Student

KROZ STRANU STUDENTSKU ŠTAMPU

ЈАПАНСКИ СТУДЕНТИ

Студентм са Универзитета у Јокохами ложили про%?ст по лицији Група студеиата састављева од претставника Јокохам ског универзитета посетила је општкнску полицију и тражила извињење од полнције, е обзиром да су векн њихови органи наговараил и присиљавали студенте да ра де као шпијуни. Протест Је садрхао изЈаву једног студевта у којој се између оста лог кахе. да му Је на улици лршпао Једав човек и понудившн м новац, нагогарао га да шпијунира другове са свот факултета. Такође Је и један члан Студентског комитета био присиљен од стра не полициЈе да да неке податке о своЈоЈ школи. Осим ових н иеки други слчаЈеви су разЈашњенн. Цитирајући чланове нз устава који raраитуЈ основна људска права ш слободе, студенти су аајенергичније протестовали захтевајући да полиција при ми ову одговорност на себе.

Немачка служба за универзитетску размену

Две стотине студената из 37 земаља примили су стипендије од ове сл' г жв» од како Је оеновава 1350 године. Служба Је организоиала размене за око 200« студената природнжх наука, било немамких коЈи проводе двомесечнн пернод на праксн у иностранству или страних отдената у Немачкој за слнм во вреие. Служба такође ор ганизуЈе н разиену професора. N.0. Jugoslavije i Mladi socijalisti

VEC više od dve godine Narodna omladina razvija saradnju sa nacionalnim organizacijama socijalističke omladine u nizu zemalja. U tom periodu Narodna omladina Jugoslavije razmenila je zvanične delegacije sa organizacijom Socijalističkih studenata Engleske i socijalističkih omladinskih organizacija iz Francuske, Nemačke, Austrije i Belgije. Ovih dana boravila je u našoj zemlji i delegacija Socijalističke omladine Izraela, a delegacija Narodne omladine će novembra ove godine da uzvrati ovu posetu. Razmena svih ovih delegacija dopnnela je uzajamnom upoznavanju i stvorila mogućnosti raznovrsne saradnje.

Tako su prošlog leta u logoru Centralnog komiteta NOJ u Zadru, logorovali sa našom omladinom i 600 mladih socijalista iz Austrije, Nemačke, Engleske, Francuske, Danske, Svedske, Norveške i dr. zemaIja. U logoru su se vodile duge diskusije o svim pitanjima koje interesuju mlade socijaliste. I ovog leta socijalistička omladina iz raznih evropskih zemalja logorovala je u Zadru, a jedan deo uzeo je učešća na seminaru koji je organizovao Centralni komitet NOJ por temom: »Veliki i mali u međunarodnim odnosima«. Jedna grupa naših omladinskih rukovodilaca učestvovala je ovog le ta u međunarodnom logoru socijalističke omladine u Liježu, a jedna grupa stuđentskih rukovodilaca učestvovala je u logoru u Sent Klodu, .koji su organizovali socijalistički studenti Francuske. Ove godine Jugoslaviju je posetila i jedna veća grupa rukovodilaca socijalističke omladine Nemačke i Svajcarske. Studenti Beograda i Zagreba izmenjali su delegacije sa socijalističkim studentima Zapadnog Berlina. Narodna omladina Beograda izmenila je delegaciju sa omladinom Hamburga. NaroClto Je značajna činjeni ca što Je Narođna omlađina Jugoslavlje ove godine došla u kontakt sa pojedinlm socljallstlčklm omlađinskim organlzacljama Azije. Mi smo već spomenull veze sa Izraelom a-11 to nlje sve. Jedan član CK NOJ-a Je ovog leta posetlo Indoneziju, Burmu l Indlju gde Je imao nlz kontakta i interesantnlh đlskusija i đogovora o saradnjl sa socijalistič kim omlarinskim organizacija ma u tlm zemljama. Tom prilikom je u ime CK pozvao đe legaciju Socijalistlčke omladine Burme đa iđuće gođlne posetl Jugoslavlju. Meseca septembra Jugoslaviju je posetlla Jedna grupa rukovođilaca socljallstičke omlađine Indlje, Burme i Japana. Dosadašnji kontakti sa socljallstičkom omladlnom aziskih zemalja pokazali su da ne samo što po-

