Student

(Наставак са прве стране)

Не смемо дозволити да слаби резултати из појединих предмета умањују целсжупан наш успех који је добар. Конкретно, пред организацију Народне студентске омладине факултета на коме се појави одустајање стоји задатак да се оно спречи. Може се користити окупљање студената на испитима за агитацију гго овим питањима. Потребмо је да очигледна агитација буде што коикретнија, тако да упозна студенте са постигнутим резултатима и помогне да цела година, отсек и факултет буду заинтересовани и покренути за спречавање одустајања. Руководилац Народтае студентске омладине треба да упозна студенте са евентуално насталом појавом одустајања и да подвуче да је за валгу организацију одустајање исто што и падање, и да се она као слаба оцена уноси у ињдекс. Руководство Медицинског факултета предузело је сличне мере против одустајања али ће по_ ред тога одржати конференцију са студентима који су одустали из хистологије. Такве конференције, као крајње средство за исправљање већ учињеног пропуста, треба одржати и на оним факултетима где је досада одустао велики број студената и на њих позвати и професоре.

положени испити - испуњене обавезе

Студенти медицине Ш године полажу испит из фармакологије. 1 (Снимак Б. Петровић)

Економски факултет 64 ПОСТО ОДЛИЧНО ПОЛОЖИЛО ПЛАНИРАЊЕ НА III ГОДИНИ

За прва два дана полагања планкрања на трећој години Економског факултета од 39 студената 16 добило 10, 9 студената оцену девет, шестица није било један студент пао и један одустао.

Пуна сала. Први исгтит из пла. нирања. Студенти коцји полажу данас планирање и моји су дошли да виде како иду иоттити љу6опитл>иЂ.о очекују шрво пита. ње из предмета који је за наш фа. култет један од наоосновнијих. за који см!о дали најмаше обавеза, за кј>]и је и ман>и броЈ пријављених испита него што се по гаосећивању предавања и дискусијама на семкнару очекизало. Но одговсчри на гарва пигања одјекују сигурно. Један за даугим одговарају студенти о стаљгансмим пцатиљеткама о ства. рању молхоза, о матврнЈалном и културном узрасту пр®е земље оо.цијализма, о индуст ( ри|ји братског Совјетског Савеза. Мирно и поуздано ошЈповара|]у један за доугим, сви кандидати, о томе како је ишчезавало старо, заостало, назадно како се рађало вово у привреди и у друштау и шта је убрзало тај развитак. Наши најбољи ђаци данас одговарају. Они што су прицавили и гаолажу све испите каи. Миладин Кораћ који ће и ову годину да заарши у јуну, као Љубинка РајкОвић моја је д<о сада ив свих предмета лобила двсет као Ђорђе Врцељ, Милош Јефтић и остали. Одпсварају и други као да још гаре неко, ЛИIКО дана у првкиду између часа, у одм.ору првд неки други испит ни-је брујала међу стулентима наше подине прича о томе да се планирање тешко може ПОЛ.ОЖИТИ с обзнром на то да уџбеника нема, да се из онога што имамо не може миого научигги да је гтрофеоор строг итд. Трсћа година мао да Је пред овом таблом са моје чита мо резултате одахнуло, Колико десетки! Ниједан гаредмет ии они ко ; н нису гако обимни није показаlо такве резултате. Двадесет и четири одличне оцене стоји пр®д нама као потв.рда да су студенти треће године озбиљно

схваТили обавезе и да су Се упорно, систематсхи и озбиљг.о припрсм!илн да те обавезе и испуне. ПРВОГ ЈУЛА ОТВАРА СЕ СТУДЕНТСКО ЛЕТОВАЛИШТE НА ЗЛАТИБОРУ

Из Удружења за здразстввну заштиту студената

Ове године је летовапиште требало да буде отворено првогјјн«.у н «. како ее од 160 студената колико лстовалиште може да прими јавило за месец |уни свега 45, отварање је одложвно за месец дана. Обавештавају се етудвнти да ке ее отварање извршити првог Iула.

