Student

ПОВОДОМ 14 АПРИЛА ГОДИШЊИЦЕ ШПАНСКЕ РЕПУБЛИКЕ

Франков режим - непријатељ културе...

Франкова фашистичка Шпанија је земља, у којој се у крви угушује свака напредна мисао, земља у којој сви борци за културу и напредак завршавају у тамницама, земља у којој се доследно и систематски остварује парола: „Смрт култури”! Безбројна убиства студената, учитеља, професора и научника најбољи су доказ такве „културне политике” генерала Франка. Спроводећи своје „културне” реформе генерал Франко је затворио око 6000 школа и 45 колеџа. Но, његова „просветна” политика иде још даље: издаје се заповест по којој се морају уништити све напредне књиге, а једино призната теорија, остаје фашистичка. Франкова влада усваја закон по коме мадридски „Универзитет постаје теолошка армија која се бори против јереси и за верско јединство Европе”, а уједно издаје буџет од кога 60°/а иде за рат и угњетавање а само 4,5*/* за образовање. Франков режим не дозвољава слободно уједињавање омладине, забрањује постојање напредних организација на Универзитету а дозвољава само постојање фашистичког синдиката, кога проглашава за студентски савез. Франко не дозвољава да на Универзитету студирају омладинци који припадају демократским омладинским организацијама и искључује са Универзитета младе људе радничког и сељачког порекла. То су резултати Франкове „културне” политике до данас, али на жалост она се таква продужује и даље. Режим глади и терора Франко је поред осталог „благостања” које је донео „својој” Шпанији донео глад и незапосленост, тако да је Шпанија данас земља са најмањим следовањем хлеба, које износи око 90 грама дневно, животни стандард је један од најнижих у Европи и много мањи од оног за време Републиканског периода. У шпанији има данас три милиона сељака без посла, два милиона незапослених радника и велики проценат омладине заражене туберкулозом. Франко искоришћује 60"'* националног буџета за систематску примену терора. Отерао је у изгнанство око пола милиона Шпанаца, осудио је на затвор и робију 120.000 демократа и изградио 50 концентрационих логора за затворе нике који су осуђени на принудни рад. * Таква изгледа Франкова „културна”, „економски јака”, и „слободна” Шпанија. « * * $ Баш њу, ту и такву Шпанију, која је у току прошлог светског рата отворено стајала у фронту „сила осовине”, које су инвазијом и ратом лишили шпански народ свог демократског републиканског режима и контроле своје судбине, хоће сада англо-амерички империјалисти да претворе у свога савезника. 1946 године када је у Организацији Уједињених Нација стављено на дневни ред питање Шпаније

и њеног примања у ОУН, Шпанија је у ОУН имала врло добре адвокате у лицу англо-америчких претставника. Али и поред тога што су адвокати били „врло добри” Шпанија није могла да се прогура у ОУН. када империјалисти запада отворено раде на спремању новог рата, они не желе да заобиђу ни Франкову Шпанију, но хоће да од ње створе верног пса-савезника. Они сада не бирају кога ће узети за савезника, не осврћу се на то што је Франко у прошлом рату био у табору њихових непријатеља. Њима је потребна шпанска територијд која треба да им послужи као плацдарм за ратну авантуру коју припремају, њима треба шпански народ кога они хоће да наоружају против СССР-а и демократских земаља. Франко као веран пас-савезник, исти онакав какав је био и Хитлеровој Немачкој у прошлом рату, нуди својим новим савезницима (пошто су стари пропали), оно што они од њега траже. Али поред Франка у Шпанији постоји и шпански народ, који је меродавнији да решава о судбини својој и о судбини своје земље, од господина генерала. Тај народ не трпи ни унутрашњу политику генерала Франка, он се већ пуних осамнаест година бори да она, његова рођена Шпанија не буде онаква каквом је Франко направио. Херојски шпански народ није погнуо главу пред фашистичком Франковом диктатуром, он неће дозволити да га Франко претвори у слепо оруђе западних империјалиста. Масовна стрељања, логори, тамнице нису угушили борбени демократски дух шпанског народа, и неће га ни угушити. Шпански народ хоће мир, он хоће да његова земља буде одиста његова, а не генерала Франка. Он хоће да Шпанија буде слободна демократска република, у којој неће бити стрељања и тамница за родољубе, у којој неће бити беде, глади и незапослености. За такву Шпанију се бори шпански народ, његова борба је праведна и он ће победити. Шпански народ данас прославља ХУШ-годишњицу Шпанске републике. У оквиру тога организована је недеља солидарности напредних снага и организација света са борбом шпанског народа, против фашистичког терора генерала Франка. Ова недеља солидарности прославља се ове године у јеку васкрсавања фашизма од стране западних империјалиста, у јеку ратно-хушкачке пропаганде и припремања укључења фашистичке Шпаније у империјалистички-антидемократски блок. Но, то даје још већи полет шпанском * народу у његовој дугогодишњој борби јер су снаге демократије, које подржавају борбу шпанског народа, данас толико нарасле и ојачале, да оне претстављају снагу о коју ће се разбити и империјалисти-ковачи новог рата и фашистички терор генерала Франка, под којим стење демократски шпански народ.

