Student

ТАКМИЧЕЊЕ СТУДЕНАТА У ПАТРОЛНОМ ТРЧАЊУ

Са секцијом и компасом у руци...

Наша патрола је прва по реду дочекује нас вођа патроле и пре. даје нам бројеве. Примамо и три пушке са по пет метака. То нам је муниција за гађање на сгрелишту. Руководиоци патрола су у највећој бризи. Очекују чланове својих екипа, јер без сва четири члана патрола не може да учествује у трцк. Са свих страна појављују се млади д»уди у гојзерицама и виндјакама. Зар се може замислити да 5и неко изневерио своје другове и лишио и себе и своју патролу osor интере. сантног такмнчења. Очекујемо полазак. Нервозл се повећавала. Време је пријатно за трку. На небу само по којц облачић. Помисао да неће бити кише, па ни блата, ствара весело расположе. њс. Разговара се о трци, о месту такмичења, о стази. Иа сгарту код Новог гробља се дефннитивно припремамо за трку. Скидамо са нас све непотребне сгварњ На прснма и леђима чланова наше патроле црвени се велики број 1 Ми први полазимо. Куда? Још се увек не зна. Руководилац такмичења издаје последња обавештења: ...На стрелишту свака патрола гаћа са по 15 метака. Сваки погодак врсдн 1 минут. Полазак екипа са старта после свака 3 минута. Прва латрола на старт!

Ускоро крећемо. Да лп да пођемо трчећи? Заморићемо се. Чека нас дуг пут. Сада је 9 сати и 2 минута. Помншљамо на 27 патролу која he да пође тек у 10,20 ч. Примамо секцију и у затвореној коверти зада* так. Ту је и компас. Полазимо. Ко нема у глави има у ногама После 200 м. лаганог трчан>а отворнли cmq коверат у коме стоји задатак: ~ПаЛ>ола ]е ду»иа Да оввђс стазу значену на секциско} картн првенон линпЈом. Ова ливија спаја тачне од I—B. Пут воЈии he пагрола ићи између појединих тачака Је сасвим произвољан. Патрола је оОавеана да оОиђе тачке; 3 (стрелиште) кота 241,4. Осовље кота 273 и тачка • *ота 2*l. Све ов« гачке оОележеие су на секциЈи првеном оловком. Пагрола коЈа нх не оОиђе днсквалификуЈе се. Остале тачке нису оОа. иезне. алн за сваку промашену гачку натрола довиЈа казну од 5 минута“. Уз задатак дат је к правац кре. тања. Од старта се полази преко Звездаре до Миријева где је контрола 1. Одатле се хреће до села Сланци (кбнтрола 5), аа другим правцем назад циљу. Уверени у ceoj'e ”познаван>е“_терена (овде смо раније нице), не гледајући у секцију жу-

римо напред остављајући Астрономску Држпмо се дру. ма рачунајући да нас он снгурно, води према селу Миријеву. Али смо се преварили. Са једног брежуљка примећујемо да смо кренули десно од њега. Оно се простире испод нас. На једном његовом крају је прва контрола. Алн који је то сада кра>ј? Први пут употребљавамо компас. Дискутујемо. Најзад успостављамо правац даљег кретања. Компас Је ипак најсигурнији водич. Не налазимо прћу контролу иако смо стигли на назначено раскршће. Нема више времена за тражење контроле. Морамо напред и то још брже него до сада, јер смо својом не. пажњом изгубили неколико минута. Ко нема у глави... пресрећу нас конгроле 5 и 2. Идемо за њима. Beh осећамо умор, но, још ћемс се бори. ти. Ово ie тек прва трећина стазе. Bише погодака бољи пласман Чују се прзи пуцњи. Јурећи напред обилазимо неке чланове патроле 2. На стрелишту сазнајемо да смо стигли као четврта патрола. Пре нас су стигле патроле 5, 2 и 12. Три члана наше екипе гађају, док четвр. ти користи тренутак да преконтролише правац даљег кретања. Крећемо даље. Немамо времена да сачекамо резултат гађања. После аајвнше коте 273 нагло се спуштамо према селу Сланци. Сазнајемо од контроле 5 да је кроз селс прошла само патрола 12. Налазимс се на раскршћу. Сељаци излазе из кућа и посматрају нас. На коју страну да кренемо? Компас улива поверење. Опет се пењемо, али много стрмије. Уморни смо. Ноге се једва дижу. Како је тешка ова пушка. Али не смемс дозволити да нас пре. текне још која патрола. Још увек се пењемо. Замореност је све већа. Да ли је то криза? Небо је пуно облака. Beh не идемо сви у групи: двоје су напред, s двоје позади. Још десетак метара... Најзад на врху. Наилазимо на контролу 5 Другови, у хоЈеи правцу треба U наставимо? Нишда не знамо. Пред нама се пружа лег. поглед Десно се кроз маглу назире Дунав, I лево се истиче купола Астрономске опсерваторије. Спуштамс се бла гом падином. Сада је већ лакше. Сун це се помолило иза облака. Пропадају ноге у свеже поорану земљу. Унаоколо је на изглед све мртво. Рекло би се да је природа већ утонула у дубоки зимски сан. Тражимо контролу 7. Да ли смо погрешили коту? Контролишемо правац. Свс је у реду, алк контроле нема. Опет губимо у зремеку. Ено их! На суседном брежуљку кре. hy се две тамне прилике. Идемо према њима. Високи димњаци наговештавају нам близину града. Још једна контрола, али најтежа, Налазк се на једном малом узвишењу од 130 м. Гледамо секцију. Пролазимо поред последње патроле. А затим опет у познатом крају. Уморни смо, али убрзавамо корак, Видимо старт. У 12 сати, 5 минута и 58 секунди стижемо као друга патрола на циљ. Пре нас је стигла само патрола 12. Но, то још увек не значи да смо по. стигли добар пласман, јер смо први и кренули са циља. Уз шољу топлога чаја дочекујемо остале патроле. Прогнозама о пласману нема краја. Прорачунавају се времена, док патроле са свих страна пристижу. Ко ће бити најбољи? Тачно је једно: победиће издржљизост и упорност повезане сз искуством к знањем.

