Student

U SVOJOJ SALI

■— Hladna menza Pravnog faknlteta proipenlla Je anutraSnJe dekoraCfje: sada sa tavanice vlse »kruška« 1 »džak« pun peska. Tu trenira jedan od najmladlb 1 najambiclozuijih boks klubova Beograda, »Student«. Osnovall smo kolektlv aprlla prošle godine prlča nam sekretar kUiba Vlđojevlć. ■— Posle sala Dif-a 1 »Partlzana« smirili smo se napokon ovde u na SoJ menzi. Nije loše. Vežbamo svakoga poneđeljka, srede i petka od 18 —2* časova. Dolazi nas dvadesetak, ali taj broj staino raste. Borimo se kao 1 svi za masovnost I za još nešto: promenu stava prema boksu kao neplemenitom sportn. PretpostavIJamo da svako treba da poseduje osnovna znanja o ovom lepom i korisnom sportn, pa 1 jedan pravnik, lekar i inženjer. "uv'' ' ■ ■ :'v«ab. Namere; organizovatl krajem februara meseca stndentske reprezentacije u kojoj bi i boksovali 1 tri Cla- ’ na našeg kluba. Možda ćemo se prijavitl i za ргvenstvo. Ргеко leta: zajeđnićko logorovanje na moru. Trenira nas Dragan Kostić uspegno i marljivo. Toliko nam Je na brzinu ispričao sekretar. Dakle, čitaoče ne zaboravl: poneđeljkom, sredom i petkom počev od 18 časova: »desni kroše«! direktom! ne izmaknl se! sada ndaraj! Seti se i dođi!

ПОЧЕО JE АНКАРСКИ ФЕСТИВАЛ

Одбојка: Пораз у игри с Турцима

(Специ Јално за „Студент“) Анкара. 1 марта 1953 Јуче поподне одржзн је први спортски суерет на Анкарском фе стивалу. Студентска репрезентација Турске у одбојци победила је студентску репрезентацију Југославије са 3:2. Први сет добнла је нзша репрсзентација са 15:11. У другом сету наша екипа је при крају испустила могућност да утаасмицу реши у своју корист изгубила је сет са 13:15. У наставку игре наши су се нешто поправили и добили трећи сет са 15:5. Међутим, онда су лежерно играли мислећн да је победа осигурана. Када су Турци изјсдначили у сетовима на 2:2, наши репрезентативци су вео-

ма много грешили и изгубили и последњи сет са 12:15. Утакмица је одиграна у спортској дворани Политичког факултета у којој су студенти и једне и друге земље веома бучно бодрили своје тимове. Спортоки програм на Фестивалу наставља се данас утакмицом у кошарци између Југославије н Турске, која се игра док ово јављамо, а затим утакмицом у одбојци између Грчке и Турске.

M. МАРОВИЋ

Godišnja sкupština APK „Beograd" OPET „ Sever"

ТЈ neđelju 28 februara akademski plivački klub »Beograd« održao je ređovnu godišnju skupštinu. Poređ ostalog donete su 1 ove odluke: jednođušno prlmljen je pređlog da klub ponovo nosi ime »Sever«; skupšitna je odobrila i usvojila predlog da se klub učlanl u sportsku federaciju studenata Beogradskog unlverziteta'; u celini je prihvačeno plsmo upućeno »Borbi« u kome se iznose činjenice koje opovrgavaju podatke iznete u članku pod naslovom »Monopolizam«. Uprava kluba će pripremitl celokupan materijal o radu 1 odnosima ргеша drugim pllvačklm klubovima i forumlma kako bl se 1 javnost upoznala sa istlnltim činjenlcama; usvojeni su princlpl Sportskog saveza studenata i uneti u određene članove pravllnika kluba.

MI I SVETSKO TRČANJE

U prošla dva broja do§ll smo do zaključka đa mladl trkači đonose napredak n trčanju (na 8M m.J. Našl atletskl komentatorl u svoJlm bučnim svađama (stručne prlrode) tvrde; NaSe trčanje na srednje prnge stagnira, dok svetska atletlka beži od nas sedmomiljnim koraeima 1 otuđa nlče pitanje da 11 čemo je stići. All svetska tablica srvfh vremena stavlja gomju pretpostavku u sumnju. Harbig 1.4в,в 1939 tlSao na КИМ m. Vltfild 1.47,9 1953 otlšao na 1500 m. Santi 1.48.1 1953 otišao na 1600 m. Bojsen 1.48,2 1952 otišao na 1500 m. M. Ansen 1.48,3 1948 otlšao na 1500 m. Vuderson 1.48,4 1938 otišao na 5000 m. Nema u njoj ni jednog mladog koji bi se mogao makar pribllžiti svetskom rekordu. Vltflld, Santi. 1 Bojsen iscrpli su se na 800 ш. 1 beže na 1.500 1 milju. A evo naše tablice 1953 (i svlh vremena): Mngoša 1.50,4 došao sa 1.500 m. Hočevar 1.50,8 došao sa 400 m. Otenhajmer došao sa 1.500 m. 1 M. Grujić 1.53,0 došao sa 400 m. Krstić 1.53,8 došao sa 1.500 m. 1