СВЕЧАНА СЕДНИЦА УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА УНИВЕРЗИТЕТА И ВЕЛИКИХ ШКОЛА У БЕОГРАДУ

ПОВОДОМ КОНГРЕСА МИРА

Осмог априла одржана је на Правном факултету свечана седница Удружења наставиика Београдског универзитета и великих школа, поводом Светског конгреса присталица мира у Паризу. У прочитаном реферату претсвдника Српске академије наука професора Асександра Белића, истакнут Је значаЈ одржавања Светског конгреса присталица мира и задаци научних радника за очување мира. Кнжењер Миленко Јаковљевић, про_ ректор Велике техничке школе, говорио Јв о агресивним циљевима америчког империЈализма и њиховим плановима за изазивањв новог рата. Искакнута Је значаЈна улога СовЈетског савеза, земаља народнв демократиЈе и читавог слободољубивог човечанства у борби за очувањв мира у свету. Посебно Је истакнута доследна борба за мир коју воде народи социјалистичке ЈугославиЈе. Са свечане макифестације упућен Је Кошресу присталица мира у Паризу следећм телеграм; „Наставиици Универзитета и великих школа у Београду окупљени ва свечаној седници свог Удружевмц сазвааој у вези са Конгресом присталица мира у Паризу једнодушно се придружују акцији за сазмвање тог Конгреса и обећавају му своју пуну подршку. Народи Југославије нападнути у прошлом рату' од фашистичких агресора поднели су огромне жртве и претрпели страховмта пустошења. Научни и културни радници, а посебно наставници Универзитета, свесни су тих жртава и пустошења и увиђају потребу најенергичније и најдоследније борбе против потпаљивача новог рата. Данас када народи Југославије после херојског ослободвлачког рата изграђују социјализам у својој земљи. у чему се у потпуности залажу и наши научни радници, ми, наставници Универзитета и великих школа у Београду, у интересу срећне будућности наших народа и напретка целог човечанства днжући у одбрани мира и братства међу народнма свој глас захтевамо од Конгреса да демаскира аепријатеље мира и организаторе иовог рата. Као свесни грађани Федеративне Народне Републике Југославкје, ко-

ја се под руководством Комунистичке партије Југославије и маршала Тита доследно бори за мир и братску сарадњу међу народима, уложићемо све своје снаге за победу великих приндипа у име којих се сазива Конгрес присталица мира.* Верујемо да ће се на Конгресу пружити могућности претставницима напредних универзитета да изразе своју готовост да помогну акцију за мир.”