Јоза Туцаков

ПИСМА "НАРОДНОМ СТУДЕНТУ"

„Стручњак за вађење зу6а“

Поводом напнса Павнчнћ Љубомира, студента економије, „Стручн>ак за вађење зуба“ објављеног v броју 28 од 7 децембра 1951 год. у листу „Народни студент”, молимо Ва-с да' у наредном броју објавите следеће; Не сматрамо потребним да демантујемо нитн да се упуштамо у полемнку са пнсцем наведеног написа с личности др. Васе Царићевића, али сматрамо се обавезним да изјавимо да је др. Васа Царићевић довољно познат широкој јавности и компетенгним стручним медицинским круго. вима. а.осим тога био је два пута

похваљен како од ове Поликлинике такс к од аајвише стручне заједнице као пионир зубарства у Србији, те о његовој стручности овде не желимо да говоримо. Што се тиче „честих случајева лом љења зуба и упућивања Стоматолош ком факултету на операцију”. друг Павичић Љубомир имаће прилике да тачност својих тврђења докаже на суду, уколико на истом месту у Вашем листу не оповргне своје тврђење и не изјави да је био у заблуди у погледу њихове тачности. Колектив зубног одељења Студентске поликлинике

ИПАК ЈЕ СВЕ У РЕДУ

Пре свега, подвлачим да ca.u ја ста ри, предратни студент. Давао сам по датке и пре рата. Давао сам податхе и после рата. Може се рећи да сам доста искусан у давању података, а сем тога пишем читко, што је веома важно. Али прекјуче просто пропадох. Позвали ме у Деканат и дали ми неки формулар. Испишите податке о себи, а такође и кратку биографију! Узмем формулар и погледам под тачку 1. !) Презиме, очево и мајчино име; име, као и име на знамењу Све сам испунио, али име на анамен>у не знам. Питао сам кума, али човек већ стар и несигурно одговора. Чнни ми се, рече ми, да си ти на знамењу казван Михаило. Ставим: Мнхаило. Погледам тачку 2. 2) Час, дан, месец, година и место рођења, ако је рођен Рођен сам то је тачно, али когг часа не знам. Мислим да је било пет сати после подне, али нисам сигуран. Ставим „око пет сати”. Кашије, кад сам формулар већ предао, разговарао сам са кумом. Ти си, рече, рођен у )едан сат после поноћи.

са.м могао да радим, било је каск а нсправљање ... Пређем на тачку 3. 3) Да ли је писмен, и ако јесте, какве је учио школе? Под а) навести зна ли латински и б) Какво је имао држање пред професором математике Једва испнсах одгосор. Стова мп зачудо испала некако крива, а као за пакост направим и две „крмаче:”. На одговор под а) напишем да латиницом владам,*а што се тиче матема. тике искрено признам да сам био антиталенат. 4) За штг показује смисао и шта би желео да студира; ако не жели an студира, зашто се уписивао Наведем да ја уствари показујем смисао за сликарство, али сам се уписао на овај факултет јер vm Је близу стана, Пређем на следећу тачку. 5) Да ли је ожењен, или намерава да се жени; ако је ожењен. да ли је хтео да се разводи; гко није ожењен да ли има деце и да ли прима аечји додатак Збуним се, У чему јс мис.тим се овде ствар? Метнем „да” као од говор на сва питања и тиме прекратим своје муке. Навалим на тачку 6. 6) Да ли има заосталих испита; ако има, зашто досад није дипломирао, а ако/јесте, зашто сада даје податке факултету. Навести и на шта се жали Пре свега, ситуација с мојим испитима је јако замршена. Такве ствари не волим да спомињем ни интимним пријатељима. Ипак, изнесем укратко суштину ситуације. На питање на шта се жалим, упишем да се жалим на слаб вид (кратковид сам од своје осме године), а наочаре још нисам подигао.

