Student

ОСМИ СУСРЕТ СТУДЕНАТА ТЕХНИКЕ ЗАГРЕБА И БЕОГРАДА

ОПЕТ ПОБЕДА ДОМАЋИХ Коначан резутат 189:166 за Загреб

Осми традиционални сусрет иза браних екнпа студената Техничког факултета из Загреба и Техничкевелнке школе из Београда, одржан у Загребу, није био иарочито леп. Киша која је оба дана пратнла такмичење, а као последице тога и доста слаба организација такмичћња, утицала је на постигнуте резултате и на расположење које је владало међу такмнчарима. Младе снаге из Београда нису убпеле у свим гранама да успешно замене прошлогодишње репрезент ативце. Домаћи су били бољи и спремнији и заслужено су задр жали пехар у Загребу. Са фудбалском >татсмицом отпочело је такмичење. Сувише мало игралиште није доз.вољавало живу игру. Лотгга је била често ван линија, шутеви непре10ИЗНИ. И поред воћства од 2:0 Београђани су тешком муком победили са тесним резултатом. У стоном тенису и кошарци домаћи су били убедљиво бољи и заслужеио су одузели гостима драгоцене бо.дове. У гађању су опет победили Београђани, док је победа у мачевању овога пута припала Загрепчанима. Две одбојжа утакмице женска и мушка екипа пружиле су две различите борбе. Док су мушкар ци просто прегазили своје противнике са минимално изгубљених поена. женске екипе водиле су тешку борбу. И поред воћства од 2:1 у сетовима. те бољем стању у трећем сету, домаће играчице су изгубиле борбу. Рукомет је донео тесну победу Загрвпчанима. Делиммчно је на ту победу утицао и слаб судија који је код стања 13:12 поништио регуларан гол. Шахисти су поново изгубили. И поред 9 мајсторскнх кандидата којих има ТВШ, у Загребу су бнла само тројица. Овакво ослабљена скипа заслужено је претрпела Још један пораз.

Загрепчани су у атлетицн показали знатну надмоИност, нзрочито жене. То показује и однос освојених првмх места (15:4 за Загреб). На такммчењу се нарочито истакао Гајић (Београд) прескочнвши висину од 183 см; читавих 18 см внше од другопласираног. Од Загрепчана би се могао истаћи спрпнтер Кавалар скакач Воларевић, затим тркачнца Бабовнћ и бацачица Шармћ. Код Београђана лепу победу на 3000 м постигао је Ћосић испред Жувеле и Кодрина, а Мађаревић на 100 м испред Реље. Технички резултати: Одбојка: жене 3:2 за Београд, мушки 3:0 за Београд. Кошарка: 70:49 за Загреб. Рукомет: 16:13 за Загреб. Футбал: 3:2 за Београд. Стони тенис: 5:1 за Загреб. Мачевање: 2:1 за Загреб. Гађа-

ње: 909:866 за Београд, најбољи резултат Парезановић (Б) са 214. Шах: 5:3 за Загреб. Атлетика. 100 м Мађаревић (Б) 11,5; 200 м Ослаковић (3) 23,7; 400 м Кавалар (3) 52,4; 1000 м Кавалар (3) 2,41,0; 3000 м Ћосић (Б) 9:67,0; 4xloo Загреб 46,0; Балканска штафета Загреб, Вис Гајић (Б) 183; Даљ Воларевић (3) 642; Троскок Воларевић (3) 13,46; Диск Кнежевlгћ (3) 37,18; Кугла Галин (3) 13,78; Жеие. 100 м Бабовић (3) 13,2; 800 м Грубић (Б) 3,30; 4xloo Загреб; Вис Батурић (3) 135; Даљ Бабовић (3) 488; Кугла Шарић (3) 10,05; Диок Шарић (3) 27,73; Крајњи резултат у атлетици 121:75. Укупан резултат досада одржаних осам сусрета је 5:3 за Загреб. Ј. Т.

ПРВЕНСТВО СЕ ОДВИЈА

Спортска такмичења на Београдском универзитету су у пуном то«у. Такмичење одбојкаша, фудбалера и кошаркаша најмасовније по броју екипа одвија се непрестано. Доноснмо резултате тих такмичења постмгнуте у току прошле недеље: Одбојка Стомгтолошки —Машински 3:0; Студент —Стоматолошки 3:0; Ме дицинар —Младост 3:1; Кошарка I коло I група: Правник —САСК 31:27; ДТВ Партизан—Машински 20:0; П група: Технолог—Младост 50:46; Правник —ДТВ Партизан 65:30 САСК — Машински 20:0; Футбал Ш коло I група; Правник—Студент 3:0; САСК—ДИФ 3:0; МедицинарВетеринар 4:1;

П група: Стоматолошки—Грађевинац 2:4; Технолог—Архитектонац 2:0; Економски—Машинац 4:2. OVE NEDELJE U ta'kmičenju IV kola od 5 rnaja 1954 godine u I grupi sastaju se: Pravnik Veterinar; Ekonomskj Medicinar; Student SASK. II grupa: Rudar Elektrotehničar, Arhitektonac VDŠ, Građevinac Tehnolog, Miadost Stomatološki. U toku ove nedelje odigraće se četiri zaostale utakmice iz II kola; Veterinar Mašinac, Građevinac Mladost, Rudar VPS i Pravnik Medicinar.

