Student

Фискултура

СЕДАМНАЕСТИ НОВЕМБАР НОВА МАНИФЕСТАЦИЈА СНАГЕ НАШИХ ФИСКУЛТУРНИКА

У недељу на Калемегдану одржаће се јесењи крос-контри „Победа народа"

Фискултурни огранци по факултетима и све секције нашег фискултурног друштва „Црвена звезда“ налазе се пред даном кад ће изнети биланс свога овогодишњег рада. Јесењи крос „Победа наро-

да“ биће приказ огромног у:пеха студентских организација на омасовљењу, новог фискултурног покрета. У изградњи земље студ:нги Београдског универзитета такм ;чили су се међусобно и са студентима братских Универзитета у Загребу и Љубљани. У фискултури, такмичење на јесењем кросу ће достићи свој врхунац. Фискултурници Техничког факултета позвали су на такмичење све факу тете и секције „Црвене звезле“; који ће факултет односно се ција извести на јесењи крос највише учесника. Позив је прихваћен и управа „Црвене звезде“ одлучила је да награди онај актив, који сразмерно броју чланова постигне најбољи успех. Припреме су в ћ поодмакле. На свим странама улаже се све већи труд за што бољи успех кроса. Има пропуста али се ови одмах исправљају. Ево неких резултата из прве недеље припрема. Стаза је измерена и обележен o '. Уређују се статна места и циљ. Обезбеђено је место за велики број гледалаца. Лакоатлетска секци.а „Црвене звезде“ уз помоћ кошар-, каша предузима све за што боље уређење стазе. Користе се искуство са иролећњег кроса. Руководилац јесењег кроса имсће одличан преглед читаве стазе и свега онога што ће се догађати на кросу. Обавештајна служба припрема каблове и телефоне, којима ће руководство бити у вези са свим стартним местима, свлачионицама и санитетском службсм и тако му дати могућност да практично руководи развојем такмичења. Гардероба је спремна. За сваког учесника већ је предвиђено где ће се скинути. Свлачионице су псдешене тако, да ће се избећи мешање разних група, а уз то оне су .и стратна места. Санитетска служба је већ организована. Другови са Медицинског факултета већ 10 дана пре кроса завршили су све припреме за п авилан и успешан рад санит:тске службе. Ангажован је довољан број лекара и помоћног санитетског особља, кола и санитет.ки материјал. Ево сада неколико момената из припрема на појединим факултетима. На Медицинском факултету апсолвенти су се најбоље показали. Има их 40 а 31 учествује у кросу. Прве недеље пријављено је 690 учесника. Одржана су два тренинга. Примећује се да су се први пријавили, у највећем броју, студенти друге године. Тако на Техничком н Фармацеутском пријављене углавном претстављају студенти друге године. На Филозофском факултету, у току прве недеље, није дошло до координираног рада по групама, тако да нема података о раду. Најмарљивије тренирају кошаркаши и одбојкаши „Црвене звезде“. Три пута недељно састају се они и на стазама Калемегдана спремају се за крос.

Техничке припреме већ су при крају и спискови ће бити уређени гако да ће сваки учесник д:бити одређени број. Тиме ће се омог>ћити правилан рад судија. Међутим има један мали парадокс. На Академији ликовне уметности не постоји ни један пропагандни плакат у вези са кросом, док су наши другови фармацеути у свим својим просторијама истакли пропагандне плакате о кросу. На крају треба истаћи једну од најважнијих ствари за успех кроса. То је самодисциплина учесни-

17 новембра на Калемегдал ће изићи неколико десетина хиљада људи. Од тога ће бити преко шссг хиљада такмичара. За 4 сата од жаће се око 15 стартовања са 5 разних места. На места за старт ће се прилазити из десетак разн х свлачионица. То може да ство и велике техничке тешкоће. Зато је потребно да студен и својим држањем и самодисциллином олакшају организацију такмичења, те и са те стране још више допринесу успеху кроса..

