Student

ПЛАСТИЧНЕ МАСЕ У ОРТОПЕДСКОЈ ХИРУРГИЈИ

Пре кратког временг је др Џон Скејлс из Одељеља « нспитивање пластичн их материја Ортопедског института V Лондону подиео Један иззештај о читс-вом низу синтетичких пластичних материја које могу да се употребљавају у хирургији. Метод замењизања живе структуре, углавном костију, са мртвом материјом претстављао Је досгд нерешив проблем. Међутим, подробним испитивгњем хемиских и физичких своЈстава ових материЈа, као и делова чозечЈег тела на која he се ова материЈа ставити, д-р СкеЈлс Је дошао до позитивних резултата. Он Је детаљно описао како се живе кости приликом ортопедскнх операција замењују полиметилом и политиленом.

ПРВИ ФРАНЦУСКИ АВИОН

На недавно одржаној ваздухопловној изложби у Паризу, изложена је била и ова слика прзог француског авмона конструктора Адера.

ДА ЛИ РИБЕ ПИЈУ ВОДУ

Један научннк хтео је да да на оро питање и нзвршио је експернменат са „златннм рибицама". У акваријум са рнбама ставио јс извесну колнчину радиоактнвиог торијума и после извесног времена, приликом рентгенског прегледа, нашао је у њиховом телу трагове торијума. Значll на горње питање може се дати потврдан одговор.

НАЈСТАРИЈА ЧОВЕЧИЈА ХРАНА

Многи ће мислити хлсб, али варају се, јер хлеб је само најпопуларнија људска храна, док је наГгтапмја мсд. Мед су људи употребљавали као храну још у најстарија врсмена. 'Њега спомињу најстарији филозофскн списи. Лик пчеле сс може видети на сликама старнх Египћана, о њнма се може читатн у историскзгм сгагеима нропалог царства. Има већ скоро 20 векова како фнлозофи, проналазачи и научпици покушавају да реше тајну caha. Упркос дуготрајног и одлучног проучавања, стварање мсда остајс и даље тајна. Знају је само пчелс.

НАНЕТА МИ ЈЕ НЕПРАВДА

Пре извесног времеив коккурисао сам на Медицинском факултету. Хајде рекох хуман сам по природи. Могу само помоћи човечанству. Шта је за мене пријемни испит... Тема је била једноставна: Основне одлике живих бића. А времена за размишл»ање довољно: пуна четири сата! Али, колеге, пропадрх! Одбацише ме као мртвог субјекта. И још ми на мом мукотрпном саставу написаше: ”Кандидат веозбиљно прилази теми.“ А то је очита неправда. Ја протестујем и дижем свој гЛас, прилажући истовремено свој састав јавном мнењу. Нека оно пресуди! Ево га: ОСНОВНЕ ОДЛИКЕ ЖИВИХ БИЋА *Пре свега, жива бића узимају храну, а богме хоће и нешто да попију. Нека од живих бића претплаћена су на мензе и ресторане, док се друга хране појединачко или масовно, у студснтским »мснзака. Разуме се, остала жива бића (водоземци, сувоземци, све врсте крилатих животиња, укључујући и биљке) задовољавају своје прехранбене потребе у природи, тј. у слободно| конкуренцији (видн Дарвина!). Затим, жива бића ступвју у разне заједнице, од којих су најкарактеристичинје брачна и друпгтвена, па онда ројеви и чопори ,те несади и алејс (код биљака) и јата (код птица и риба). Ове заједнице cv обично плод узајамних симпатија,; ал!» нису искључена ни оштрија размимоилажења. Већина живих бића штил! голо тело заштитним омотачима- међу којнма сс истнчу одећа, обућа и доњи веш, најлон производи, те разна крзна и псрја. Једино биљке, рибе и нске врсте мекушаца проводе свој живот, по свој прилици, у вечитој хладноћи. Даља основна одлика живих бићв јесте покретљивост. Ту ваља напоменути да се нска жива бића (људи, звери и сл.) крећу у свим правцитла, тЈ. горе, доле, лево и десно, док друга само вертикално (на пр. биљке, изузимајући донекле сунцокрет).

Поред покретљивости, сва жиеп бића могу и да мирују, и то чине најчешће за време спавања, али нису искључени ни изузеци (све врсте ноћних птица, буљине и др,). Најзад, сва жива бића нешто раде (студенти уче, зидари зидају, птице певају, лавови ричу и сл.), затим

расту и, на крају, прелазе без разлике у аноргански свет. То су, дакле, основне одлике живих бића,“ Ето, колеге, тако стоји ствар с мојим саставом, а меродавни са Медицинског нека побијају чињенице! Студент Hfete

Моћ навике

„Колега”, индекс више!

ЗА НАШЕ НАЈМЛАЂЕ

Тошин сан

.V пп бџрие црне nohu Студент Тоша из сна скочи. Ја.миа лпхћс, ко да чита Страву санка с бледа лица. Toum свог колегу пита: Где је књига проклетница? Три месеца како трунс Or , штампарски ncn’o клети! Tha, још ни сад мира немал У еан дођс да ми прсти! ~Пемој, Тошо, иемој n-ohv Сећати се проклетнице. Сутра ћсмо натенане Спалити је пемилчцсГ * Хахахаха, бобо моја.

