Student

univerzitetsko prvenstvo

ВИСИНА ОД 2 МЕТРА ЈЕ САВЛАДАНА Кушец са 7,22 тренутно најбољи y земљи

Т сувоту и недељу на стадиону „Црвене звезде" одржано је првенство Београдског универзитета У атлвташи, на коме се такмичило охо сто студената. На овом такмичељу Марјановић „Партизал“. који се није такмичио у конкуренцији студената, у трећем покушају прескочио je »исину од два метра, што прететавља нов Југословенски рекорд. Мар Јановић је први човек у земљи који Је прескочио дуго чекану висину од два метра. Поред рекорда Мар Јановића постигнуто Је Још неколико одличних резултата. Резултат Кушеца у даљу од 7,22 Је наЈбољи резултат ове године у земљи, а пети свих времена код нас. Финале на сто метара дснело је Још Један резултат испод 11 секунди. Убедљиво Је поб-едио Јованчић Природно-математички факултет са резултатом 10,7 оставивши МађаревиКа за неких 4 —5 метара. Док Је Јованчић нагло избио напред и сигурно повео, дотле се огорчена борба водила током читаве стазе између Мађаревиђа, Савића и Пантића. На двеста метара победио Је Иванчевић са Стоматолошког факултета, док се на друго место пласирао Мађаревић. РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕН.А 110 метара препоне Чипчић ДИФ 16,3; Сабати Ветеринарски 16.9; 100 м. Јованчић природно-математички 10,7; Мађаревић Електротехнички факултет 11,4; Савић Медицински 11,5; 200 м. Иванчевић Стоматолошки 23.9: Мађаревиђ 23,8; 400 м. Вишњић Филозсфски 51,7; Сабати 53,5; 800 м. Мугоша Природно-ематематички 1:54,4; Попов Филозофски 2:13,7; 1500 м. Мугоша 3:56,6; Јеремић Правни 4:01, 6 и Илић Правни 4:05,1: даљ Кушец ДИФ 7,22, Савић Медицински 6,81 и Пантић ДИФ 6.68: вис Марјановић ВК 2,00 (нови Југословенски рекорд), Шепа Шумарски 185 см. и Николић Шумарски 185 см.; троскок Кашиховић ДИФ 13,96

ДВА СКАКАЧА МОТКОМ ПРЕКО ЧЕТИРИ МЕТРА

Кушец ДИФ 13,43 и Селеш ДИФ 13,11; мотка Лукман ДИФ 4,00; Кушец ДИФ 4 м.; кугла Гавриловић Економски 14,48, Коларов ДИФ 13,51, копље Чоп Прлродно-математички 51,96, Мађаревић 43,30, АндреЈевић технолошки 40,94; диск Кризокапић Филозофски 46,68, Коларов ДИФ 40.58 и Мииић Медицински 40,35; кладиво Илић Технички 49,20, Анђелић ДИФ 49,10. У скоку у вис била Је врло Јака конкуренциЈа. Победио Је Шепа испред колеге са факултета Николића. Добар резултат на 400 м постигао Је Вишн»ић 'победивши Сабата, који изгледа да Још није ушао у форму. Скакачи мотком приредили су нам изнекађење. Лукман и Кушец прескочили су висину од 4 метра, ово је охрабруЈуће, Јер смо до сада имали само Милаковз и Лукмана преко 4 м. У трци на 1500 и 800 м. победио Је наш рекордер Мугоша. У обе дисциплине Мугоша је постигао нешто слабије резултате. Изгледа, да ти слаби резултати су последица његове болести Вредно би било истаћи одличан резултат у бацању кугле Гавриловића са Економског факултета. који се изгледа усталио на даљини од 14,5 м. Наш истакнути атлетичар Кривокапић победио Је у бацању диска са разликом од неких шест метара од другопласираног Коларова. У хопљу Је победио Чоп, док Је победа у бацању кладива припала Илиђу са Техиичког факултста. Његов главни противник Анђелић заузео ,ie друго место са резултатом са 10 см слабиЈим. Жене су се такмичиле само У дзе дисциплине у вис и диску. Вред но би бнло истаћи зедино резултате Јовановићеве ДИФ у внс од 150 см. На првенству Београдског универ зитета постигнуто је нечолико одличних резултата, само штета так мичењг Је другог дана посматрао мали број јледалаца.

Ж. ИЛИЋ

СИМУЛТАНКА са пионирима

У оквиру прославе l маја Булатовић и Марјансвић чланови клуб „Сту дентски град“ одиграли су симултанку на шесдесет тавли са пионирима осмогодишње школе „Иван МилутиновиК". 10-годишн>и НихолиК победио Је БулатовиКа, • РељиК, МиниК и Станко*виК су решсзирали. НОВА СЕКЦИЈА „МЛАДОСТИ"

Спортско друштво студената Физофског факултета основало је пре извесног времена пливачку сек цију у којој редовно тренира око педесет студената.