ПРЕДВОЈНИЧКА ОБУКА Ветеринарски факултет заказао такмичење

Ветеринарски факултет, који је на последњим факултетским такмичењима проглашен за најбољи и добио прелазну заставицу Уиивсрзитетског комнтета Народне омладине, и по питању предвојничке обуке долази на прво место. Добрпм организацијом и редовном евиденцијом преко група и актива и координацијом рада са деканатом факултета, организација Народпе омладине успела је да од 800 студената који подлежу предвојничкој обуци на часовима окупи 720 студената. Ових дана Ветеринарски факултет је заказао такмичење свим факултетима ва Универзитету и великим школама, које ће се одвијати по следећим тачкама; 1) који ће факултет нзјбоље обезбедити тачност доласка на часове, 2) успети да изостанке аа часовима обуке сведе испод 10*/к 3) показати највише успеха у мстодском савлађивању прећеног материјала. 4) најбоље организовати хвагање предавања и обезбедити студентима материјал са јуиске испите, 5) имати најмањи број слабих одговора на часовима обуке, 6) најбоље, и у потпуности, решити питање евиденције, прозивника и дневника рада, 7) избацити најбоље војпе групе и 8) који ће факултет најбоље организовати часове обуке на претстојећим практичним вежбама. Слаба еввденција на Правном, Економском и Ветпој педагошкој школн Иако је предвојничка обука обавезан наставни предмет за све оне студенте који кису регулисали војну обавезу, ипак се, и данданас, овом питању није поклонило довољно пажње, на неким факултетима. Поједини комитети Народне омладине оставили су га, сматрајући, вероватно, да је оно „споредно”. Тако на Правном факултету ни до данас није решено питање евиденције, није решено једно од горућих питања посећивање часова. Комитет Народне омладине није нашао за сходно да озбиљније претресе питање предвојничке обуке. Колико се овом проблему од стране иадлежних поклонило пажње, најбоље говори чињеница да је организација Народне омладине овог факултета у зимском семестру обавестила руководиоца предвојничке обуке на Универзитету да има око 500 обвезника, док сада, у летњем семестру, према новим подацима, њих има свега 280, који подлежу обуци. Сличне ствари се дешавају и на Вишој педагошкој школи и Економском факултету (слабо посећивање предавања и недовољна евиденција). Зато овакво стање и захтева од организација Народне омладине Правног и Економског факултета и Више педагошке школе да се питање предвојничке обуке стави на дневни ред и озбиљно реши, тим пре што су студенти дужни да већ У јуну полажу испит из овог предмета. Н.П.

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ

Питање стипендија се успешно решава

Међу важним проблемима који су се још на почетку школске године поставили пред Економско-здравствено одељење Природно-математичког факултета појавио се и проблем: на који начин омогућити студирање студентима чије молбе за стипендију, услед касног подношења, нису решене као и оним студентима којима су додељене стипендије мале. Одељење је оваква питања решавало на тај начин што је тим студентима додељивало потпорну помоћ, добијену од Здравствено-пот-

порног удружења студената, док њихово питање стихтендије није повољно решено. Тако је досада Економско-здравствено одељење Природно-математичког факултета поделило суму од 41.000 динара за 105 студената, а 26 студената доЗили су стипендије од установа које је одељење прокашло. На предлог одељења многим студентима су повишене стипендије, а онима који стипендију нису заслужили стипендија је укинута. На Природноматематичком факултету има 62 студента стипенди-

ста који због слабог успеха понављају годину, Међу њима је Ливија Варна, студент биологије. Она прима стипендију у висини од 3,000 динара, а за годину и по дана положила је само неорганску хемију са оценом 6. Петијевић Милева прима стипендију у висини од 2.200 динара а за три годике је положила само три испита, затим Стојан Апостоловић, студент географије, који је за три године дао само један испит са оценом 6. Неке испите је полагао по неколико пута и није их положио. Слични су случајеви и са осталима који понављају. Има осам студената који су без стипендије. иако им је она потребна. Руководстзо одељења мисли да то питање реши на тај камгга што ће упутити предлог Колгатету за научне установе, универзитете и високе школе да пребацс стппендије на ове другове са оних који губо годину због слабог успеха на испитима и незалагања на раду у организацији Народне омладине. Сва питања око збрињавања студената Економско-здравствено одељење је решавало преко факултетског руководства организације Народне омладине. Само овако решавање питања је једнострано и неправилно. Питања као додељивање помоћи, стипендија, као и повећање стипендија треба решавати на састанцима група заједно са свим студентима како би се та питања боље решила. Већ почетком другог семестра ову грешку одељење отклања. **• Ч*

