Student

СА АНКАРСКОГ ФЕСТИВАЛА

КОШАРКАШИ СУ СЕ ВРАТИЛИ

Без пехара Слабе судије Реванширађемо се идуКе године

Оријент-експрес је лагано ушао у станиду. Још један трзај и воз је стао. На прозорима вагона су се појавила насмејана лица наших кошаркаша студентских репрезентативаца. На вратима вагона први се појавио капитен репрезентације Срђа Калембер. Надали смо се да ћемо у његовим рукама видети пехар или бар спомен-плакету за освојено друго место, Али о« нам је одмах објаснио:

Ми смо пошли пре завршетка фестивала, пошто са „Звездом* већ у понедељак одлазимо на двадесетодневну турнеју по Француској. За резултат утакмице Турска Грчка дознали смо тек у Скопљу. Ваљда he нам одбојкаши нешто донети. Покушавамо да дознамо од осталих нешто о фестивалу, али то иде тешко. Сви хитају кућама да се одморе после напорног шездесеточаоовног пута. Тренер репрезентације Алагић се жали ча слабо суђење турских судија. Остали га подржавају у томе, сем Калембера. Калембер сматра да смо ми слабо игралн и да нам судије нису толико криве.

Реггрсзентација је уопште узе® подбацила. Сви су играли слабо оем Милетића на првој утакмици и Кристанчића каже Калембер, Са Павасовићем, центром репрезентације се враћамо кући. И он као и његови другови се слаже да је суђење на турниру било слабо. Конкуренција је била врло ја«а, каже он. Играле су комплетне репрезентације. Ми смо отишли ослабљени. Без Бјегојевића, Гоџића и Јовановића теже је ишло. Па ипак, могли смо да 6удемо први. На првој утакмици

против Турске све наде су биле полагане у ефикасност Ћурчића Али о« је подбацио. Дао је доста кошева, али ни приближно о«оме колико он обично даје на утакмицама. Била 6и то лепа утакмица да је судије нису поквариле. Грке смо просто „прегазили“. То најбоље показује разлика од 21 коша. А онда нам је причао о осталим нашим учесницима на Анкарском фестивалу. Каже да је буру аплауза побрала наша фолклорна група са играма из Македоније и Даница Обренић са врањанским песмама. Разговор се приводио крају. Утисака је још увек много. Ипак, морамо да се растанемо. На растанку Павасовић нам је добацио: Реванширлћемо се нашим турским колегама идуће године у Београду.

Д. ДИМИТРИЈЕВИЋ

NOVOSTI

DANAS SE održava (n 19 časova, Balkanska 4) plenam Sportskog odbora beogradskib studenata. U njegovom radu će pored članova Ođbora učestvovati pretstavnici nprava studentskih sportskth društava i ostall funkcioneri univerzitetskog sporta. Na dnevnom redn plenuma biće postavljeno nekoliko vrlo važnih pitanja za razvoj sporta na Univerzitetu. Međn njima pitanje stndentskih sportsklh terena, takmičarskog kalendara za 1954 godinu i druga. ★ STREUJACKA DRUZINA stuđenata TVS organizuje ovog meseca otvoreno prvenstvo TVS u gadanju vazdnšnom puškom. Ovo takmičenje Je zamišljeno tako da se prvo odvlja п okvlru fakuiteta. U njegovom završnom đelu učestvovaće izabrane fakultetske ekipe. Prvenstvo je nagradno. U toku prošle nedeije. takmićili gu se u gađanju vazdu.šnom puškom stuđentl građevine. Najboljt rezuitat među njima postigao je L.J. MilivoJevlć sa 87 krugova (ođ 10« mogućibj i M. Miioradov sa 83 kruga. ★ SAZNAJEMO đa Je kretanje ieda na Savi oštetilo splav veslačkog kiuba »Student«. Steta se ceni na oko 80.000 dinara. ★ NA ELEKTROTEHNICKOM fakultetu nedavno Je diplomirao Đorić Mijat, jedan od najaktivnljih Manova nprave 1 najboljih strelaca Streijačke družine TVS. Đorić sada odlazl na rad n Trepču. ★ Uprava SD »Tehnlčara« obezbedila Je preko zlme treninge u sali svojim ekipama. Košarkaši trenlraju u sall »RadniCkog«, odbojkašl u sali »Braće Stamenković«. Puđbaierl zlmus nlsu trenirall zbog vellkog snega i bladnoće, mada im prvenstvo poClnje 21 marta.