ЈЕДИНА СЕКЦИЈА НА УНИВЕРЗИТЕТУ

- • Спортско друштш* студената Филозофског факултета „Младост" основало је женску екипу малог рукомета, коЈа је једина ове врсте на београдским факултетима. У vправп се сазнаје да he ге екипа такмичити у београдском потсавезу.

osvrt

За поштену спортску борбу

На играма студената ветерине прошле недел»е извођеним у Београду могли смо у одбојкашком суорету Загреб Беогрзд да запазимо неукусно интервенисање код судије. Не само капитени, него и читаве екипе сакупл»але су се око судије гестикулирајући, тражећи неку своју „правду“. Најмучнији утисак у таквим ситуацијама оставили су они, који иначе играју одбојку у екипама Савезне лиге. На тој утакми ци, у драматичној борби на завршетку, један одбојкаш из екипе Београђана направио је грешку, коју запитан од судије није хтео да призна (судија грешку ни је приметио). То је опет иза звало интервенцију противника, негодовање публике... А после Јггакмице једна група студената ветерине сакупивши се око изгредитеља изгрдила га је до увреде. Верујемо да су они који прате развој југословенске одбојке за последњих неколико година приметили на стотине случајева где играч не признаје грешку. Али сигурни смо, нису били очевици критике коју npetfpшиоцу упућује његова средина. Примера на ову тему било је досада и у другим rpaнама студентског спорта. Та ко су фудбалери „Правника“ на једној утакмици, овогодишњег универзитетског првенства, толико приговарали судији, да су због тога двојица били искључени из игре. Другови из фудбалског центра кажу да „Електричар“ прави пометњу својим ставом у одвијању првенства. док „Рудар“ својим фгр иступањем излази усусрет и фудбалском центру и пркзтивницима. Фудбалери „Технолога“ требали су у другом колу универзитетског првенства да се састану сз „Шумарима“. Екипа „Шумара“ није била на броју у заказано време. Другбви из „Технолога" предложили су да се одигра нова утакмица. мада су имали победу парфорфеом. Студентски спорт се развија под специјалним условима. Наше екипе често немају ни најопходније опреме. А такмичари универзитетских првенстава не стичу скоро никакво посебно признање изван студентских кругова. У таквим условима ни помена нема о неком материјалном моменту или слави која „стимулира“ непоштену борбу у спорту. Зато смо у ситуацији да будемо носиоци фер борбе у југословенском спорту. Н.

Отвара упис првог кола БИБЛИОТЕКЕ

ДНТОЛОГИЈД ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КЊИ ЖЕВНОСТИ

ОТВАРА УПИС ПРЕТПЛАТНИКА ПРВОГ КОЛА БИБЛИОТЕКЕ:

Ова библиотека обухвата најбоље странице наше књижевности од њених средњовековних почетака до 1941 године, одабиране искључИво no њиховој литерарној вредности. Састављена од посебних антологија поезије, прозе, драме, путописа за сваку од националних литература библиотека ће, као цглина, претстављати антслогмју целокупне југословенске књнжевности. Њена граница је 1941 година јер је то датум који закључује једну епоху и у животу наше литературе, а даЈе м довољну дистаноу да се отмери постсганост књижевних вредности у њој. У ДВАДЕСЕТ И ВИШЕ КЊИГА „НОЛИТОВА" БИБЛИОТБКА АНТОЛОГИЈА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ ИЗДАЋЕ СВЕ ШТО ЈЕ НАЈБОЉЕ У НАШОЈ КЊИЖЕВНОСТИ. Уметничка опрема књите: Академски слихар ДУШАН РИСТИЋ. 4 . ' 7