85 посто стипвндисга на Рударском факултету

Чињеница да су 340 студената стипендисти од укупно 400 студената на Рударском факултету говори нам да народне власти и организације Народне омладиПе посвећују много пажње екопомском збрињавању студената. На Рударском факултету одмах, на почетку ове школске године, нарочита пажња је посвећена I години како би се најмлађим студентима на време обезбедила не само стипендија него и стан и храна. 35 студената на П, Ш и IV години добило је повишицу стипендије до 2.500 динара. Другови са I године нису предложени за повишицу јер се не знају њихови резултати у учењу. Досада је 20.000 динара подељено студентима као помоћ, 100 студената је смештено у домове, а у мензама се храни око 300. Здравствена помоћ је указивана а и сада се

води стална брига о студентима. Лекови су студентима давани бесплатно. Организација Народне омладине је у почетку 1949 године предложила да се одузме стипендија оним студентима који су својим радом показали да је нису заслужили и оним који су искључени са факултета. Има око 10 студената који се виде на факултету само у време потписивања индекса и који кријући се иза студентских имена користе разне бенефиције: карте за намирнице, одлагање војне обавезе итд. Пошто су то све млади и здрави људи, способни за рад, који и после честог указивања на грешке нису показали нимало воље да се поправе у току две и по године то су им одузете карте за снабдевање.

Комненов Миливој

Првенство Универзитета - изборно такмичење студентских игара

Овогодишње првенство Београдског универзитета већ досада је обухватило велики број студената. преко многобројних факултетских такмичења која су се одржавала и која се и данас одржавају. факултетске екипе у одбојци, футбалу, кошарци, стоном текису, атлетици, рукомету и ..другим дисциплинама марљиво су се пркпремале за ш>четак првенства Универзитета из_ борног такмичсња Других летњих студентских игара, које ће се одржати маја месеца у Београду уз учешће око 1000 фискултурника са наших универзитета и факултета у земљи. Завршено је I коло футбалског првенства Футбалско првенство на коме учествује 18 екипа почело је у знаку великих борби Екипе се такмиче по кур систему али ће се побеђени и даље такмичити ради коначног пласмана. Већ данас, после завршеног првог кола, имамо бар донекле јасну слику у каквој се форми налазе поједине футбалске екипе. Девет утакмица првог кола углавном су донеле победе фаворитима. Победом над Архитектонским фахултетом од 9;1, екнпа Полизпривредно-шумарског факултета показала 1е своју вредност, уиграност и скренула пажњу на то да ће она претстављати Једног од најозбиљнијих кандидата за прво место. Пранни је победио екипу Технолошког факултета са 2:1. Очекивала се убедљива победа правника. Грађевински је бољом игром савладао екипу Машинског факултета са 3:0. Државни институт за фискултуру однео је заслужену победу над екипом Природно-математичког факултета од 4;1, док Је Филозофски факултет поразио пожртвовану екипу Фармацеутског факултета са 4;2 Остали резултати: Медицински" Ветеринарски 5:2 Виша педагошка школа Рударски 3:0 и Дом воЈних студената Новинарска п дипломатска школа 2;1. Утакмица између екипа Економског и Електротехничког факултета, код стаља 3:2 за економисте, прекинута Је у 22 минуту другог полувремена од стране судиЈе, који Је оправдано захтевао да П. Радић, играч екипе електротехничара, због једног фаула напусти игру. Радић се покорио судиЈиноЈ одлуци и хтео Је да напусти терен али, читава екипа електротехничара то није дозвбљавала. Дисциплински одбор сада разматра читаву ствар а већ Је донета одлука да се прекинута утакмица настави. Такмичеље 27 екипа кошарке На првенству кошарке учествуЈе 18 мушких екипа, коЈе су подељене у 4