stoji obostrana želja za saradnjom nego da su naša shva tanja 1 pogledi bližl socijalistima Azije nego Evrope i đa u socljalistima Azije imamo iskrene 1 dobre prljatelje. Dok se Je zadnjih dve godine saradnja sa nacionalnim organlzacljama socijllstičke omladine uspešno razvijala što

se može videtl 1 Iz značajnlh fragmenata koje smo izneli, odnosi Narodne omladine Jugoslavlje sa Internacionalom socijalističke omlađlne nisu uvek odgovarali stepenu postig nute saradnje sa nacionalnlm organizacijama. Internacionala socijallstičke omlađine 111 kako je mi najCešće skraćeno nazivamo Juzi (Cltajućl srpskl skraćenicu engleskog naziva ove organiza(Nastavak na 3 strani)

Stigla je vest da je Кораг konačno i zauvek pripojen matičnoj zemlji Jugoslaviji. Stanovništvo Kopra i okolnih mesta na mitingu izražavaju svoje zadovoljstvo.

PISE MISA NIKOLIC

PRETSTAVNICI STUDENATA u Savetu univerziteta

PRETSEDNISTVO Centralnog odbora Saveza studenata Jngoslavije održalo je sastanak na kome je raspravljano o nekim važnim pitanjiroa iz rada organizacije Saveza studenata.

Sprovođenje Zakona o univerzitetiana bila je najvažnija tačka ove sednice. Pretsedništvo je stalo na stanovište da orgahizacije u univerzitetskim centrima trebaju odmah da pripreше konferencije na kojima 6e se diskutovati o spro vođenju ovoga Zakona. Na tim konferencijama bi se istakle kandidatske liste de legata koji će se birati posredno i tajno u savete Univerziteta. Pretstavnici Sa veza studenata u ovim telima treba da budu najboIji i najaktivniji studentL Osim toga, treba se brinuti o donošenju fakultetskih statuta kako bi se što ■ рге oživotvorile ođređbe Zakona o univerzitetima.

Na ovom sastankn ie*aknute su teškoće u vezi sa • prilivom novih studenata kojih samo u Beogradu ii ma ргеко 13.600. Nesumnji ! vo je, da će biti problema i u vezi sa njihovim prosto■ rijama za rad i tx pogledu ■ nastavnog kadra, Ali, sve > to ne opravdava izvesne i tendencije fcoje se pojav! Ijuju na пеИт fakultefti: ma, da se unapred i pro■ centualno odredi koliki broj ■ ne treba pustiti dalje ođ » prre godine Шda se ođre■ studija. Sto se tiče kriterljuma . de barigere več u početku V na ЈзрШта i đrugih pdtajr nja od fcojih zavisi kvalitet . stuđiga, mi smo za to da чш buđe na zavidnoj vtsi'игЛ, ali smo apsolttfeio ркн trr svakih barijera раге petog semestra. Јег treba imaii u vidu to da bi deca iz radničkih l selSačkih po rođica usred slabijih eko-i nomskih priltka bila znat-* no onemogućena u бквкн vanju, Rešeno je da se prl tmiverzitetskim odborima foov miraju grupe koje će za pretstoječi plenum Central nog odbora u Sarajevu 1в i 17 novembra pripremiti ei laborate o. syim protdemlH ma studenata. Pretsedništvo je rasprav Ijalo i o nekim organizacionim pitanjima. S obztrorn na veliki priliv stuđenata, više pažnje treba posvetiti onima na prvim godiri nama i učlanjivanje u Savez studenata ne posmatrat ti jednostrano, nego ga postaviti na jednu široku osnovu. Osim toga, potrebno je smelije uvoditi mlađe kadrove na rukovodeća me sta. Stanbeno pitanje je vrlo teško. Veliki broj studenata od kojih 6000 samo u Beogradu nema stana, pa su preduzete mere da se ovaj problem rešava. Narod ne vlasti pružile su znatnu pomoć za izgradnju i opravku domova. Tako je za dotirano 800 miliona dinaizgradnju Novog Beograda ra. Očekuje se da će jedan paviljon biti gotov do juna 1955, menza do septembra 1955, a drugi paviljon do juna 1956 godine. Pored ostalog, na ovom sastanku je odlučano da Savez studenata Jugoslavije organizuje Prvu шеđunarodnu studentsku kon efrenciju o kulturnim pitanjima na kojoj će pored pretstavnika nacionalnih studentskih unija prisustvo vati i pretstavnici studentskih kultumo-umetničkih društava Iz velikog broja zemalja. Konferencija će se održati u Ljubljani od 25 29 januara iđuće godine.