ЧИТАЦИ: I коло библиот е ке АНТОЛОГМЈА имаће 8 кн>ига; свака кн.ига биће повезана у цело платно са злжтвтиском и заштитним омотом. ЦЕНА БИБЛИОТЕКЕ У ПРЕТПЛАТИ ИЗНОСИ I.Bвв ДИНАРА. УПЛАТОМ ОД ДИНАРА 15в МЕСЕЧ НО пружа Вам се прилика да ne најнижоЈ цени доКете ло ове најзначаЈниЈе едиЦиЈе цаше послератне књижевности. * . т ОКО 2.WM> СТРАИИЦА ЗА I.SM ДИНАРА ПРЕТСТАВЉА НАЈНИЦСУ ЦЕНУ КЊИГЕ У 1955 ГОДИНИ; ЦЕНА ОВИХ ,КН»ИГА БИВЕ ПРЕКО 3W» ВЕЋА У КЊИЖАРСКОЈ ПРОДАЈИ! На захтев шаљеио бесплатно каталоге и п|»вснвк*е. ТРАЖИМО ЦОВЕРЕНИКЕ ЗА СКУПЉАЊЕ ПРЕТПЛАТЕ ИЗ СВИХ КРАЈЕВА ЗЕМЉЕ. Упис претплате врше „ПРОСВЕТИНЕ" и друге спецнјално овлашКене књижаре. ПРЕТПЛАТЕ се могу УПИСИВАТИ И ВРШИТИ ДИРЕКТНО ПРЕКО ПРЕТПЛАТНОГ ОДЕЉЕЊА „НОЛИТА“ Београд, ТеразиЈе «/ГО, Телефон 21.020. '‘ ", ~S'

У овој библиотеци излазе:

д е ии, али у таквој редакцигји д* чу вају језичку боју и мелодију оригинала. уи~- •' АНТОЛ&ГИЈА HOBIIJE ХРВАТСКЕ ЛИРИКЕ У избору. др. Миховила Комбол*. Обухватајући период од илиризма до Првог светског рата, када почин»у струјан.а чији рефлекси Још трају. Ова антологија показује оно што је већ тотово и завршено у хрватскоЈ дирици. Састављач, др Миховил комбод, Један од наших најлитерарниЈих књижевних историчара, даје ову антологиЈу у новом, прерађеном издању Њено предратно издаи.е и данас се сматра до сада најбољом антологијом хрватске лирике. АНТОЛОГИЈА МОДЕРНЕ СРПСКЕ ЛИРИКЕ У избору истакнутог критичара Борислава Михајловића. Ова антологиЈа почитве са песникон Дисом и одлази до савремене поезиЈе, захватаЈЈ-ћи углавном период између два рата, толИхо богат новинама у ■изразу, и значајан за развоЈ наше лирихе. ~ Уз антологиЈу објављуЈе се л већи Михаиловићев ecej о модерној српскоЈ поезиЈи коЈи he критички претпоставити све н»ене правце и токове., .

АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ПРОЗЕ ' ■ > Г .V' 1 У избору Велибора ГлигориКа. Ова антологија оГухвата, сем романа, сВу приповедачку прозу у српској књижевности, закл>учно са нај бољим предратним остварењима. Све приповетке и нозеле, коЈе cboјом целином претстављају антологиске примере. у иелини се и штампају. без обзира на н>ихов обим. Антологија излази у две кн.иге. АНТОЛОГИЈА ХРВАТСКЕ , ПРОЗЕ У избору Петра Шегедина, Једног од ' најистакнутијих писаца. Ова анто- ( логија, као и антологија српске про ( зе, пружиће целовиту слику разво- ( ја хрватског прозног израза. У н«оЈ he читаоци наћи, поред класичних текстова XIX века и примере* наЈзначајниЈих наших писаца измеКУ два рата. АнтологиЈа хрватске прозе излази у две кн>иге. АНТОЛОГИЈА СРЕДЊЕВЕКОВ 1 НЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ 1 , . , i У избору једног од најбољих позна- : валаца раног периода наше култу- ; ре, професора Ђорђа Сп. РадоЈини- •: ha. Ова антологиЈа старе српске књижевности доноси тскетове чиЈе ( he поетскв вредности претстављати. i драгоцено откровсн>е нашег кн>и- i жеђног наслеђа Текстовису Преве- i

Годишње излази по једно коло од 6 књмга . Месечна Iретплата 150 дин.

ИСПРАВКА У прошлом броју „Студента" у напису Београђани први на десетој страни грсшком сарадника дато јс у последн>ем пасусу другог ступца да су студенти из Загреба освојили два прва места. Загрепчани су освојили прво месту у стрел.аштву, што се из текста види. На крају написа у техничким резултатима грешком коректора отштампан је резултат стонотениског сусрета Београд — За греб 10:0, а треба да стоји 10:2.

шшшш ДИЈИИИИИИИВ

Изд«3« Савез студената Бвоградског универзитета и Академија. . Уређује редакциони колегијум Главни н-ддговорни уредник ВОРА' ПАВЛОБИЋ f t Уредништво и -администраЦија, Београд, Балканска ШУ. телефон 23464 / Чековни рачун 1032Т-227 / Штампа Београдски rpaфичКи завоЈ, Београд/ Булевар. Војводе Мишића 17, тел- ВО-921

NOLIT I I IZDAVAČKO М PREDUZECE ЛД BEOGPAD