групв и 11 женских екипа подељених у 2 групе. Такмичење се одржава по Једноструком бод систему. Првенства по групама биће завршена до 20 априла када ће свака група имати свога претставника коЈи ће се даље борити за наслов првака. Досада су постигнути следећи резултати: мушке екипе Државни институт за фискултуру Архитектонски 33; 21, Ветеринарски Технолошки 34;3, Грађевински Природноматематички 47:33, Економски Мвдицинска велика школа 24:19, Пољопривредно-шумарски Машински ?3;19, Дом војНих студената Електротехнички 30;15, Рударски Правни 52:25. женске еки-Уе: Економски Пољопривредно-шумарски 8;15, Државни институт за фискултуру Технолошки 24 ; 7, Природно-математички Ветеринарски 11:4. ... и 31 екипе одбојке Деветнаест мушких екипа Је подељено у 3 групе и 12 женских у 2 групе. Такмичење се такође одвиЈа као и код одбојке те ће и оно избацити кандидате за прво место. Досадашље утакмице дале су ове резултате: мушке екипе Државни институт за фискултуру Фармацеутски 3:2, Ветеринарски Архитектонски 3;0, Дом војних студената Фармацеутски 3:1, Државни институт за фискултуру Ветеринарски 3-2, Државни институт за фискултуру Архитектонски 3;0, Економски Рударски 3:6. Новинарска дипломатска школа Правни 3:0, Природно-математички Грађевински 3:2, Пољопривредно-шумарски Електротехнички B*l, Медицински Електротехнички 3:1 Женске екипе; Економски Ветеринар_ ски 2-0, Технолошки Медицински 2:1, Државни институт за фискултуру Медицински 2:0, Архитектонски Рударски 2:0. На екипном такмичењу у шаху води факултет Шаховско гГрвенство Је привукло наЈвећи број студената-шахиста. На разним унутарфакултетским такмичењима учествовало Је преко 300 такмичара. Само на екипном такмичешу коЈе се сада одржава учествуЈе преко 120 шахиста, међу коЈима се налазе познати првокатегорници- Петронић, Сабадош, Кажић, Расимовић, Путник и Ковачевић, и већи броЈ другокатегорника. Међу 20 студенткиња, учествуЈе и Вера Јоваковић, студент технике, која Је на Другом женском шампионату ФНРЈ, одржаном у Новом Саду, заузела четврто место. Одржано Је УШ коло и постигкути су следећи резултати: Дом војних студе-

ната Техничка велика школа П 4,5;4,9 (1) Ветеринарски Виша педагошка школа 8,5:0,5 (1), Техничка велика школа I Природно-математички 6,5;1,5 (2), Медицинска велика школа Филозофски 4:2 (4). После овог кола, које је непотпуно и даље води екипа Филозофског факултета са 51,5 (5) поека. Далл пласман је следећи: Ветеринарски 39.5 (2), Техничка' велика школа I* 37,5 (2) Пољопривредно-шумарски 34 (1), Медицинска велика школа 33,5 (4). Техничка велика школа П 31 (1), Правки 28.5 (4), Природно-математички 26 (2), Дом војних студената 22,5 (1), Екојјомски 20, Новинарска и дипломатска школа 3,9 (1) и Виша педагошка школа 3 (2). Упоредо са екипним такмичењима одржавају се и појединачна шаховска такмичења по факултетима. Првенство Је досада завршено на Филозофском факултету где је учествовало 14 такмичара. Прво место оа 13 поена заслужено је освојио Д. Томовић.

Такмичења у атлетици почињу 15 априла

У оквпру припрема за Друге летње студентске игре, почев од 16 апрнла одржаће се на нашем Универзитету неволико атлетских такмичеља, на који* ма ће се такмичити велики број студсната. Поред тога што ова такмичења имају за циљ популаризапију атлетпке на Универзитету, она ће дати најбоље атлетичаре и атлетичарке који ће нас репрезентовати на Другим летњим студентским играма маја месспа у Всограду. 16 и 17 апрпла одржаће се прво пропагандно такмичен.в у атдетнци на коме ће моћи учествовати само такмпчари другог и трећег радзреда, тј. углавном они којима ће ово и сва осгала такмнчења бити и први јавни наступ у атлетипи. Ово прво такмичеше