Појединачно првенство ФНРЈ у шаху

Борко Симоновић играо је нерешено са д-р инжењером Видмаром старијим и капетаном Марковићем

У Загребу је 12 о. м. отпочео велики турнир за шампионат ФНРЈ у шаху, на којем учеспвују наши најбољи мајстори међу којнма и др. Трифуновић и Глигорић, успешни учесници међународног турнира у Прагу. Ф. Д. „Црвену звезду“ ће на томе такмичењу заступати Борко Симоиовић, мајсторски кандидат, ко|ји на IПолуфнналнам турниру није изгубио од мајстора ниједну Партију, па је реМlИЗирао и са Глигорићем, С. Вуковићем, Милићем и Бором Тотом. Сви су изгледи да ће Симоновић уопети у Загребу да оовојн мајсторску титулу, за што му је потребно 50% од могућих поена.

ПРВЕНСТВА НА ФАКУЛТЕТИМА

За првенство поједlНних факултета у шаху влада међу студентима велико интересовање, што иајбоље шоказују бројеви при Јављених учесника. Тжо се тај број на Техничком попео до 80, на ЕКВШ до 40, Медицинском 32, Фнлозофском 41 итд. Играчи подељени у групе играју кв ал и фик а/цион е утакмице за улазак у финале, у коме ће бити 12—16 најбољих шахиста дотичног факултета. Претфинална такмичења треба да се заврше до суботе 16 о. м. тако да ће у понедељак отlПОчети зазршна такммчења по факултетима. Најбоље пласирани играчи учествују на финалном првенству Универзитета, које ће се одржати после факултетскнх финала. Значај ових такмичења је још већи, ако се узме у обзир да је наше фискултурно друштво „Црвена ззезда" освојило ове године првенство НР Србије у шаку, те ће учествовати у екипним таммичењима за ирвенство ФНРЈ која ће се одржати децембра ове године у Београду. Тако би учесници првенства Универзитета могли да појачају екипу „Црвене звезде“ у коЈој ће тада наступити стварно најбоље снаге, те ће и успех бити већи.

РЕЗУЛТАТИ БРЗОПОТЕЗНОГ ТУРНИРА

У суботу и понедељак одржан је брзопотезни турнир „Црвене звезде" за црвенство новембра на којем је учествовало 48 играча, средњошколацз и студената. За финале су се пласирала прва четворнца из сва|ке групе. У првоЈ груии су Сабадош и Р. Марковић 1 посгнгли 9 поена, Трај|Ковић и |Станојевић 8, у друтој групи први Је био Андрић са други | Матановић са 9, трећи Пантић са 8 1и Вранешевић са 7*/2 поена. У трећој групи дрви је био Мезеи са 9 1 /*, затим следе Ковачевић са 8 1 /*, Вукадиновић и Петровић 8. У цетвртој групи Јаношевић и Потасман имали су ио иоена, 1 без пораза, трећи Маргетић са 9 и Вучић 8. У финалном такмичењу учествовало је осамнаест играча и после четворочасовне нгре победио је убедљиво Д. Јаношевић, ст. техн. са 15 шоена, други и трећи су Анд)рић (ст. фил.) и Радоичић (ст. права) са по 13, четврти Трајковић (ст. техн.) 12 итд.

Ф. Д. „Црвена звезда“ одржаваће сваке црве суботе у месецу своје брзопотезне ту|рни , ре. „ЦРВЕНА 3ВЕ3ДА“ —„IIАРТИЗАН“ 10‘/ 2 :5*/2 После завршене лрекипуте партије Матановић—БраЈнер укулан резултат оба сусрета између шаховских екипа „Црвеве звезде“ и „Партизана“ је Ш/г-.БЧг за „Црвену звезду“.