V. MICOVIC

О studentskom pokretu Indije

/Specijalno za »STUDEN ТЛ \ piše G. MUIAHARI /

STUDENTSKI pokret u Indijl Ima veoma jaku tradlciju. U prvim danima studentskl pokret je bo na Celu revolucije protiv Brltanaca. Kasnije se oko trltesetih godina pojavlo studentskl pokret огganizovan pod imenom Sveindlska strudentska federacija. To je bila ujfedinjena organizacija koja je obuhvatala sva poiitička mišljenja. Početkom Drugog svetskog rata bilo Je jasno da je nemoguće za ovo telo da funkcio' niše šamostalno. Komuništički Vtudenti čija je , politika ČitaVo ' vreme blia diktirana polltikom Moškve, rešlli su da ištupe Iz organlzacije i osnuju protivničku studentsku feđeraciju. 1942 godine Nacionalna studentska federacija bila je stavljena od Brltanaca van zakona. , , Za vreme perioda naših sukoba, studentt su hili uvek na čelu ove borbe, Mnogi studenti su bill zatvoreni, mnogl streljani, a nekl od njih obešeni. Treba se setiti imena Hemu Kalani i Bhataherija. Za vreme Tarm Ojla (jedna grana studentske federacije) ncionalisti pojavili su se pod novim imenom Studentski kongres. Studentski kongres je bio vrlo popularan do perloda koji se naziva posleslobođni. To je đovelo do mnogih brbi kako na studentskom, tako i na opšte političkom polju. Tako je ovo bila Unija studentsklh огganizacija svih političkih mišljenja izuzev komunističkog. Socijalistlčki stuđenti su međutim dominirali u ovom telu. U posle-slobodnim danima osećalo se stalno povećanje potrebe za jednom indiskom naeionalnom unijom studenata zasnovanora što Je moguće više na direktnlm pretstavnlcima svih koledža. Bili su napravljeni napori za osnivanje takve organlzacije i tako je počela sa delovanjem Nacionalna unija studenata. Mada je ovo možda teško razumeti, odvojeno od ovoga postoji priličan broj drugih studentskih organizacija od kojih su neke sasvim regularne organizacije. One su glavnom odnose na različite provincije. U Utar Prađešu stuđenti su napravili sopstvenu organizaciju pod imenom Utar Pradeš Studentska unija. U Orlza i drugim provlncijama, studenti su se organizovali u Utkal studentsku uniju. U druglm provlncijama Indije, Anthra postoji snažan studentskl pokret pođ imenorn Dcmokratska studentska unija. u M.aiabara ona se nazivaju progresivni studentski frcnt, a u Gugerat đeluju pod imenom Studentski kongres. U Kalenlta je socljalistička studentska organlzaclja i izvestan broj drugih organizacija, kao studentski kongres studcntska liga i druge. Pored ovih postoje i druge organizacije, neke od njih su priiično snažne. Stuđenti Indije su uglavnom za razliku ođ evropskih vrlo progresivni. Oni moraju da se suoče sa mnogim probiem ma kao nezaposlenost, promene sistema obrazovanja i drugim. Mađa prolazeći kroz perlod opšte ravnođušnosti, može se sa sigurnošću reći da će stuđenti još jedanput biti avangarda Romorenje novog buđenja moze da. se vidi u sadašnjim studentskim fitrajkovima.