одржаће св иа стадиону „Црвене ввсвде” у следсћим дисциплинама: мушкарци 100, 400, 1500 и 3000 метара, ског у вис, у даљ, бацање кугле и диска; жене 100 м., скок у вис и даљ и бацање кугле. После овог такмичења у наредним недељама све до првога маја, одржаће се факултетска првеиства са проширеним програмом и већпм бројем дисциплнна, а 24* априла велико студеитско наградно такмичење у бацању бомбе н партизанском маршу иа 20 километара. Као последње такмичење у оквиру припрсма, 30 априла одржаће се појединачно и екипно првенство Београдског универзитета и великих школа. М. В.

ОВЕ НЕДЕЉЕ ФУТБАЛ

Пгралиште „Милиционара”: 12-1У у 9 ч. Виша педагошка школа Правни 16-1У у 10.30 ч. Филозофски Дом воЈних студената Игралиште „Икарус” Земун 15-ГУ у 10 ч. Пол>опривредно-шумарски победник из сусрета Економски Електротехнички. У току ове недеље такође ће се одиграти утакмица између екипа Државног института за фискултуру и Медицинског факултета. За треће коло, без такмичења, квалификовала се екипа Грађевинског факултета. Наставак утакмице између екипа Економског и Електротехничког факултета одржаће се 12 о. м. у 10,30 ч. на игралишту „Милиционара”.

СТРЕЉАШТВО

СУТРА ПОЧИЊУ ПРВА ТАКМИЧЕЊА

Сутра, 12 априла, почињу прва такмичења жена у гађању, прва унутарфакултетска такмичења на Ветеринарском, Природно-математичком и Филозофском факултету. У среду ће се такмичити другарице са Правног и Економског факултета и Новинарске и дипломатске и Више педагошке школе; у суботу студенткиње Техничке и Медицинске велике школе и АкадемиЗе ликовних уметности. Такмичарке ће током унутарфакултетског такмичења утрошити по 13 метака: 3 пробна гађања и по 5 метака из стојећег и.клечећег става. Такмичења ће се одржати према распореду који су одредиле стрељачкв дружине. Студенткиње Пољопривредно-шумарског факултета такође ће у току овв недеље у Земуну одржати своје унутарфакултетско такмичење у гађању. УСПЕЛО ПРОПАГАНДНО ТАКМИЧЕЊЕ У оквиру припрема за претстојећа такмичења у гађању, стрељачка дружина студената Економског и Правног факултета одржала је своје друго успело пропа г андно такмичење. Учествовало је п 2 такмичара међу којима Је био и ве_ ћи број другарица. Најбоље резултате постигли су: Килибарда РРјко, Краљевић Станко, Мицевски Благоје, Георгијевска Елена, Миловановић Стана и Милетић Александра.

ПРОЛЕЋНИ КРОС 1949

Добар почетак 1906 такмичара

Победник јесењег кроса и носилац прелазног пехара Ветеринарски факултет, отворио је сезону пролећњег кроса на Београдском универзитету. Иако време за такмичење није било најпогодније, гимнастичко друштво, уз свестрану помоћ Комитета Народне омладине, успело је да на крос изведе 876 такмичара, што значи више 276 учесника од узете обавезе. Учествовало је 68 другарица што претставља успех када се зна да на овом факултету има нешто више од 100 суденткиња. Поред такмичара

на кросу је присуствовало и око 200 гледалаца.' Најбоље резултате показали су: друтарице О. Илић, Р. Коларевић и Д. Радовановић; другови; М. Шапмнац, Ж. Љешовић, Н, Бурилек, С. Гавриловић, М. Максимовић, А. Илић, Т. Немет, Ј, Рамач, Ж. Трифуновић, В. Паскић, М. Димкић и Н. Брусин. Студенти Медицинске велике школе такође су одржали свој крос у „Хајд парку”. Такмичењу су присуствовали декан Медицинског факулета др Шљивић, професор Медицинске школе др Беровић и нзчелник школе Бошковић. Обавезу од 1000 такмичара и друго наше гимнастичко друштво је пребацило. На кросу је учествовало 1030 судената (814 другова и 216 другарица). Најбоље резултате постигли су: другови Љ. Јанковић, С. Станковић, 3. Дикић, М. Ђурђевић и В. Дукић; другарице Д. Лукић, Р. Шабан и С. Петровић. Органиазација кроса како на Медицинској великој школи тако и на Ветеринарском факултету у потпуности је задовољила. Она је још једанпут потврдила потребу