Одустајање из хистологиjе на Медицинском факултету резултат jе фиктивних пријава

И у прошлом, јануарском року друга година Медицlинског фвкултета била јв једна од најгорих године по усшеху у ликвидирању заосталих испита. Да би се стање у овом испитном року поправило, орга(низациlЈа Народн<е студентскв омладине је током летњег семестра обратила нарочиту пажњу другој години, организуући читав Н)из колоквијума, предиспитмих вежби из свих предмета. Али и поред великог залагања како организације Народне студентске омладине тако и великог броја демонстратора и асистзната стање се у овом року није ништа поправило. Великм број студената друге године понезао је у овом испитном року толмку н&озбиљност и несавесност, која н*јје својствена члановима Народне студентске омладине. То св нарочито тиче оних студената, који су пријавили испит из хистологнје, а чији рекултати полагања изгледају оев'Ко: 98 пријавило, 79 одустало, двоје пало, и 17 положило. Ти се студенти изговара<ју на незгодан рок полагања прервн рок. Такво изговарање још више показује њихову несавесност, показује да они још у-

век I+ису прекинул(и оа праксом спремања предметв нв брзину и пред испит. Ранији рок полатања добипи су и другови са друге године из анатомије, па ипак код њих од 309 пријављеннх испита 301 је положен. Ранији рок полагањд добили су и студенти са прве године, који полажу одлично и врло добро и могли би да служе другој години за пример како се спремају и полажу испити. Оно што нарочито треба под а то је да се другови који су пријавили хистологију, још »иједном нису појавили на институту, н« интересују се за ток испита. Још ни један од њих није дошао да обавести Народну студентску омладину да одустати са испита. Ово све потврђује сумњу да су ти другови само фиктивно пријавили испит ради бољег распсреда и да хистологију нису ни учили.. Организација Народне студену. еке омладине Медиц»нског факултета рачуна дг ће ее стање на нсlТИlу из хистологије поправити од 15 овог месеца, јер је од тог рока већина студената и захтеввла да полажу хистопотију. Томе треба да допринесе и предвиђена конффенција са одусталим студентима на којој ће се свн појединачни случајеви испитати и пружити помоћ за даље полагање.

МИЛУН ЈЕЛЕНКОВИЋ

претседник стручног одбора Мсдицикског факултета

На Фармацеутском факултету од 137, ботанику је положило 104 студента

Ка Фармацеутском факултету завршгни су испити из ботанике. Од 137 пријављених студената положило }е 104, пало 26, а одустало 7 студената. Најбоље одговоре дале су: Мирка Лазаревић, Христина Парађанин, Вера Дедић и Наталија Радовановић. Нарочито добрз резултате постигли су студенти друге године који су систематски радили целе године. Професор др. Стеван Јаковљевић констатовао је да су студенти друге годиме давали на испиту много боље одговоре од студената треће године којима је оао заостали предмет. Многи студенти треЈне године поновили су стару грешку. За спремање ботанике оставили су 10 до 20 дана\, или су почели да је уче онда кад су пријавили испит. Р. Л.

СТУДЕНТИ СЛАВИСТИЧКЕ ГРУПЕ ПОЛАГАЛИ СУ СВОЈ ГЛАВНИ ПРЕДМЕТ

Студенти треће године полагали су руске дијадекте. Од пријавл>ених 18 студената полагало је 17, а један је одустао због болести и полагаће накнадно. Средња оцена је 8,6. Добром успеху много су допрннеле консултације које је одржао професор д-р Кирил Тарановски и курс руских дијалеката, који је водила Вера Николић, студент треће године. Студенти друге године којима су специјалност чешки и пољски језик, подагали су после четвртог семестра испит из руског језика и књижевностп. Положили су са средњом оценом 7. Исти испит полагали су и студенти друге године јужно —словенске групв и положили са средњом оценом 8. Контролни испит из руског језика и књижевности полагали су и студенти прве године славистичке групе ко. јима је ово специјалност. Њихова је средња оцена 7,5. Укупно је све паведене испите пријавило 46 студената. Од њих је положило 41, двоје одустало, један ће по. лагати накнадно и 2 пало. В. Љ.