Ни живе се чиса.ч боја! Мора.ц uhu да јој видим Њено вечио боравигите, Да је питам што ме зовс, Што мс тражи, што ме хпитс! Уста Тоша зрака дрхће На његовом бледом. лпцу Зарћала брава шкрипиу И он спази проклетницу! Сама с' књига Тоши диже, Сама књига крочи ближе. Књигу зграби, цикну мугга. Тоша зинЈЈ без јаука, Зину Tovia, а та слова Зпцвилешв од жалости За испитом... ,Бог да простиГ*

ПРВА СЕРИЈА МАРАКА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

На слици су три од осам из прве серије марака Ујсдињеннх нација. Свака од марака носи натпис "Уједињене нације“ написан на пет језика, француском, енглеском, руском, шпанском и кинеском” Мир, Правда, Сигурност, пише на марки лево и то плавим словима на примерку од два цента, а црвеним на врелности од једног цента. Марку је нзрадио познати холандскп уметник Џ. Ф. Дове. Марка од 5 центн (у средини), дело je Холанђанина, П. Еншаде-а и синова, а посвећена јс међународној оргапизацији за помоћ деци, при УН. Штампана је у плавој боји. Зграда Уједињених нација у Њујорку претстављена јс на примерку марке десно. Израдио ју јс мекснкански уметиик Леон Нелгера. Марка у в.рсдности 50 центи штампана је у сивој боји, док је од И* цента у зеленој.

Филмови за студенте

У петак 26 о. м. У 20 часова У амФитеагрЈ 6t» V на Правном факултетуч на мору. копву н вадлуху Н прва атомска *омба 3. Догађа?и у слици и речн - Филмске ноности : BojHa академиЈа у Вест-Поинту. Вађеше сунђера са морског дна. . Катклнска 4/IV Улааннпв код ревнзора н а факултетима и У редакпнЈИ. Балмнска

УКРШТЕНЕ РЕЧИ

) Водоравао: ], ВоЈЈПРПса ципелл 2. Лтгчч ност једне Змајввв баладе, свеоа (аатостр.) 3. Иотодак у једној спортсасој птри. лич« ' иост из ~Хамлета“ 4. Њих, облпк пом oh ! иог глагола, опера од Маснеа 5. Хениу-КД знак авота, скида се са млека. звук тру* бе (сшомато>пејски) 6. Врста пољопрпврел* јтот занимаља, пстрошпм снагу 7. Ме*та у Бугарској. плетенипа ?. Измотава r«, читавога. сугласник. 9. Орров Иван (то« паље), облик глагола бити 10. Украоит* шарама. љутина Н. Ткл, скишЕад једнв религије 12. Учтпв. Усправно: 1. Дукат. мегто т 2. Облик глагола отпћи, бациш свв одјед. ном 3. Кп.ижевнпк и један од најбољих светеких рспортера. школска к.тупа 4. Он царује, место У Лици, део хектара 5. Испоручује, површно дозна <5. Драгуљ, броЈ • којн со одузима 7. Нота, поубија. облик глагола бити (кајк.) 8 .Оплетка. мало што 9. Роман од Б. Травена, невоља 10. ЈКена турски (апостр.), место у Боки Которској. МАЛЕ ШАЛЕ

Професор; Рецнте мн. колега како Час историје у женској гимназнји. сте само моглн да дођете на испит Која од вас може да ми каже кеспремни? ко је био највеђи освајач у истоКандидат: Иапротив! Дошао рији? f сам на испит спреман на све! Дон Жуан.

Лекар: Вама ништа не фалн, требало би само да се мало више крећете на ваздуху. Шта сте ( по занимању? Пацијент: - Авијатичар.

Зашто идеш на одмор у тако пусто и досадно место? —Имам свега недељу дана отсуства, па желим да мн се оно отегне што дуже. Ј}Па кад знаш ко тн јс украо бицикл, зашто не одеш и не узмешга? Чекам док купп нове гуме. Ваша синоћна премијера лоше је примљена. Кад год се завеса дизала, бацалн су труле јабуке. Чекајте, било је и доста аплауза. Да, али само после свг/ог доброг поготка.

МАЛИ ОГЛАСИ

КУПИО БИХ више дела из предрагне спортске литературе. Обратитн се за адресу у редакднји "Спортиста .

МЕЊАМ СТАН на Вождовцу за стаи у близнни Калемсгдана. Интересовати се на телефон 23-464 сваког дана од 14—15 час.

Обавештавају се сви чланови Књижевног клуба студената Београдског универзитета да ће се

ГОДИШЊА СКУПШТИНА одржати у четвртак 26 о. м. У просторијама клуба. Долазак чланова Клуба обавезан.

СТРАНИ ХУМОР

Изије Нар°дна у[ o_ Стзљингрддска 31