сарадње и помоћи организација Народне омладине гимнастичким друштвима. Зато је све било онако како је то такмичење и захтевало. СЛАБА АГИТАЦИЈА НА ТЕХНИЧКОЈ ВЕЛИКОЈ ШКОЛИ На овогодишњем пролећњем кросу факултети Техничке велике школе узели су обавезу да ће на такмичење извести 1350 такмичара. Међутим, према садашњем стању може врло лако доћи до неиспуњења ове обавезе као што је то био случај на јесењем кросу 1948. Агитацији, као једном од врло важних елемената за успешно спровођење кроса, није се поклонило довољно пажње, није се од првог дана почело систематски и плански агитовати и пропагирати за крос на коме треба да учествује близу 5000 наших студената. Две-три пароле, Једна или две плакате то је читава очитледиа агитација код толиког оро]а просторија на Техничкој великој школи. Зато је разумЛјИво што се за ову фискултурну прирсдбу пријавио мали број такмичара, што на П години прве групе Грађевинског факултета упис такмичара још није извршен, што до данас није одржан ниједап тренинг. Разни фискултурни графикони коЈи постоје празни су. ,У њима нису ун&те бројке пријављених такмичара, одржаних тренинга и др. Искуства са прошлоголишњег Јесењег кроса фискултурно руководство Техничке велике школе не користи. Ч. Ђ.

ЗНАЧКА ФИСКУЛТУРНИКА

У петак почиње „Недеља значке”

Да би се омогућило великом броју студената да освоји до Првога маја значку фискултурника, фискултурна руководства наших факултета организовала су од 15 до 30 априла „Недељу значке”. Заово време Београдски универзитет и велике школе треба да добију 700 нових носилаца значке фискултурника, јер толики је број студената којима недостају две-три норме да би освојили значку, а знатан је број оних који нису положили само норму из пливања. Тако преко 10 положених норми имају на Техничкој великој школи 140 такмичара, на Медицинској великој школи I^.o, на Пољопривредно-шумарском факултету 100, на Ветеринарском 73 итд. На Економском факултету има 170 такмичара којима је потребна само норма из пливаља да би освојили значку. „Недеља значке” ће успети само у том случају ако фискултурна руководства по факултетима, уз помоћ Комитета Народне омладине изврше на време све припреме. По-

требно је пре свега обезбедити реквизите, довољан број судија за значку и пронаћи погодне теренв Г де ће се полагати норме. Пливачки базен „Крсмановић” моћи ће такмичари да користе два пута недељно, чиме је решен важан проблем полагања норми из пливања. Добро спроведене агитације на састанцима група и актива Народне омладине и у појединачном разговору са студентима учиниће да сви такмичари изиђу на терен. Време такмичења треба подешавати према специфичним условима факултета: после предавања, вежби, а нарочито у оквиру тренинга за крос. У току „Недеље значке” вршиће се и нови упис такмичара који ћв се од првог маја такмичћти по новом начину. Више неће постојати рокови, већ ће се у току целе године полагати норме. Такмичар који се уписао на пример 19 априла ове године мораће до 19 априла идуће године да положи све норме да би освојио значку. С. А.

Страна 4 1м==а

Одговори* уредник Влада Митровић. ст. права. Уредшпптво к адкипистрапкја Београд, Балканска улкца 4, телефон 23-464; број чековног рачуп 1-9б€вsвв. Штакпаркја Всоград.

Нар&дни аиџџеми

Београл. 11 апрмл 1949 гвд.