Технички факултет Трећина студената машинског отсека пала на испиту из машинских елемената

На свим отсецима Техиичког факултета испит из машинских елемената јв у току Иако резултати нису ош дефинитивни, мо же св констатовати да одустајања није било, па ипа« успех није задовољзвају^и. На машинском отсеку од 325 кандидата са четвртог семестра овај испит положило је око 60°/». Међутим, на шестом семестру где је ово заостали испит, на истом отсеку од 46 кандидата положило је свега 7. Карактеристично је да се овзј предмет ради током целе године ер се полаже седам колоквијума и ради се исти број грефмчких рздова, па ипак општи успех на овом отсеку нкје добар. Према мишљзњу професора Витаса, слаб успех долази отуда што се студенти нз удубљују до-

вољно у матврију предмета и што се, углввном, спрема оно градиво кој'в је предвиђено за испит. Ово је нарочито показао усмени исгкит кој,и су полагали студенти који нису задовољили

на гтисменом. С обзиром на то да су маши.нски влементи основа даљег студхрања машчнске техкике то су досадашњи резултати ови* испита незадовољавајући. М I.

СТУДЕНТИ ГЕОДЕТСКОГ ОТСЕКА ПРЕМЕРИЋЕ ОПШТИНУ ЧОРТАНОВЦИ

Студенти геодетског отсека Техгничког факултетр провешће ово лето на пракси у Чортановцима. Пракса ће се вршити у оквиру добровољног рада. Радни задатак бригаде биће премер катарстарске општине Чортановци. Премер се врши за геодетску управу ФНРЈ. у циљу стварања плана овог краја. На овом раду узеће учешћа 80 по сто студената геодетског отсека. Нарочито предњаче студенти треће године који ће сто посто узети учешћа у овом добровољном раду, и ако имају право на плаћвну праксу. Својим радом на премерању општине Чортановци, студенти ће пружити драгоцену помоћ народним властима а уједно у великој мери проширити своје стручмо знање.

Данас почињу дипломски испити на Вишој педагошкој школи

Студонти друге годинв Више пгдагошке школе завршили су пре некопико дана полагање годишњих испита. потребу наших просветиих власти за наставничким кадром, студенти су радили озбиљно у току целе годинв да би могли дипломирати у уну. Њихов рад се огледа у резултатима годишњих испита. Од 176 студената друге године који су полагали све испите пало је свега 7 а одустало 4, што значи да данас на дипломске испитв излази 165 студената. Најбољи успех на испитима показале су друга и пета група које су се истицале и у току године својим радом и које су се сто по сто обавезале да полажу све испите у јуну. Средња оцена друге групе је 9,05. нико ни пао ни одустао. Из пете групе, коЈа има средњу оцену 8,29, пао је свега један студент. Средња оцвна читаве године је 8,03. Треба истаlни да су најбоље резултате на испитима у случајева постигли баш они студенти кој(и су најактивни|ји чла-

нсви Народне студектске омладине, ко и су најозбиљније схватили потребу свога стручног уздизања. Тако су Мирко Вујовић, Олгица Манојловић, Александар ГајиК, Љубинка СтефаlНовlиК и Иван ЧулиК положили све испите са десеткама. ИмауКи у виду резултате које су постигли студенти друге годи-

не Више педагошке школе, очекујемо да ће о«и са успехом положити и дипломске испита који почињу данас. На гиочетку нове школске године по нашим нижим гимназијама биће нових наставкмка ће своим радом помоћи да се оствари план наших просзетних власти.

Ветеринарски факултет На испиту из патологије од 33 кандидата 19 је добило одличне оцене

На Ветерииарском факултету. до 10 јуна постигнути су врло добри резу/.тати на испитима из патологије Од 33 кандидата 10 је прлсжило са оцевом 10, седам са оценом 9, пет са оценом 8, а остали са 6 и 7; пала су свега два студента. Одговори који су кандидати давали на испиту показују да су готово сви студенти који су досад пагагали добро савладали овај предмет. На испиту су се нарочито истакли Чедомир Кулаш и Славко Бунчић, студенти треће године, који спадају међу најбол>е ђаке своје године.

2

НАРОДНИ СТУДЕНТ

Брхцј Л