I Cular 1.54,5 đoSao sa 1.500 m. Ceraj 1.54,7 do3ao sa 5.000 m. Vlpotnik 1.55,0 đošao sa 1.500 ш. Mugoša ima 21 gođinu, Cular 20, Grujlć 19, Vipotnik 18! Grafički pretstavljena hipoteza neklh naših pesimistlčkih stručnjaj ka o našoj stagnaciji, izgleda ovako:

А faktičko stanje na 800 ш. Je ovo:

Znači stagnaclje kod nas n e ma, a jedini problem je u tome što ш»бl trkači dolaze na 800 m. sa srednjih pruga, umesto da bude obmuto, kao što je u svetskoj atleticl. Iznzetak sn Hočevar i Grujić beogradstd studect.

R. FOPOV

Моам iz PORTO RIKA

Nlje uzalud rečeno đa se čovek uči dok je živ. A hvala bogu, ima na ovom иабет svetu nekoliko milijarda savetodavaca, a Još nekollko puta toliko saveta. I čovek ne stigne da ih sve zapamti, nego, eto, izabere one najvažnlje, pa se vlada po njima i lepo živi. A neke od njih i pre daje drugima, pa tako ovi kru že po svetu i prenose se sa kolena na koleno. A čovek ko’ čovek voli nešto da naučl. Kad , sam zimus pošao na ođ mor nisam ni mislio kakva će to škola biti za mene. Mislio sam samo na to kako da Isparlm sve ono što se nataložilo u mojoj glavl kroz protekle godine. Imao sam samo želju da se sve to slegne. pa da se napravi još mesta za ono što tek ima da dođe Zato sam i izabrao mirnu 1 snežnu Slovenijii. Hdtel udoban, 'topao, dobro društvo. a unaokolo belina onog pitomog slovenačkog snega. I jednostavno užlvam toplm se od milinet Jutrom silazlm u salu sa svojim drugom 1 pozdravljam goste sa dobar đan. Oni mi Ijubazno odgovaraju isto tako, 8 tek negđe Cuje se slovenačkl akcenat.lšlo je to tako svako jutro u nekom miru, kao po nekom Unapređ utvrđenom redu, sve đok se pojavio

drug sa malom francnskom kapicom. Cuđno malenom! Ja mu klimnem glavom i kažem dobar dan, a on ae nastnešl neklm naročitim osmehom i odgovori mi: Sladak sl! Moj prijatelj pozdravi ga takođe; Dobar dan! I tl si sladak! odgovori drug u kapicl. Prlčini ml se da mi tu nešto nije Jasno, ali nas dvoje se tađa kao slatki povukosmo u svojoj slatkoći na ležanje u ležaijke, na svež vazduh. Gledam ja u mog druga, a on u mene. sve onako ispod oka. kao đa ne veruje da smo baš zaista slatki. Bilo kako bilo. slatkl ili ne, ali škola je tu počela. Naveče sam upoznao joS tro jicu kojl su svi jednoglasno postavlli ponovnu tvrđnju da ктр moj drug I ja slatki. Ja sam pomišljao đa je to možđa zato što sam u zadnje vreme promenio menzu, all prljatelj ml reče da ~to nema veze”, nego da Је to vic. I gle stvarno! Po njima je ceo hotel bio slađak. 1 đirektor i ložač i kuvarice i kelneri. Aha. dakle ipak vic! I to slađak!? Sutra sam video kako sa železničke stanice vuku filmske kamere natovarene na sa-