7) Да ли гоаорк стране језике; ?,чо не говори, нека наведе који језик још делимично употребл.аоа се?* оних које је навео Испишем десетах страних језика, само да се решим питаша. 8) Где станује и да ли би желео да му Деканат нађе неки други стан ако није задовољан садашњим На ово питање одговорим одлучно са „не”, јер у вези тач. 4 морао бих да мењам факултет, а овај садашњи ми је већ други који нисам завршио. 9) Да ли је досад овом Деканату давао било какве податке и какве; ако није давао, навести тачне разлоrs; ако је давао, назначити у Напемс ни због чега их сада даје Напишем крупним словима; Податке давао бар двадесет пута и с«и су били истоветни. 10) Напомена: Пиши читко и то с лева на десно Нисам издржао. Почео сам да испн сујем некакве куке и вериге и то, да видите чуда, све некако с деска на лево. Почнем да се знојим и да... вичем. Срећом, моја другзрица лако спаза, те брзо скочи и упали осветлење. Пробудим се и би ми мало лакше.

Студент Ића

МАЛЕ ШАЛЕ

МАЛЕ ШАЛБ Је јги оно тамо колно? Не, оно је хоризонт! Хвала, боље и то него ништа. ★ Замисли, сусед ми разбио прозор док сам свирас на клавиру. Погрешио је. Сад ће још јасније да чује. НА УЛИНИ Како излазиш на крај? Па, ето, овим малим сокаком, право. а Ко Је јунак вашег романа? Издавач који ra буде примио.

ЗамисЈГИ, клздио са.м се на коња који је носио број пет, трке су биле петог иовембра, а ја станујем у кући чији је број пет. И добио си? Не, коњ је стигао пети. ★ Ви ме сматрате за пијаницу! То ме вређа. Ни говора. Алн да сам ја случајно флаша коњака, Hfe бих се усудио да останем с вама у соби. •к Волиш ли пун месец, или .. . Ја, брате, највише волпм првн у месецу. * Добила сам једно анонимно писмо. Од кога?

ТЕХНИЧКЕ НОВИНЕ У ЛИТЕРАРНОМ РАДУ

На последњем састанку литерарне секције Удружења студената на Правном факултету, студент Станко Јовановић прочитао је своју припозетку »Крај пензионера Глишића“. Приповетка је изазвала веома живу дискусију (оцењена је као успела), али је аутор потценио значај дискусије, напустивши салу због личних послова. Пошто је ово изазвало негодовање међу дискутантима и члановима Секције, то су за следећи састанак предвиђени одговор дискутантима и ново читање на начин који показује наша илустрација. Снимање је извршено лобро том Клуба технике са Правног факултета. СЛОБОДАН РОК

Bejane ми биле ноге т испитни с кок, А сад велим: Лако ћемо, глободан је рок, Када нисам сасвим спреман само кажсм; Јок! ...и сачекам мирне душе нов слободан рок.

Анегдоте

испит Роберт Кох упитао је на испиту једног кандндата; Шта бисте ви урадили кад бц вас неко позвао да пружите прву иомоћ коњу који је сломио кључну кост? Кандидат је најпре набројао разне методе лечења које би употребио у том случају, а рнда на крају се сетио да би власнику коња препоручио да позове ветеринара. Кох се насмејао и рекао: Не, драги мој! Ја бих одмах купио тог коња и продао га музеју. То би био први коњ са кључном кости. КАРУЗО И ЖЕНЕ Чувени певач Енрико Карузо био је велики љубимац жена. Али он је увек био спреман да се на њихов рачун насмеје. Једном приликом, за време неке вечере, повео се разговор о женама. Карузо примети; Ех, жене! Разлика између њих к огледала је та што огледало блиста а не говори, а жена напротив говори али не блиста... Једна од присутних слушатељкн кије могла а да му не одговори: / А разлика између вас, маестро, и огледала је та што је огледало углађено, а ви нисте.

ФИЛМОВИ ЗА СТУДЕНТЕ

Фнлмска претстава заказапа за петак 14 о. м. одлаже се иЗ техннчких разлога. Карте купљене за ову претставу важиће за наредну. . Дан, време п место приказивања плакатираће се по факултетима. и п ssrtit'Sr. S™