И3 УВО3А

* ... I KAD BUDETE NAPUSTILI OVE MIRNE, BRSLJENOM •BRASLE ZIDOVE DA BI SE SUOCILI SA GRUBOM REALNOSCU ZIVOTA . . . «

»NA KAKVOM SU GLUPOM MESTU ZASADILI DRVO!«

(»NEW VORKER«)

МЕДИЦИНАР СЕ ПОПРАВЉА

Неспреман на почетку такмичења Без тренера - материјалне тешкоће коче

„Медицинар“ члан потсавезне лиге Београда, ушао >е у та«мичење недовољно спреман и њего&и иагледи на успех били су минимални. Почео је лоше. Три утакмице, три пораза. Овај неуспех управа КЈМуба објашњава снагом противника и слабостима тима; они истичу да екипа није одржавала никакве тревинге пред почетак такмичења. Кондиција играча на изгубљеним утакмица!ма била је слаба, тим технички неувежбан, игра недотерана иако квалитет појединаца задовољава. Да је посвећено више пажње тренингу, проналажењу тренера, који је неопхода« као стручни савезник, резултати би били добри. игра лепша и ефикаснија. Има ту и оправданих тешкоћа, као што су питање материјалних сретстава и питање тр>енера, чији недостатак претставља болно питање овог тима. Професионалац тражи плату, аматер нема времена. То иитање остаје увек отворено. И поред свих тешкоћа „Медицинар“ се поправља. После тих пораза. две утакмице играо је нерешено а две добио. У игри са Шумадијом, кандидатом за прво место играо је нерешено. Последње две утакмице „Медицинар“ је победио. У тиму су извршене замене, које су допринеле бољој игри тима и његовом успеху. Захваљујући новом

члану Ерцегу, тим је своју навалу донекле средио. Десна стра на навале Ерцег Панић дотерано игра, технички допадљиво, добро се слзже и претставља снагу навале. Одбраиа је одувек била бол»и део тима, нарочнто ужа, у којој ценгархашф Кесеровић претставља стуб одбраие. М. Ч. Odbojka PRVENSTVO LJUBLJANBKE UNIVERZE U toku prošle nedelje održano J« prvenstvo Ljubljanske univerze u odbojci u muškoj konkurenciji.- Na ovom prvenstvu učestvovalo je 7 ekipa. Eklpe su bile podeljene u đva grupe. U borbi za prvo mesto homogena ekipa Ekonomskog fakulteta pobedlla je eklpu hemičara Hemlskog fakulteta sa 3:2, ma da su hemičarl u svojim redovima imaU nekoliko odličnih Igrača. Za ekipu hemičara takmičio se i državni reprezentatlvac Skrbinek. All i pored njegovlh ođllčnih smečeva ekipa ekonomlsta Ja pobeđila posle teške borbe. Organlzacija AOK-a organizator ovog takmičenja trebalo je da buđe bolja. Na kraju ovogodišnjeg prvenstva Ljubljanske univerze pobeđnička ekipa Ekonomskog fakulteta đobila je lep pehar.

D. 2IVANOVIC

МАЛО ПАРОДИЈЕ

Петар Гарин

Портре једног портретције Под ципелицом балерине настанила се хидрогенска бомбд једини свемирски квасац. И вода је силована да малограђански не би била милована, ја нећу да будем поезије ватрогасац.

Велимир ЛУКИЋ

APSOLVENTI FILOZOFSKOG FAKULTETA

ZA GIMNAZIJU U JAJCU POTREBNI SU U SEPTEMBRU O. G. PROFESORI-NASTAVNICI ZA SLEDECE PREDMETE: SRPSKOHRVATSKI JEZIK • MATEMATIKU LATiNSKI . FRANCUSKt e ISTORIJU I GEOGRAFIJU DJPLOMIRANI U JUNU MO GU SE ODMAH JAVITI NARODNOM ODBORU SREZA RADI OBEZBEĐE NJA PLATE ZA JULI I AVGUST. U OSZIR DOLAZE I APSOLVENTI KOJI ĆE DIPLOMIRATI U SEPTEMBRU OVc GOD NE. PLATA PO SPORAZUMU, A STAN OBEZBEĐEN. ZA DETALJNA OBAVEŠTE NJA OBRATITI SE PISMENO SEKRETARIJATU ZA PROSVETU NO SREZA U JAJCU.

IZDAJE SAVEZ STUDENATA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA I VELIKIH SKOLA. UREĐUJE REDAKCIONI KOLEGIJUM. GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK BORA PAVLOVIC UREDNISTVO I ADMINISTRACIJA BEOGRAD, BALKANSKA 4/lV TEL. 23.464 CEKOVNI fIACUN КШ-Т-227. STAMPA STAMPARSKO PRE DUZECE »OMLADINA«, BULEVAR VOJVOPE MISICA 19. TEL. 50-921, LIST IZLAZI SREDOM, СЕИА 10 DINARA. TROMESECNA PRETPLATA 120. DINARA. 'АЛ ■?!%•' nfflj4 * . V'