onlcama klateći se pomale, ne znam tačno da 11 radi dubokog snega, 111 zbog neke naročite slabostl u kolenima, ali neću grešitl dufiu. Ja sam opet ležao u ležaljci umotan u ćebad 1 sunčao se. U svest mi je đopiralo crvenllo kroz zatvorene kapke. Mi slio sam o mojim novim poznanicima fllmadžijama. Mislio sam a u ušima su ml bru Jale reči snimatelja; Pitaš me za Skolu? Ma šta Skolat Uzmimo, reclmo, ti znaš ko je Moam. Dobro. Znaš, i šta Je napisao. Znaš Još desetak njegovih stvari. Dobro! Vidlš, Ja sam do ргеkjuče mislio (tek sam tada saznao pravu Istinu) Ja sam do prekjuče mislio da Je Moam neka vrsta klta iz Porto Rika. Znaš, tako mi Je zvučalo zgodno, Moam iz Porto Шка all to ml nlje nlkad smetalo tollko da radl toga ne bi mogao pronaći đugme sa kojlm se pušta катпега u rad. A ti? Znaš li tl gđe Je dugme? Ne znaš! A tek kadar odozgo, pa kadar odozdo pa gro planovi! Vldiš, šta tl tu treba Moam? Nlštal- Kažeš knjige! All veruj da sam Ja napamet naučlo kad se koji flltar upotrebljava, a da pri tom nlsam korlstlo nl Jeđnu knjlgu. Ja sam onđa razmlšljao - . Baš sam bio glup! Ta škola!

Baš Je iskompllkovala stvari. Ja sam mislio da snimatelj treba da ima neku intelektualno-estetsku fizionomlju. Ali, kakvi bakračl| Sve Je to Jeđnostavnije. Samo potražiš dug me i pritisneš, a kamertca zuJi. Ugođno i tljano! Z/z z zzz. Učinl mi se đa čujem kako zujl kamera odmah Iza mog uha i trgnem se iz polusna. Sunce Je bilo visoko i oštro. Ah, to sunce, kakve grešne mlsll Je nateralo u mo Je vljuge! Navečer sam u društvenoj sall razgovarao sa onim kojl Je prvl prlmetio đa sam sladak. Talenat ti Je na Rlmu sve! Ako Imaš talenta onda osećaš, gleđaš svet nekako drukčlje, a đlšeš, dišeš umetničld. Vidiš, umetnost me inspiriše neklm naročitim sml slom za humor. Eto, reci tl meni »sladak sl«. Ja poslušno ponovih: Sladak si! T sam osećaš đa to nlje ništa nekako ti to ne leži. Kad Ja kažem sladak sl ге6e, pa me slatko povuče za levo uvo to Je sasvim nešto đrugo. A tu ti škota ne može ništa pomoći. Zar ne? Stvamo! To se na mem fakultetu ne uči primetlh. Zapamtl đrago. slatko dete_ da Je talenat sve! A stvamo su i blll talentovani. Naročlto Jedani Pisao Je dlvne pesme, a naveče se tukao 1 razbijao prozore, 111 Je uz čašlcu čitao pesme nekoj šiparici. Eto. talentovanl su bill toliko, da su znall posle lumpovanja zaspati, a snimanje odgodlti za »lepše vreme« kakva šteta!. A svakako 010 Je najtalentovanljl onaj koji

Је uspeo da zsspi pijan sa cigaretom u ustjma 1 zapali јогgan, đuSeke, čaršave i cee krevet, a da pri tom hoiel ж izgori baš do temelja. Zar ne, slatkri momdT Jednog dana su jeduoatavno iSčezll kao na filmu. Ja sam uspeo da pred taj tužnl dan Јоб jednom razgovaram

sa snimateljem, Jer on Je blo »najslađi«. Sta Je to talenat? radoznalo ga upitah. To tl je ođgovori mi on da, recim6, kao ja sad uzmem, ovaj onda se zamisli pa me zapita: Zar ti baš želiš da to doznaš? Znaš to ti je malo poslovna stvar.

Jako že&n! zavapfh, Onda mi on prišapne; —He tl Je prijatelju da bez taieota postaneš ono što sam ja postao. Pa znači ni vi ga nemate? A, jok bato, imam Ja samo . ..

Аћа, pomislih samo, кашо ne za fllm. To je bio naš zađnjl razgovor. »Slatkih« se sećam samo pokatkađ, ali njihove savete ne zaboravljam. A čemu ih i zaboravlti Јег čovek se uči đok Je žlv.

Dlmltrije KATALTNIC

Изпаје Савез ртудената Београлског универзитета н велнких пткола. УређуЈе редакпиони колегиЈум. Главни и оаговорни уредник Бора Павловић. Уредимштво н админи гтрациЈа Београа, Валкангка 4/IV. Тел. 23-IS4. чековин рачуи ia32-T ггт ГПтамна .Омладина* Булевар ВоЈводе Мишића 1Л Лист излази средом. Цена 10 динара. Тромесечна преголата 12« дин.

sludenl