ПЛАНИНСКИ МОТИВИ

КРОЗ МАГЛЕ КОПАОНИЧКЕ

Планинарски савез Србије организоваlo је од 5 15 фебруара 1954 године течај зимског планинарења на Копаонику. Између дванаест течајаца, седморица су били чланови студентоких планинарских друштава Београдског универзитета и један са ВПШ из Ниша. Доносимо доггас нашег сарадника ко;и је био на течају: Једнога јутра група је кренула да изврши дневни задатак успон на Караман (1934 м.) преко седла „Пајино пресло“ Ово је био озбиљан подухват, јер је посЛе пола сата хода пала густа магла. Видљивост није била већа од десет метара. Морала се употребити карта и бусола. Али и то није било сигурно, магнетна игла скретала је свазси час зато што су у близнни били напуштени рудници гвоздене руде. Ни карта није била тачна. Где је некада било дрво, сада је израсла шума. Вођа групе нашао се у тешкој

ситуацији. Куда... Пролазиле су му разне мисли кроз главу. Тако је и поред карте и бусоле кренуо „по њуху“. Пошао је гребеном ка врху. Лагани успон није нас много замарао. Група је ишла у колони, на размаку не већем од два до три метра. После дужег благог терена почео је стрмији успон. Значи, ту смо. Али, то није био највиши врх, већ је био друти по величини, тзв. Мали Караман. Сам врх није се видео иако је био на даљини од 100 м.

Поново ]е извађена карта и бусола. Помоћу азимута тврђено је где се група налази и настављен је пут у том правцу, Ускоро се показала и камена купа самога врха. Тада настаје „пра*ви“ успон из-међу камених блокова са скијама на сам врх. Најзад, освојен је врх. Спуст је био лак. Дубоки снег био је добра кочница слабијим смучарима. Мало ниже од самога врха, група је наишла на угажену стазу која је водила ка дому. Дуги спусг био је велико освежен»е после тешког успона.

„ТЕХНОЛОГ* НОВО СПОРТСКО ДРУШТВО НА т. в. ш. У студентским круговима поздра вљено је осниван.е Спортског друштва „Технолог". За сада су у њему заступљене „зимске" дисциплине, фудбал, кошарка... за спорт се највише интересују студенти друге године. Где су остали?

М. Марковић)

Д. ЖИВАНОВИЋ

(Цртеж;

Прва међууниверзитетска конференција Савеза за техничко васпитање студената Југославије

У Београду je 6 и 7 o. м. одржана Прва међууниверзитетска конференција Савеза за техничко васпитање студелата Југославије, која је расветлила неке проблеме ове организације. Друг Јован Ристић одржао је реферат „О проблемима техничког васпитања студената и Савезу за техничко васпитање студената Југославије“, а о организационим принципима Савеза и статуту Савеза за техничко васпитање студената говорио је Зоран Глигоријевић претседник Савеза и члан УО ССЈ Београда. Конференција је изабрала савезни одбор организације. За претседника је изабран Јован Ристић, а за секретара Света Јовановић. Поред тога, донете су и две резолуције. Једна упућена II конгресу ССЈ и Централном одбору Народне технике Југославије, и друга о стварању Савеза за техиичко васпитање и заказивању скупштине Савеза, коју доносимо у целини, док ћемо остале материјале донети у наредним бројевима. Конференција је донела следећу резолуцију;

СТУДЕНТИ ЈУГОСЛАВИЈЕ! Југословенски студентскг Савез за техничко васпитање, израстао на студентским организацијама Народне технике на нашим универзитетима, наставља напоре наших организација за даљи ceeстрани развој техничке културе. Развој социјалистичке стварности код нас тражи од нас будућих директних учесника нашег друштвеног разeoja да употпуњава наше об разовање основним знањима из тако широких области технике. Кроз ceoje клубове Југословенски студентски Савез за техничко васпитање пружа могућности за ра звијање индивидуалних склоности у појединим гранама техничке делатности и разeuja позитивне стваралачке гчпге код својих чланова. Делатност Југоеловенеког студентског Савеза за техничко васпитање се одвија кроз клубове пазличитих грана техничке делатности: аутомото, радмо, фото, мото-наутичке, помооско-бродарске, каткашке итд... Југословенски студентски

Савез за техничко васпитање је учлањен у Народну технику Савез за техничко васпитање и заједнички Р<*ди на општим циљевима. Будимо чланови Југословенског студентског Савеза за техничко васпитање и доприносимо развоју опште техничке културе неопходног услова за успешан развој наше стварности.