Poslednje godlne oni su stimullsali borbu protiv univerzitetske unije, smatrajući da je opšte l automatsko članstvo studenata Univerziteta u uniji loše. Vlada koja se uverila n snagu Unlverzltetsk* unije, pokufiala Je da Je oslabi korlsteći ovaj pokret. Ali studentl su protestvovali i vođeni od Koms. poveli su herojsku bbrbu i doveli svoje zahteve do pobedonosnog кгаја. Studenti Huknova koji sn započelj štrajk uskojro ni naSU kolege i pomatgače iz svih krajeva, a kasnlje Je taj štrajk prerastao -u,.opšte\ manifgstaclje šlrom Čltave zemlje. U Anthra poveli su borbu protiv sisteraa prijenmih isplta kojl su se održavali рге nego što student stekne prava na polaganje univerzitetskih isplta. Demokrat ska studentska unlja imala je uspeha n ovoj borbi. Momentalno u Indorl studenti vođe veličanstvenu borbu protiv autoriteta upravnih tela. Stuđentl Kalkute su se profile godine dlgll podržavajući ekonomske zahteve svojih profesora. Iz ovoga može da se vldi da čak i n borbl za socljalnu pravdu studenti ne zaostaju. Nekoliko reči o omladlnskom pokretu. Postoje četirl omladlnske organizacije u zemlji« na svelndiskoj osnovi Sama vadi uvah Sabha (socijalisti, omladinski kongres) konzervativci, demokratska omladinska liga, komunisti kominforma, RSS 1 još nekoliko njih. Kongres omlađine Je samo priključak kongresne organizacije 1 njihovi se odborl postavljaju u svakoj provinciji pod imenom omladinskog kongresa. Oni ustvari nemaju omladinu kao Clanove, i rukovođeni su od starijih Ijudi! Komunistička organizacija Ima izvesnog uticaja na jugu i u Bengalu, ali na zapadu Indije ga nema. Fašistlčka omladlna nije korisna za zemlju, njezina snaga iščezava. Socijalistička omladinska organlzacija J* orcagizovana 1953 godine iz čega se vldi da je to veoma mlada organizaclja. Рге 1953 godine postojale su mlade socijalističke Hge omladine u raznlm provincijama. One su sve blle oformljene u svelndisko Sama vadl Uvak Sabha Sveindiska omladinska socijallstička liga. Mi imamo sađa Clanstvo od 40.000 i još uvek smo u procesu napretka. Studenti i nestuđentske organizacije su sada zajedno u ovoj organizaclji. Momentalno socljallsfl ka omlađina je povela agltaclju protlv obrazovanog sistema isto kao i razgovore o većim problemima: nezaposlenost, socijalna zla i druge nepravđe protlv kojih se treba izboritl. U svim ovim stvarima socljalistička omladina Indije Je na - Celu. Ona zauzima Jeđnu veoma važnu pozlclju u svlm gore pomenutim studentskim organizacijama 1 igra značajnu ulogu u borbama socijalističkog pokreta omladine. U budućnosti će socijalistička omladina rešavatl sudbinu zemlje i n tome mi tražimo sarađnju svih đrugih omladlnskih pokreta sveta, naročito pokreta socijalistlčke omladine. Sto se tiče Jugoslavlje, omladlne i studenata, ml smo uvek nallazili na dobro razumevanje i prljateljstvo i sigurni smo da ćemo u budućoj sarađnji čvrsto maršlrati prema boljem i novom svetu.

O. MUBAHARI

STUOENT ИЗДАЈЕ СЛВЕЗ СТУДЕНАТА БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА И ВЕЛИКИХ ШКОЛА. УРЕЂУЈЕ РЕДАКЦИОНИ КОЛЕГИЈУМ ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК ВОРА ПАВЛОВИЋ УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА БЕОГРАД, БАЛКАНСКА 4/IV, ТЕЛ. 23-464. ЧЕКОВНИ РАЧУН 1032-Т-227. ШТАМПА ШТАМПАРСКО ПРЕДУЗЕЋЕ „ОМЛАДИНА", БУЛЕВАР ВОЈВОДЕ МИПШЋА 17, ТБЛ. 50-921. ЛИСТ ИЗЛАЗИ СРЕДОМ, ЦЕНА 10 ДИНАРА, ТРОМЕСЕЧНА ПРЕТПЛАТА 120 ДИНАРА.

student