовнћ Радован, 16. Трипковић Даница, 17. Фијаменго Анте,

18. Милекић Божана, 19. Блажић Загорка, 20. Влатковић Љубида, 21. Бркић Светозар.

ВЕТЕРИНАРСКИ ФАКУЛТЕТ Делегати:

1. Филшкшнћ Ифет, 2. 1 утвајн Карло, 3. Јефггић Бранислав. Заменици: 1. иекоаић >\нх)ел, 2. стоЈановил АооривоЈе.

ПОЉОПРИВРЕДНО-ШУМАРСКИ ФАКУЛТЕТ

1. Јоцић Миладин, 2. Иашш Слободан, 3. 1 ајип Ратимир, 4. Поштић Радиша, о. Крушчип Љупомир, 6. иехар .оалатовић, 7. Бојислав Ђурковил, 8. Ивковић У. Иенезић Слободан, Ш. Ђогавац Драгослав, 11. Жепина Сокола, 12Хузбашић Абдулах, 13. Аоџић Хусејин, 14. 1 уњак Отои, 15.

ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ

1. Плавкић Петар, 2. Диздар Војно, 3. Деретмћ Војнслав, 4. Викторовић А. Јован, 5. минић Оливер, б. мидић Бојислав, 7. Вел>ковић С. Јђуоомир, 8. Королија оладимир, 9. Николић Војин, 10. Поповић ВуаЈДИН, 11. Октобџија Iојко, 12. Радо вановмћ Владимир, 13. Ристић Софија, 14. Ивковић Миодраг, 15. Пејатовић Мирко, 16. Жикић Славко, 17. Лев« Исак, 18. Антонијевић Драгослав.

Избори за Потпорни фонд одрзжаће се 4 фебруара

Правилно схватаЈући важноот Потпориог удружоња и вначаЈ овжх првих ипбора, студентока отручна удружења. уверена да су својим конотруктивним , иотраЈним и уопешним радом за студентоке интересе отекл« пуно поверење ових отудеиата н окупила у оеби све позитивне студентоке онаге, одлучила оу да на овим прнвм изборима делегата Потпорногудружои.а поотаве овоЈе лноте капдидата за делегате. СТУДЕНТН Н СТУДЕНТКИЊЕI

Окупимо ое ови око лиота отручних удружења! Групншимо свв сваге око отеучпих удружења, Јер њихова онага била Је аалога свнх н ,ших дооадашњих уопеха, а и у будуће ће то бити! Нека ови избори буду наЈвеличанствениЈи н наЈонажниЈа манифестациЈа Јединства и онагв нашег студентоког покрета! АКЦНОНН ОДБОР студснтских стручних удружења

Ком.ем.орација БРАНИСААБУ НУШИЋУ одргкаће сс у суботу 5 фсбруара у б сати увсчс, у Физичкој сали КУЛТУРИИ ОЛБОР

4

Г.СТУДЕНГ

Бро) 10-11