СТОНИ ТЕНИС

ПРИПРЕМА СЕ ПРВЕНСТВО УНИВЕРЗИТЕТА

Спбртски одбор студената Београда орга-низује у другој поло-

вини марта (19—21) првенство Универаитета у стоном тенису. Ово се првенство разликује

од досадашњих објашњава нам друг Стефановић којн ради на припремању овог такмичења, —> На њему ће учествовати и најквалитетнији стонотенисери са наших факултета. Они се досада нису такмичили на универзитетским првенствима. Такмичење ће се одвијати у два разреда, Тзкмичари I разреда ће се борити за појединачан пласман и пласмаи парова. Такмичари II разреда ое такмиче за поједииачан и еккпни пласман. Тако ћемо добити пласман најбољих.. Имаћемо, дакле, прилике да за десета« дана посматрамо у сали „Новог Београда* улица Божидара Аџије борбе најбољих стонотеиисера са Београдског универзитета. Н.

ПАРТИЗАН _ СТУДЕНТСКИ ГРАД 3:2 У узбудљивај борби стоноте»исери Партизана Петровић и Павасовић победили су чланове ре» презентације студентског града Габрића и Серафимовића. Габрић је обе партије у синглу решио у своју корист и тиме донео два бода репрезентацији студентског града.

ПОБЕДА НАД „ЦРВЕНОМ ЗВЕЗДОМ"

У оквиру прославе трогодишљице Студентског града одржан је шаховски меч између репрезентације Студентског града и члана Прве савезне шаховске лиге „Црвене звезде“. Меч је одржан на десет плоча. Резултат Је 5 1 /* : 4 V» за репрезентацију Студентског града. Поред тога што екипа Звезде иије наступила у пуном саставу успех студентске екипе Је велики. у постави „Црвене звезде" наступили су интернационални мајстор Др. Срећко Недел.ковиК и два мајсторска кандидата, док су остали били првокатегорници. У студентској екипи играло је шест првокатегорника а други су били другокатегорници. rNTERNACIONALNI MAJSTOR Аleksanđar Matanovlć odlgrao Je n nedelju u prostorijama Beogradskog univerzltetskog šah kluba »Crvena Zvezda« simultanku na devetnaest tabll sa studentlma Filozofskog fakulteta. Rezultat Je ISVttS*/« u koriet! Matanovića. Pobedlli su Nelmar, Varcen i Sašić, dok Je Jelača remizirao. Народни одбор котара Винковци (НРХ) расписује КОНКУРС за склапање уговора о сшпендиргвву са 3 ЕКОНОМИСТЕ и 3 ПРАВНИКА У обзир долазе студенти IV године и апсолвенти. Аутобиографске податке са подацима о студијама доставити овом Одбору најдаље десет дана по објављивању огласа.

ИзлаЈе Савез стулеиата Београдсвог универзитета и великих школа. УређуЈе релакциони колегиЈум. Главни ■ одтоворви уредник Бора Павловић. Уредништво в админи сграпиЈа Београд, Балканека 4/IV. Тел. 23-464. чековнн рачун 10S2-T -227. ГОтампа „Омладина" Булсвар ' Војвод« Мвшића 19 Дисх нзлдзд средом. Цева U диаара, Хроиесснна преходава 120 див.

Академски аероклуб, Београд, расписује КОНКУРС за пријем нових чланова за ПОЧЕТНУ ОБУКУ ЛЕТЕЊА Обука је бесплатаа, а изводиће се у Ваздухопловној школи Београда на аеродрому Лисичији Јарак у Панчевачком Риту. ТТријаве са биографијом и карактеристиком примаће се сваког дана од 10—20 марта 1954 г. на Правном факултету. УПРАВА Академског аероклуба Народни одбор градске општине Сански Мост (БиХ) расписује КОНКУРС за стипендирање 1 ЕКОНОМИСТЕ и 1 ГРАЂЕВИНСКОГ " ИНЖЕЊЕРА Услов: примљени кандидат треба да заврши студије до краја ове године. Наступ у службу 1 јануара 1955 године. Податке о студирању доставити овом Одбору најдаље 10 дана по објављивању огласа.