Student

Својим играма фолклорци су освојили публику Израела

М. РАДОВАНОВИТ.

Вслмки аплауз пожње• и су југословенски игра 9 и на својој првој прет'тави у Јерусалиму у орепуноЈ сали Едисон. За <реме 3 сата Југословенки играчи и играчице у довним костимима, праћени народном фолклорiom музиком пожњсли су Јгромно одушевл.ен.е у зедовима публике. Група

Je приказала игре и песже из Србије, Македони је, Словеније и Црие Горе. Солиста Обренић, коЈаЈевила особита у фолклорним песмама, примл>ева јв са огромним аплаузои, док је млади уметнички директор групе Бракко Марковић примио •езвроЈне букете цвећа од Југословенгких усељеника коЈи су преовладавали жеђу публиком.

Осим тога дате су многобројне приче са личмом нотом. На дан независности играло се свуда по улицама, па су се и југословенски играчи спонтапо придружили слављу и пожњели незапамћен аплауз. УПЕРИОДУ од 1 априла до 10 маја био је на гостоваау у Израелу и Грчкој. У Израелу смо дали 36 концерата. Концерти су извођени у свим већим градовима Израела (Тел Авив, Хаифа, Јерусалим, Натанија, Јафа, Халон итд.) као и по сељачким радним задругама т. зв. „кибуцима". Поред тога учествовали смо на прослави 1 маја као и на прослави Дана независности Израела. Наше концерте јс посматрало око 80.000 људи а пређено је око 3.000 километара. У Израслу смо успоста вили врло срдачне односе са студснтском унијом, као и појединим културним радничким друштвима. Све иаше концерте публика је награђивала бурним аплаузима, док је читава израелска штампа свакодневно пунила ступце са изванредним критикама и са пуно хвале о одличиом репрезентовању Југословенског фолклора. При повратку из Израела, у Атини смо дали 3 одличиа концерта, која је посматрало око 3309 људи, (Текст уз слике узет је из написа израелске штампе).

ТБихов професионали зал валази мзражаја 6aiu у чињеници да су аматери. Њихове претстзвс показују огромну вољу и љубав према игри, кзо што то само аматери моry да покажу. То Је шного утицало и на публику. Младићи су боље увсжбаии него девојке и тонекад се игре претваijy у један перпетум (обиле.

Јуче је одржана у Јерусалиму прва претстава групе Југословенских играча, Група «е састоји од студената, чланова фолклорне групе културно-уметничког друштва Веоградског универзитета. Група која се састоји од 33 играча и играчица, једне певачице и фолклорног оркестра, појавила се са фолклорним играма и песмама југословенских народа у разнобојним народнмж ношњама. Огроман број публике примио их Је са великим одушевљењем.

Македокске игре биле су најмузикалнмји део, најбогатије сједињене м.Узике и игре. Српска кола, која имају тако разтшчите облкке, приближавала су се заигта сазршенству. Комитска иrpa је била најбогатија у погледу фигура... (О-бјашн,ен«е игре)... Кореографи су дали извавредно дело и њихова концел ција различитих форми игара је на уметничкој висини. Фолклорна група је 6нла примЈ&ена у Рамт Гану са бескрајним пљеском и узвицима одобраваља. Ова група нам Је да.та бољу слику о широиом значају фолклорних игР i ча. него што је то учииила група коЈа Је госто>ала прошле године.

И7п*ј« Савез стуаевата Београ acKoi уииверзитета и велики> школа Уоеђује релакцроив колегкјум. одговорни уредник Јосип Франић. Уредншптв« !> ■ Београд. Балкааскк 4 IV: телефов 23-464, чековни рачув 1032-Т-227 Тромесечна аретп .ата 72 дин. Штампа „Глас“ Моше Иијадс 8. Лист излази средом Цева 6 диварац

НАРОДНИ СТУДЕНТ

Број 14