КАТАЛОНСКО ОТВАРАЊЕ

Бели: Л. Андрић („Црвена звезда). Црни: кап. М. Марновић („Партизан“). 1. 64—5Г5; 2. с4—еб; 3. &3—65; 4. I^2—Ее7; 5. SГЗ—О-О; 6. 0-05667; 7. sсЗ—6с; 8. е4 —-сб; 9. 65 еб; 10. еs—s<?4; 11. 065;—556; 12. Ое4 —Г6: 13 Т6l—ОеB; 14. е6!—Г5; 15. Ое2—ТГ6; 16. а4!—Теб:; 17. ПП-Е67; 18. аs—sсB; 19. 565—Т68; 20. s?s—Тћб; 21. Ос4:—КћB; 22. sс7!—Ес7:; 23. 547+—К ? 8; 24. 5ћ6: + КћB: 25. sГ7+ 26. 566+ Оеб; 27. Е65—566; 28. Ее6:+—КТB; 29. Т66;—066:; 30. 067:; Црни се предаје. * Партија са реванш меча „Црвена звезда“ —„Партизан" која је за/вршена са резултатом 5:3, пошто је Матановић у другом наставку успео да добије. „ЦРВЕНА ЗВЕЗДА“ „МЕТАЛАЦ“ У недељу ће наш футбалски тим одиграти утакмицу за државно првекство против „Металца“. После низа успеха постигнутих у последњим утакмицама, ова утакмица најбољих београдских тимова прзтстављаће мерило напретка нашег тима. Предигру играју „Партизан“ „Понциана“. Утакмице се одигравају на стадиону ЦДЈА. ПРВЕ УТАКМИЦЕ ЗА ФУТБАЛСКО ПРВЕНСТВО УНИВЕЗИТЕТА Најннтересактније такмичење а првенство Универзитета, такмичзње у футбалу, отпочело је прошле недеље. Одигране су прве ута' мице и оне су дале, углавном, реалне резултате. ВЕТЕРИНАРСКИ - ФАРМАЦЕУТСКИ 3:0 ПОЉОПРИВРЕНДО-ШУМАРСКИ ФИЛОЗОФСКИ 10:1 СТОНИ ТЕНИС МЕДИЦИНСКИ—ЕКВШ 5:3

Обавештење ИЗ РЕДАКЦИЈЕ 4

Медицински факултет дугује до данас редакцији „Народног студента“ за први број листа 690. динара. Правни факултет је до 11. ов. мес. дуговао редакцији за три задња броја 3.000. динара. Музичка академја није платила, такође, за три задња броја 180.— динара. | Овакав рад експедитора на факултетима онемогукио је правилан рад редакције, спречио је набавку хартије за лист.

УЛОГА МИКРООРГАНИЗАМА У ЗЕМЉИШТУ

Делатност микроорганизама, манифестује се готово у свим гранама пољопривреде. Микроби разлажу органске материје трансформишући их У разне прелазне форме. Они врше минерализацију сложених органских материја и ђубрива доводећи ове до елемшата или једињења приступачних биљкама. Активност микроба зависи од њихових облика и врсте, од температуре,. природе земљишта, влажности, ђубрива, обраде и других услова. Нзихов број опада са дубином на дубини од 3 —5 метара њихов број раван нули. За пољопривредну праксу од

велике је важнасти познава'ње ових микробиолошких процеса и њиховог утицаја на плодност земљишта. У вези са тим савремени научници су утврдили однос који влада између микробиолошких процеса и фактора којн утичу на повећање тих процеса, па тиме и на плодност земљишта. На та] начин повећање приноса на пољопривредним добрима регулисаће се што бољим познавањем микробиолошких процеса.

ПАМИРСКИ БОТАНИЧКИ ВРТ

На висини од 2.300 м. развио се памирски ботанпчки врт. Овде се под стручним надзором ради на нспитивању бројних врста винове лозе, довезених из свих крајева света. Саднипе винове лозе, које су сјајно успевале крај мора, 'Овде су дале род од 100 кгр. по чокоту. Ту такође успевају малине и дају плод од јуна до новембра, исто тако успевају и друте врсте биљака. „АТМОСФЕРСКИ ПАРАЗИТИ"

Сваком слушаоцу радио апарата познагге су сметње које у виду шуштања или пуцкетања јаче или слабије ометају добар пријем програма емисионих станица. Те сметње, назване „атмосферски паразити“ потичу од брзих промена у електромагнетном пољу земље к је иаавивају пригушене осцилације у пријемним апаратима. О самом пак узроку електромагнетних промена позитивно се не зна много. Мишљења су подељена. Зна се само да атмосферска електрична пражњења (грмљавине) нису једини узрок.

Са Правног факултета

ИЗ ЗИДНИХ НОВИНА ТЕХНИЧАРА

Шта овај ради? Тражи актуелна обавештења...

Кроз ово окно води пут за титулу инжењера

СТРАНА 6

Одговорни уредник: Влада Мнтрови-К, ст. права. Уредништво и администрација, Београд, Булевар Црвене армије 69 (Правни фа култет) Штампарија „Привредни преглед“, Београд, Стојана ПротиКа ул. 52.

НАРОДНИ СТУЛЕНТ

БРОЈ б